Zo zag Amsterdam eruit toen bouw van Noord/Zuidlijn begon

Donderdagochtend werd bekend dat de oplevering van de Noord/Zuidlijn opnieuw vertraging oploopt. Volgende maand is het dertien jaar geleden dat de bouw hiervan begon. Hoe stond de stad er toen voor?

David van Unen
André Hazes tijdens de persconferentie waarop hij bekendmaakte in 2003 op te zullen treden in de Arena Beeld anp
André Hazes tijdens de persconferentie waarop hij bekendmaakte in 2003 op te zullen treden in de ArenaBeeld anp

De huidige streefmaand voor de oplevering van de metrolijn van oktober 2017 komt door faillissementen van gevelbouwer Oskomera en installatiebedrijf Imtech verder en verder onder druk. En dat terwijl in 2003 werd gezegd dat de metrolijn tussen Noord en Zuid al in 2011 klaar moest zijn. En zo stond er in Amsterdam wel meer anders voor in 2003.

De selectie van Ajax in het seizoen 2002/03. Herkent u de heren nog? Beeld anp
De selectie van Ajax in het seizoen 2002/03. Herkent u de heren nog?Beeld anp

Sport
Ajax was in april 2003 met een prima seizoen bezig in Holland Casino Eredivisie, zoals de competitie toen nog heette. Onder leiding van Ronald Koeman was een zomer eerder de dubbel gewonnen en er werd ontzettend veel gescoord. Meer dan wie ook zelfs dat jaar.

In de Champions League behaalden de Amsterdammers dat jaar 'gewoon' nog de kwartfinale. Die ging nipt verloren tegen de uiteindelijke cupwinnaar AC Milan.

De selectie met daarin onder meer Zlatan Ibrahimvoic, Rafael van der Vaart, John Heitinga en Maxwell (maar ook John O'Brien, Abubakari Yakubu en Nourdin Boukhari) verloor pas op de laatste speeldag van het jaar de titel op één punt aan PSV, dat met 0-0 gelijk moest spelen en dat die zondagmiddag in Groningen ook deed. Daar kon de 3-0 thuiswinst van Ajax tegen sc Heerenveen dezelfde middag weinig tegen beginnen. Snel vergeten.

Muziek
Het populairste nummer van 2003 is ieder weekend nog wel hier en daar te horen: Summer Jam 2003 van The Underdog Project vs. Sunclub. Maar kent u Ik Wou Dat Ik Jou Was van one-hit-wonders Veldhuis & Kemper nog? Of Tiësto, die met Traffic zijn eerste hitje te pakken had. Jim en Jamaï waren toen de bouw van de Noord/Zuidlijn startte krap een maandje wereldberoemd in Nederland, nadat ze op 8 maart in de finale van het eerste seizoen van Idols stonden.

André Hazes vierde in 2003 ook zijn zilveren jubileum in de Amsterdam Arena. Een stuk feestelijker dan de reden van zijn bezoek aan het stadion een jaar later.

Politiek
Job Cohen was een goede twee jaar burgemeester van Amsterdam. In die periode had hij 's werelds eerste homohuwelijk voltrokken en ook Willem-Alexander en zijn Máxima in de echt verbonden. Cohen had in april 2003 zijn handen echter behoorlijk vol aan Rob Oudkerk. De wethouder deed een jaar eerder op een verkiezingsavond zijn onhandige 'kutmarokkanen'-uitspraak en had inmiddels een deel van het ambtenarenbestand op de Stopera tegen zich weten te krijgen. Hij zou neerbuigend te werk gaan en alleen kleine brandjes kunnen blussen, concludeerde Het Parool destijds na een rondgang langs ambtenaren, raadsleden en wethouders.

Amper een jaar later deed een column van Heleen van Royen in Het Parool Oudkerk de das om en verving Ahmed Aboutaleb, huidig burgemeester van Rotterdam, hem op de post Werk en Inkomen.

De Nachtwacht op zijn weg terug naar de eigen zaal, na negen jaar Philipsvleugel Beeld epa
De Nachtwacht op zijn weg terug naar de eigen zaal, na negen jaar PhilipsvleugelBeeld epa

Kunst
Terwijl Amsterdam in de vorm van een nieuwe metrolijn werkte aan de toekomst, werd ook het verleden van de stad in 2003 onder handen genomen. Het Stedelijk Museum was in de verbouwing verwikkeld en ook het Rijksmuseum stond een paar honderd meter verderop op het punt op de schop te gaan.

De renovatie die uiteindelijk tien jaar in beslag nam ging in december van start met de verhuizing van de Nachtwacht naar de zuidelijke Philipsvleugel van het museum. Een militaire operatie destijds. Fotomuseum Foam aan de Keizersgracht was al open, maar wie meer wilde horen en zien over film nam nog niet de pont naar Noord om daar Eye te bezoeken, maar ging nog naar het monumentale filmmuseum in het Vondelpark.

Bloemen op de plek waar Cor van Hout vermoord werd in januari 2003, aan de Dorpsstraat in Amstelveen Beeld anp
Bloemen op de plek waar Cor van Hout vermoord werd in januari 2003, aan de Dorpsstraat in AmstelveenBeeld anp

Misdaad
Ook in 2003 was er al stevige bonje in crimineel Amsterdam. Het was naar nu blijkt de periode waarin Willem Holleeder de vermoordde Wim Endstra afperste, die tegelijkertijd op zijn beurt uitgebreid met de Criminele Inlichtingendienst sprak over het aandeel van Holleeder in 25 liquidaties.

Eén daarvan was toen de start van de Noord/Zuidlijn begon net gepleegd: die op Holleeders voormalige boezemvriend en zwager Cor van Hout, die in januari 2003 werd neergeschoten in Amstelveen. "Niet eens het aantal liquidaties viel dit jaar op, maar vooral de manier waarop ze in het publieke domein plaatsvonden. De brutaliteit van de criminele groeperingen die elkaar midden in de stad afslachtten, zomaar op de Dam, dat was schrikken", zei politiecommissaris Joop van Riessen destijds over het aantal moorden dat jaar in Amsterdam: liefst 44.

De eerste woningen op IJburg in 2003. Beeld Jean-Pierre Jans
De eerste woningen op IJburg in 2003.Beeld Jean-Pierre Jans

Wonen
Hoewel nog steeds in ontwikkeling is IJburg niet meer weg te denken uit Amsterdam: een uitvalsbasis voor jonge ouders met kinderen die rustiger willen wonen, maar de stad niet verlaten. De volwaardige woonwijk die IJburg nu is, was het in 2003 bij lange na nog niet. De eerste bewoners van het nieuwste stukje Amsterdam betrokken hun huizen pas in november 2002, op het Haveneiland-West en het grote Rieteiland.

Het Parool
Aan het hoofd van onze krant stond in het startjaar van de Noord/Zuid Erik van Gruijthuisen, die het hoofdredacteurschap drie jaar eerder had overgenomen van Matthijs van Nieuwkerk. In het jaar verliet de krant het pand aan de Wibautstraat, dat jaren later nog dienst deed als misschien wel de beroemdste club van Amsterdam. Om de krant te lezen had je nog de hele eettafel nodig en Theodor Holman moest zijn dagelijkse column nog krijgen. Op dat moment wisselden Raoul Heertje en zijn vader Arnold Heertje elkaar nog af op de voorpagina.

De website zag er zo uit. Een beetje als het Ajax-seizoen van toen: snel vergeten.

null Beeld Way Back Machine
Beeld Way Back Machine

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden