Liveblog

Zo zag Amsterdam Donald Trump president van Amerika worden

Amerika heeft Donald J. Trump tot 45ste president verkozen. Lees hieronder het verslag van een zenuwsloppende verkiezingsnacht terug. Ook kun je lezen hoe Amsterdam de verkiezingen heeft beleefd.

Presidents Night in de Melkweg Beeld ANP
Presidents Night in de MelkwegBeeld ANP

Niemand nam Donald Trump echt serieus toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap. Zijn onorthodoxe manier van campagne voeren heeft de zeventigjarige miljardair echter naar het Witte Huis geleid. Trump wordt de eerste president van de Verenigde Staten die geen enkele politieke ervaring heeft.

De komende vier jaar staat The Donald aan het hoofd van de Amerikaanse politiek. Wereldwijd reageren beleggers verschrikt en de Amsterdamse beurs opende woensdag flink in het rood. De verzoenende woorden van Trump in zijn eerste rede als 'president-elect' stelden beleggers vervolgens weer wat gerust.

In diezelfde toesprak gaf de Republikein aan een president te willen zijn voor alle Amerikanen. "Dat is belangrijk voor mij." Volgens de 45ste president van de VS is het tijd om de Amerikanen te verzoenen en een einde te maken aan de verdeling in het land.

Volgens velen hebben de media gefaald in de berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen. Een grafiek op de website van de New York Times vertelt eigenlijk het hele verhaal.

Vanuit Den Haag wordt wisselend gereageerd op de winst van Trump. Er is veel onzekerheid, en een enkele felicitatie. Raymond Knops (CDA): "Er is er nog nooit zoveel onzekerheid geweest na de verkiezing van een Amerikaanse president." Rutte kijkt er naar uit om 'de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering'.

In Amsterdam werd de verkiezingsnacht op verschillende plekken in de stad gevolgd. Zo haalden leerlingen van het Barlaeus Gymnasium een nachtje door [+] en volgden honderden politieke junkies in een volgepakte Melkweg [+] de verkiezingen op de voet.

Het feit dat Donald Trump is verkozen tot president hakte er tijdens het traditionele verkiezingsontbijt in de Stadsschouwburg behoorlijk in [+].

En hoewel de inkt van de kiesbiljetten nog niet droog is, reageren cartoonisten wereldwijd al op de winst van Donald Trump.

Lees hieronder alle updates over de verkiezingsnacht terug:

De voorpagina van Het Parool op 9 november 2016. Beeld Sjoukje Bierma
De voorpagina van Het Parool op 9 november 2016.Beeld Sjoukje Bierma

Paroolcartoonist Hein de Kort reageert op de Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Donald Trump en het Vrijheidsbeeld. Beeld Hein de Kort
Donald Trump en het Vrijheidsbeeld.Beeld Hein de Kort

De laatste stand van zaken wat betreft de te verdelen kiesmannen.

De Amerikaanse verkiezingen zijn besloten. De beelden van een onthutst Clinton-kamp contrasteren fel met de foto's van uitzinnige Trump-fans. Deze fotoreeks van een enerzijds verheugd en anderzijds verbijsterd Amerika geeft de sfeer goed weer.

Lyrische Trump-fans. Beeld anp
Lyrische Trump-fans.Beeld anp

Ondertussen heerst ontzetting en ongeloof in de Stadsschouwburg als Trump spreekt. "Dit kan niet waar zijn", is de heersende gedachte.

Donald Trump neemt het woord op zijn verkiezingsbijeenkomst in New York. Hij zegt door Hillary Clinton te zijn gefeliciteerd en complimenteert haar met de campagne.

"Ik zal een president zijn voor alle Amerikanen," belooft Trump. "Dat is belangrijk voor mij." Volgens de 45ste president van de VS is het tijd om de Amerikanen te verzoenen en een einde te make aan de verdeling in het land.

Trump tijdens zijn overwinningsspeech Beeld ANP
Trump tijdens zijn overwinningsspeechBeeld ANP
Dolblije Trumo-aanhangers Beeld ANP
Dolblije Trumo-aanhangersBeeld ANP
Trump kort na de overwinning met zijn vrouw en zoon Beeld ANP
Trump kort na de overwinning met zijn vrouw en zoonBeeld ANP

Het ging al de hele ochtend deze kant op, maar toch klinkt in de Stadsschouwburg nog een golf van ontzetting als zojuist bekend wordt dat Clinton naar Trump heeft gebeld om hem te feliciteren met de overwinning.

"Dit is echt erg, " zeggen aanwezigen. En ook: "Je weet niet wat er gaat gebeuren." Een ander vloekt hardgrondig: "Godverdomme!"

De gezaghebbende persbureaus AP en Bloomberg hebben de staat Wisconsin met zijn 10 kiesmannen toegekend aan Donald Trump en hem daarmee uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Trump heeft nu 278 kiesmannen op zijn naam (270 is nodig voor de overwinning), Clinton steekt nog op 218.

CNN meldt dat Hillary Clinton inmiddels met Trump heeft gebeld en hem heeft gefeliciteerd met de overwinning.

Volgens CNN is Donald Trump inmiddels aangekomen bij de Republikeinse verkiezingsbijeenkomst en zal hij binnen afzienbare tijd gaan spreken.

Trump is op dit moment 4 kiesmannen verdwijderd van het Witte Huis.

Amerikakenner Frans Verhagen zegt in de Stadsschouwburg dat wat er nu in Amerika is gebeurd zeker ook in Nederland kan gebeuren. "Wij moeten hier lessen uit trekken, we moeten niet doen alsof dit niets met ons te maken heeft. Ook hier worden groepen in de samenleving genegeerd."

De campagneleider van Hillary Clinton roept de aanwezigen op verkiezingsbijeenkomst van de Democraten in New York op om naar huis te gaan.

In een op zijn minst opmerkelijke korte toespraak zegt John Podesta tegen de aanhang: "Ga naar huis, ga even slapen, morgen weten we meer." Het is in New York nu net 2.00 uur in de nacht geweest. Het lijkt er dus op dat Clinton niet op korte termijn naar de bijeenkomst zal komen.

Verdriet bij de aanhang van Hillary Clinton Beeld ANP
Verdriet bij de aanhang van Hillary ClintonBeeld ANP

Donald Trump lijkt de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer te kunnen ontgaan. Hoewel nog geen van de Amerikaanse media officieel een winnaar hebben aangewezen is het vrijwel zeker dat hij in januari het stokje overneemt van president Barack Obama.

Voorafgaand aan de verkiezingsdag wezen alle peilingen en prognoses op een overwinning voor Clinton. De avond verliep echter heel anders. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump.

Een toekomstige president Trump heeft weinig te duchten van de politieke oppositie. In zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behouden de Republikeinen hun meerderheid.

De beurzen hebben geschokt gereageerd op de waarschijnlijke uitslag. De Nikkei-index in Tokio daalde maar liefst 5,4 procent. Ook andere beurzen boekten flinke verliezen.

Volgens persbureau AP gaan ook de 20 kiesmannen van Pennsylvania naar Donald Trump.

De meest actuele tussenstand in kiesmannen is nu: Hillary Clinton 219, Donald Trump 267 kiesmannen.

undefined

In de Stadsschouwburg zegt Amerikadeskundige Michiel Vos over de media en de peilingen die er zo naast zaten: "Donald Trump schuift onze hele industries aan de kant."

Ook president van DNB Klaas Knot spreekt bij het American Breakfast, onder meer over de heftige eerste reactie op de financiele markten op de vermoedelijke verkiezingswinst van Trump. "Er is nog te veel onzekerheid over wat Trump van plan is", aldus Knot. "De dollar gaat hier meteen last van krijgen. Veel hang af van wie hij gaat aanstellen in zijn economische team."

Klaas Knot op et podium in de Stadsschouwburg Beeld Marc Kruyswijk
Klaas Knot op et podium in de StadsschouwburgBeeld Marc Kruyswijk

De Amerikaanse Senaat blijft onder controle staan van de Republikeinse Partij. Dat meldden Amerikaanse media zojuist. In het Huis van Afgevaardigden beschikt de partij van kandidaat Donald Trump de komende twee jaar ook over een meerderheid.

Het All American Breakfast in de Stadsschouwburg is begonnen. Met pancakes en een boel mensen met een kater over de waarschijnlijke winst van Trump.

De sfeer is desalniettemin niet slecht: er wordt gelachen en er worden grappen gemaakt over dat Amerika nu is afgevallen als vakantiebestemming.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

De laatste stembureaus in het verre westen van Alaska zijn nu ook gesloten. Clinton heeft de overwinning hard nodig om alsnog in het Witte Huis te komen. Maar de enige Democraat die ooit in de staat won, was Lyndon B. Johnson in 1964.

Live uitslagenkaart:

In de Stadsschouwburg begint zo het inmiddels traditionele All American Breakfast. Ook daar zijn we bij, updates volgen.

Goedemorgen! Dit is wat je moet weten over de ontknoping van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: Het is ongekend spannend. Republikein Donald Trump heeft een aantal belangrijke swing states, waaronder Florida, op zijn naam geschreven.

Op dit moment komen de exit polls nog steeds binnen. Hieronder een lijst met staten waarvan de uitslag bekend is. Nu heeft Hillary Clinton 215 kiesmannen verzameld, en Trump 244. Om te winnen moet een kandidaat 270 kiesmannen behalen.

Hillary Clinton wint: Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Washington DC, New York.

Donald Trump wint: Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wisconsin, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania.

Benieuwd hoe het er gisteravond en vannacht in Amsterdam aan toe is gegaan? Lees dan vooral dit liveblog even terug. En lees nu alvast deze reportages uit de krant van vandaag: Barlaeus haalt door l In de Melkweg léék het zo eenvoudig

De tussenstand in kiesmannen om 05:50 uur (Nederlandse tijd):

En de bezoekers van de Melkweg hebben zojuist te horen gekregen dat over een half uur de tent gaat sluiten. Booij: "we hadden gedacht dat we nu wel bijna een uitslag hadden".

Vanaf 7:00 uur is het de beurt aan de buren van de Stadsschouwburg, voor het 'All American Breakfast'.

Boom Chicago is alvast begonnen met het ontbijt. De organisatie verwacht dat het nog een lange ochtend gaat worden.

En Amerikaan Andrew Lott (32) zit al de hele nacht in Coco's Outback Pub naar CNN te kijken. Anderhalf uur geleden was hij nog niet bang.

Nu denkt hij er anders over, ook gelooft hij nog niet dat de overwinnig van Trump definitief is. Lott gaat naar bed, net als de rest van de bezoekers, Coco's gaat zo sluiten.

Ontbijt in Boom Chicago Beeld Bart Nauta
Ontbijt in Boom ChicagoBeeld Bart Nauta

Weer een nieuwe tussenstand in kiesmannen. En dit is het meest recente overzicht van gewonnen staten:

Hillary Clinton: Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC, New York.

Donald Trump: Alabama, Arkansas, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming, Florida (?).

Too early to call: Arizona, Georgia, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania, Wisconsin.

Hoewel veel Amerikaanse media, waaronder AP, Florida hebben toegekend aan Donald Trump, zegt CNN nog dat de uitslag in de staat 'too early to call' is.

In de Melkweg beginnen de overwegend Clinton-fans voorzichtig na te denken over een overwinning van Trump. De presentator van de avond, Lennart Booij, vraagt specialist Charles Groenhuijsen, hoe de aanhang van Trump de winst straks gaat vieren.

Tussen alle teleurgestelde Clinton-fans klinkt in Amsterdam ook af en toe gejuich. Dat komt in de Melkweg onder meer van Kasper de Vries (25), Trumpiaan in hart en nieren.

"Dat Trump nu op het punt staat om te winnen, laat zien dat er een enorme beweging gaande is. Traditionele media zitten vast in een bepaald cognitief, maar een groot deel van de bevolking voelt zich niet gehoord."

Volgens De Vries zijn de Clinton-aanhangers in de zaal een voorbeeld van 'de slappe media' in Nederland. "Hier worden alle kleine schandaaltjes rond Trump uitvergroot. Zoiets als 'grab them by the pussy' was niks, een mannendingetje dat enorm is overdreven. Niemand kijkt naar waar Clinton zich schuldig aan heeft gemaakt."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

"Het is klaar." Zegt André Krouwel op de VU. "Ik ben zo blij dat ik mijn eigen aandelen heb ingetrokken."

Er komt nog een studente aan hem vragen of er echt geen mogelijkheid meer is om te winnen. "Ik zou niet weten waar ze die stemmen vandaag moet halen. En heb je de aandelingenmarkt gezien? Wereldwijde crisis."

Als Trump Florida en North-Carolina wint gaat er een zucht door de zaal.
De studenten pakken in. Het is tijd om naar huis te gaan.

Volgens het gezaghebbende persbureau AP gaat de belangrijke swing state Florida naar Donald Trump. De Republikein had deze overwinning nodig om kans te houden op het Witte Huis. Voor Clinton zijn de kansen nog niet verkeken, maar ze krijgt wel klappen in de exit polls.

Huidige tussenstand in kiesmannen: Clinton197, Trump 201:

Zo ziet het er op dit moment uit in de grote zaal van de Melkweg, waar de President's Night gisteravond om 19:00 uur begon.

null Beeld Thomas Sijtsma
Beeld Thomas Sijtsma

Hillary Clinton nu op 122 kiesmannen, Donald Trump op 167

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Connecticut, Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New Mexico, New York, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC, New York.

Donald Trump: Alabama, Arkansas, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Colorado, Florida, Georgia, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Pennsylvania, Utah, Wisconsin.

.

Op de VU zet professor Andre Krouwel zet het CNN nieuws even op stil. "Jongens, ze zit echt, echt, echt in de problemen. De aandelenmarkt is ingezakt dankzij de voorspellingen!" De dollar en de Mexicaanse peso daalden zojuist fors.

Er komt rumoer vanuit de zaal. Een paar studenten barsten in discussie uit. Andere kijken met strakke gezichten naar het scherm. Krouwel neemt nog een slok van zijn zojuist bemachtigde biertje (toch nog!) en vervolgt:

"Trump heeft zometeen niet alleen het presidentschap in handen maar ook een meerderheid in de senaat en het huis van afgevaardigden. Hij zou normaal kunnen doen wat hij wil, maar de republikeinen willen hem niet. Dan krijg je een totaal onbestuurbaar land."

De spanning in Boom Chicago stijgt. Waar een uur geleden veel mensen gaapten, en soms zelfs sliepen, zitten de democraten nu overeind en houden nauwlettend CNN en het nieuws op hun smartphone in de gaten.

De ontspannen sfeer in de grote zaal van de Melkweg is een van verbazing geworden. Trump is Clinton op dit moment voorbij geschoten in de exit polls, en daar zat een groot deel van de Amsterdammers duidelijk niet op te wachten.

Het zal toch niet...? Esther Spanjaard (23) moet er zelfs bijna van huilen. "Ik ben echt misselijk, en niet door de alcohol. Trump als leider is een regelrechte ramp!"

Ook Jim Beerepoot (24) begint hem te knijpen. "Het begint een vervelend gevoel te worden dat het nu fifty-fifty is. De exitpolls voorspellen weinig goeds."

Miranda van der Meulen (44) vreesde vooraf al dat het geen 'done deal' was. "Wij Nederlanders denken maar dat Clinton moet winnen, maar in Amerika is het heel anders. Ik ben absoluut voor Clinton, als Trump wint zou ik dat heel erg vinden."

Buurman Jeroen van Zanten (28): "Ik zou het echt heel erg vinden als Trump wint. De hele tendens met eerst de Brexit en nu de opmars van Trump is beangstigend. Populisme wint steeds meer terrein. Amsterdam is een hele progressieve stad, zelfs met het Oekraïne-referendum werd voor gestemd. Niet gek daarom dat de sfeer hier zo bedrukt is."

Miranda van der Meulen en Jeroen van Zanten Beeld Josien Wolthuizen
Miranda van der Meulen en Jeroen van ZantenBeeld Josien Wolthuizen
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Coco's Outback Pub zit Andrew Lott (32) naar CNN te kijken. Hij komt uit Georgia en is niet verbaasd dat zijn thuisstaat voor Trump kiest. Zelf heeft hij op Clinton gestemd.

Bang dat Trump wint is hij nog niet. "Het zit dicht op elkaar, maar je kijkt nu alleen nog naar de oostkust. Als straks de westkust komt zijn er nog genoeg mogelijkheden dat Clinton wint."

The New York Times ziet in deze fase van exit polls Donald Trump als favoriet voor de overwinning.

Maar toch weer een nieuwe tussenstand:

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Washington DC, New York.

Donald Trump: Alabama, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Wisconsin.

Stephanie Struijk zingt tussen de exitpolls door enkele nummers in de Melkweg. Het publiek checkt vooral de laatste uitslagen op de telefoon.

null Beeld Thomas Sijtsma
Beeld Thomas Sijtsma

Ondertussen hebben Carmilla Bierba (17), Philip Lankhorst (18) en Ariadne Koletsos (18) uit Amsterdam nauwgezet de exit polls bijgehouden in Coco's Outback Pub. Daarmee hebben ze als eerste een bingo gescoord. Ze hebben nu een pitcher bier gewonnen.

Proosten doen ze niet op Trump of Clinton - maar op de bingo. De meeste anderen in de pub lijken zich al helemaal meer op hun bier te focussen dan de verkiezingen, zelfs als Clinton staten wint wordt er amper gereageerd.

Naarmate de nacht vordert, haken toch ook in de Melkweg mensen af. De werkenden onder ons geloven het wel en zoeken hun bed op. Zoals David Deijmann. Hij neemt zo zijn laatste biertje, want over een paar uur moet de Amsterdammer weer aan het werk.

De sprekers op het podium blijven zich storen aan het rumoerige publiek.

Hillary Clinton heeft, zoals verwacht, haar eigen thuisstaat en die van Donald Trump gewonnen: New York.

Nieuwe tussenstand:
Tussenstand (270 kiesmannen nodig voor winst):
Hillary Clinton: 68 kiesmannen
Donald Trump: 66 kiesmannen

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington DC.

Donald Trump: Indiana, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, South Carolina, Alabama.

Too early to call: Florida, Pennsylvania, Ohio, Virginia, Georgia, North Carolina, South Carolina, Alabama, New Hampshire, Maine, Connecticut.

De studenten van de VU houden het minder goed vol dan de scholieren van het Barlaeus. Een groot deel van het publiek nu toch al vertrokken. De studenten die er nog zijn hebben het zwaar. "Het voelt alsof we een voetbalwedstrijd aan het kijken zijn." Verzucht een meisje vanonder haar fleecedeken.

Op een paar plekken in de zaal staan blikjes Redbull en de koffie vloeit rijkelijk. "Waar is het bier?", vraagt professor Kraal. De organisatie schudt meewarig van nee. "Dat hebben we niet."

Tussenstand op dit moment. Let wel: de uitslagen blijven binnenkomen.

Opnames voor Radio 1 tijdens President's Night in de Melkweg:

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de Melkweg doen de sprekers op het podium hun best boven het publiek uit te komen, maar in de zaal hangt inmiddels vooral een borrelsfeer.

Als op de grote schermen CNN wordt getoond met exitpolls is het even stil, maar daarna gaat iedereen weer door met z'n gesprek. Tot irritatie van een van de hosts, die de aanwezigen in de zaal geïrriteerd toebijt dat ze 'even hun fucking bek moeten houden'.

Tijdens de analyse van professor politicologie André Krouwel valt op de VU ineens de hele zaal stil. "Húh!" Roept Krouwel uit. In Texas blijken de democraten voor te staan.

"Dat is meer dan zestig jaar geleden!" Vlak daarna valt de Amerikaanse vlag van de muur. De studenten lachen. "Symbolisch", vindt de professor.

Florida blijft ongekend spannend. CNN meldt net een tussenstand van 48,5 procent voor Trump en 48,4 procent voor Clinton. Nog steeds zijn niet alle stemmen geteld.

Na hotdogs, Skypen met oud leerlingen in de VS en disco is het op het Barlaeus Gymnasium tijd voor het spel Who is the man? In het Amerikaans.

Slapen? Neeee. Een druivensuiker en door!

Lees ook: Leerlingen Barlaeus halen door tijdens de verkiezingsnacht

null Beeld Laura Obdeijn
Beeld Laura Obdeijn

Hillary Clinton: 68 kiesmannen
Donald Trump: 48 kiesmannen
Voor een overwinning zijn 270 kiesmannen nodig.

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington DC.

Donald Trump: Indiana, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi. Too early to call: Ohio, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia. Alabama, Florida, Pennsylvania, New Hampshire.

Een salvo van gejuich en geklap in Boom Chicago bij iedere positieve poll of voorspelling voor Clinton.

Op het podium wapperen vier Amerikaanse vlaggen, links van het podium hangt een grote poster met daarop "Clinton - Kaine: Stronger Together". Boom Chicago lijkt zich op te maken voor een Democratisch feestje.

.

De stembureaus zijn nu dicht in Alabama, Connecticut, Delaware, Washington DC, het westen van Florida, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island en Tennessee en in grote delen van Michigan, North Dakota, South Dakota en Texas.

In Coco's Outback Pub aan het Thorbeckeplein worden de verkiezingen - door vooral Amerikaanse toeristen - live gevolgd onder de naam U.S. Presidential Election Night in Amsterdam.

Bier en Jack Daniels vloeit rijkelijk, hotdogs en nacho's worden naar binnengewerkt. Er wordt luidkeels afgeteld tot de nieuwe exit polls binnenkomen. En zojuist boegeroep; Donald Trump wint West Virginia.

Ariadne Koletsos (18) zit in Coco's Outback Pub de exit polls bij te houden met een 'election bingo' en nacho's ernaast. Ze heeft, net als haar vrienden, wel een goed gevoel over de resultaten. "Ik schrok wel dat Trump net vooraan stond. Maar Hillary gaat winnen, ik weet het zeker."

.

Ook de studenten op de houden vol. Velen volgen de verkiezingen onder een dekentje.

Op de VU wordt niet ingegaan op de resultaten van de eerste exit polls. Niet door de organisatie en niet door de studenten zelf. Belangrijker vindt met bijvoorbeeld het feit dat je in Texas kunt stemmen met je wapenlicentie als identiteitsbewijs. Of dat socialisten in de VS toch bijna communisten zijn.

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

Time heeft zojuist een serie 'meest idiote verkiezingsfoto's' gepubliceerd.

Daarin een glansrol voor... minister Jet Bussemaker, die eerder op de avond in de Melkweg een immitatie gaf van Hillary Clinton.

Quote

Dutch minster of culture Jet Bussemaker dressed as Hillary Clinton in Amsterdam.

Time
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tussenstand in de grooste swing state Florida: 49 procent Clinton, 48 procent Trump. Donald Trump moet Florida op zijn naam schrijven om redelijkerwijs kans te houden op de eindoverwinning. Zodra de definitieve exit poll binnen is, leest u het uiteraard hier.

CNN voorspelt dat Trump wint in West Virginia, goed voor vijf kiesmannen. North Carolina en Ohio zijn ''too early to call''.

Columnist en libertariër Yernaz Ramautarsing is zo'n beetje de enige (openlijke) Trumpiaan vanavond in de Melkweg. Hoe voelt dat? "Ik ben gewend om in het hol van de leeuw te zijn als rechtse jongen in Amsterdam en op de UvA. Zeker met deze pet op (Make America Great Again, red.) heb je bepaalde aantrekkingskracht. Je merkt dat iedereen naar je kijkt."

De uitslag kijkt hij niet in de Melkweg, maar met vrienden ("alleen maar aanhangers van Trump") op een groot scherm bij iemand thuis.
Echt vertrouwen in de uitslag heeft Ramautarsing niet. "Ik wil positiever zijn, maar ik weet dat het fifty fifty is. Ik hoop op de onzichtbare kiezer die nu voor het eerst gaat stemmen, maar ik weet dat Clinton een veel professionelere campagne heeft."

Yernaz Ramautarsing met vriend Joey van Koningsbruggen in de Melkweg Beeld Josien Wolthuizen
Yernaz Ramautarsing met vriend Joey van Koningsbruggen in de MelkwegBeeld Josien Wolthuizen

Journalist en Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen adviseert vanuit de Melkweg om extra op te letten bij de uitslagen van Virginia en North-Carolina.

In Boom Chicago, waar alleen Amerikaanse staatsburgers binnen mogen, werd de uitslag van Vermont (winnaar Clinton) door Amerikaanse expats met luid gejuich ontvangen.

Bekijk hier onze live-uitslagenkaart, die per staat wordt bijgewerkt

Verkiezingsnacht in Boom Chicago Beeld Bart Nauta
Verkiezingsnacht in Boom ChicagoBeeld Bart Nauta

Russell Shorto (57), de Amerikaanse auteur van het historische boek 'Amsterdam', vertelt in Paradiso dat hij bang is voor de uitslag. In de exit polls, die nu binnen komen, heeft hij niet zoveel vertrouwen.

"Trump ligt zo ver buiten de politieke norm, je kan nog niets zeggen over wat er gaat gebeuren." Ook is hij bang wat er gebeurt wanneer Trump verliest. "Hij heeft zijn volgelingen bewapend en staat ze toe om geweld te gebruiken."

Hillary Clinton: 3 kiesmannen
Donald Trump 19 kiesmannen

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Vermont
Donald Trump: Indiana, Kentucky

Het gaat beginnen, de exitpolls gaan binnenlopen. CNN voorspelt dat Kentucky en Indiana naar Trump gaan. Was al verwacht. Vermont naar Clinton. In Georgia en South Carolina kan nog geen winnaar worden aangewezen. Daarmee is de tussenstand in het kiescollege 19-3 in het voordeel van Trump.

In Amerika sluiten op dit moment een aantal stembureaus de deuren. Bekijk hier het hele tijdschema:

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de Melkweg wagen journalisten Eelco Bos van Rosenthal en Sophie van Enk zich aan een eerste analyse van het verloop van de Amerikaanse verkiezingen. Hun eerste advies: 'trek niet te snel conclusies'

Ook Michiel Vos en Rick Niemann zijn aangeschoven voor wat duiding. Het publiek wordt herhaaldelijk verzocht stiller te zijn.

In de aula van de VU kunnen studenten via een telefoon en webcam live contact opnemen met stemmende Amerikanen. Berj Kassab (21) uit Bunnik heeft net met zes Amerikanen gebeld.

Hij draagt een speldje van Trump en één van Clinton op zijn jasje. "Zelf maak ik liever geen keus. Dat is kiezen tussen twee kwaden. De mensen die ik net gesproken heb, waren volgens mij voor Clinton. Ze vroegen ook waar ik dan op stemde."

Khassab is secretaris van de jongerenpartij van het CDA in Utrecht. "Meestal hoop ik op een republikeinse vertegenwoordiger bij Amerikaanse verkiezingen, maar Trump vind ik maar niks."

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

In Thijssen heeft Sameer Safaya (34) een glas wijn in de hand en ziet de uitzending van CNN met lede ogen aan.

Hij komt oorspronkelijk uit India maar woonde vijf en een half jaar in de VS. "Dit is geen verkiezing, dit is theater. Dit jaar wordt wederom het failliet van de Amerikaanse democratie aangetoond. De enige echt democratisch gekozen kandidaat was Sanders die vervolgens is tegengewerkt. Dat Trump zover is gekomen is een schande voor de wereld."

In Paradiso is het programma afgelopen. De mensen die er nu nog zijn volgen aandachtig de live-uitzending van CNN. De kleine zaal blijft tot twee uur 's nachts open, daarna zullen de politieke junkies een ander onderkomen moeten zoeken.

Ondertussen is de Trump-taart bijna opgegeten, al durven weinigen zich aan zijn gezicht te wagen.

null Beeld Tin Luimes
Beeld Tin Luimes

Wat doet het presidentschap met je? In de Melkweg hangen foto's van het veranderende aangezicht van Obama in de afgelopen 8 jaar.

null Beeld Thomas SIjtsma
Beeld Thomas SIjtsma
null Beeld Thomas Sijtsma
Beeld Thomas Sijtsma

In de bovenzaal van de Melkweg gingen zojuist Liliane Ploumen (minister van Handel) en Jort Kelder (journalist) onder meer in op het economische aspect van de verkiezingen.

Kelder schetst een beeld van de reactie van de financiële markten op de verkiezingsuitslag. "Als Clinton vannacht wint, stijgt de waarde van de dollar twee procent. Bij winst van Trump daalt die vijf tot tien procent."

Ploumen voegt daar aan toe dat de financiële markten 'vaak veel hysterischer zijn dan wij allemaal bij elkaar'. Na een daaropvolgend ietwat droog gesprek over handelsverdragen, komt het onderwerp 'vrouwen in de politiek' aan bod. Kelder vraagt of we dat niet kunnen skippen, 'die onzin'. "Ik denk: ja, een vrouw, prima."

Ploumen pareert met de opmerking dat je dat alleen kunt zeggen als je een man bent. Het vrouwelijke deel van de toehoorders klapt en joelt. Het is Kelder versus de vrouwen in de zaal. Kelder voegt eraan toe dat je als vrouw in de politiek makkelijker minister-president wordt. "Simpelweg omdat je wordt voorgetrokken." De toon is gezet.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Ook Thijssen in de Jordaan zit bomvol. Het café is momenteel bijna niet meer binnen te komen. Organisator van Thijssens Election Night Elke de Jong had zo'n enorme opkomst niet verwacht. Gewoonlijk is hij de quizmaster, vanavond staat hij achter de bar.

null Beeld Bart Nauta
Beeld Bart Nauta

In de Melkweg is de uitzending van Pauw in volle gang.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Professor Bastiaan van Apeldoorn vraag zijn toehoorders aan de VU wie er op Trump zou stemmen. Even is het heel stil, dan steekt wen meisje haar hand op.

"Ik ben niet per se voor Trump, maar ik ben heel erg tegen Clinton. Als ik mocht kiezen, koos ik Trump." Een meisje met een duidelijk Amerikaans accent valt haar bij: "Clinton zegt alles wat de mensen willen horen. Ze is heel onecht. Trump zegt gekke dingen, maar hij zegt wel wat hij zelf vindt."

Ondertussen op het Barlaeus: Emma (17) en Karien (17) moeten wel wakker blijven vannacht, ze hebben geen slaapspullen meegenomen. "En je zal maar liggen te slapen net op het moment dat de uitslag bekend wordt."

Beide hebben de verkiezingen gevolgd. Emma gaat volgend jaar in Amerika studeren: "dan lijkt het me wel gek als Trump de president is."

Verder doet comedian Greg Shapiro's vergelijking van Clinton en Trump met Johan Derksen en Patty Brard het goed bij de middelbare scholieren.

null Beeld Laura Obdeijn
Beeld Laura Obdeijn

Het is inmiddels overvol in de Melkweg, waardoor het dringen geblazen is bij de lezingen en debatten. Voor de deur van de bovenzaal Upstairs wordt geduwd en getrokken om binnen te komen bij het Nachtinterview met Liliane Ploumen en Jort Kelder.

Bezoekers klagen dat dit al de zoveelste zaal is waar geen plek meer is, terwijl ze 30 euro voor een kaartje hebben betaald.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Bastiaan van Apeldoorn, professor internationale betrekkingen aan de VU, begint zijn speech aldaar met de gevleugelde woorden: "Zijn jullie fired up?" "Ja!" Roept de zaal.

Hij moet het even uitleggen. "Als Obama roept: 'Zijn jullie fired up?' Dan roept de zaal: 'Ready to go!' Dus zijn jullie fired up?" "Ja!" Roept de zaal weer. Van Apeldoorn haalt zijn schouders op. "Ok, ik ben Obama niet, daarom werkt het misschien niet zo goed."

Ook in de Cinema in de Melkweg, nog steeds helemaal volgepakt, wordt de campagne besproken, nu tijdens de lezing 'Kijken Met'. Te gast zijn Boris Nihom (reclamemaker), Jan Paternotte (D66-fractieleider in Amsterdam), Robert-Jan Westdijk (regisseur van o.a. De Eetclub).

Ze gaan dieper in op beeldvorming tijdens de verkiezingscampagne. Wat is de rol van beeld? Het gesprek begint met het filmpje van LuckyTV - u weet wel, met een zingende Hillary en Donald. Waarom sloeg dat zo aan en ging het zelfs in de VS viral?

Reclamemaker Nihom: "Iedereen was toe aan wat lucht in de campagne. Dit beeld kwam zó niet overeen met de werkelijkheid, dat het enorm aansloeg."

Anders dan bij de vorige lezing over de campagnes (zie enkele posts eerder), benadrukken Nihom, Paternotte en Westdijk de sterke kant van Trumps campagne. Wat deed hij goed? Paternotte: "Trump zet constant een beeld neer van zichzelf hoe geweldig hij is. Een video van hem voor zijn vliegtuig met een suf petje met zijn naam erop is veelzeggend. Hij wil daarmee laten zien: ik hoor niet bij het establishment."

Nihom: "Als je als miljardair het beeld weet neer te zetten dat je niet bij het establishment hoort, heb je het campagnewijs heel erg goed gedaan. Hij laat zien: iedereen kan Trump worden. The American Dream." Clinton kan juist rekenen op kritische noten van het panel. Nihom: "Clinton wilde met name vrouwen aanspreken met het wapenfeit dat ze misschien wel de eerste vrouwelijke president zou worden. Waarom niet het hele land? Een gemiste kans."

Westdijk: "Elke keer als Clinton op het podium stapt voor een speech, zwaait ze al lachend en wijzend naar een imaginaire vriend op de achterste rij. Een gedateerd trucje uit de jaren negentig." Toch heeft Clinton ook een hoop goed gedaan tijdens haar campagne. De spotjes met beelden van Trump die heftige uitspraken doet en kinderen die daarnaar kijken noemt Westdijk ‘heel sterk’. "Je laat je vijand het woord doen en laat de kinderen de emoties van de kijker aanspreken. Zo kun je je kijker manipuleren."

Het slotwoord is voor Paternotte. Heeft hij zich laten inspireren voor zijn eigen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen? Op die vraag gaat hij niet echt in.

Maar: "Ook in Nederland zijn veel mensen die op een soort van Trump willen stemmen. Daar moeten we wat aan gaan doen. Anders heb je straks iemand die net iets minder gestoord is en wel wint, maar met dezelfde ideeën."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Organisator Koen van de verkiezingsavond aan de VU laat een filmpje zien van Trump, die het heeft over de radicale islam. "Wat hebben we net gezien?" vraagt hij de zaal. "Gigantische onbenulligheid!" Roept iemand.

De rest van de zaal blijft stil, dus legt hij het zelf maar uit. "Hij zaait paniek. Hij zegt: 'de islam haat ons'. Daarmee distantieert hij zich van de islam. Hij zegt bovendien niet: ik haat de islam. Hij is het slachtoffer in het verhaal."

Journalist Eelco Bosch van Rosenthal en Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht doen tijdens hun rondje Leidseplein ook het Barlaeus aan.

Een leerling vraagt wat er gebeurt als het too close to call is. Of ze weet wat er in 2000 gebeurde? "Toen was ik nog niet geboren."

null Beeld Laura Obdeijn
Beeld Laura Obdeijn

'We gaan beginnen!' De uitzending van Pauw vanuit de Melkweg is van start. (en hier te zien)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook Café Thijssen heeft een verkiezingsavond. Het is er inmiddels nok- en nokvol.

Connor Sattely (27) uit Pennsylvania maar woonachtig in Den Haag, is op aanraden van zijn Nederlandse vrienden vanavond speciaal in dit café in de Jordaan. Hij heeft er zin in. "Het goed om te zien dat er in Nederland zoveel interesse is. Dat mensen zo gepassioneerd zijn voor politiek is altijd goed; of je nou Amerikaans of Nederlands bent."

De entree van café Thijssen op de Lindengracht Beeld Bart Nauta
De entree van café Thijssen op de LindengrachtBeeld Bart Nauta

In de grote zaal van de Melkweg gaat over een paar minuten talkshow Pauw van start. Presentator Jeroen Pauw praat de aanwezigen op dit moment bij over de uitzending. De zaal is helemaal volgepakt.

Kunstenares Claudia Sola praat in Paradiso over de borden van de First Lady. Klinkt raar, maar het is traditie in de VS dat de vrouw - of nu misschien man - van de president een serie borden ontwerpt.

Terwijl Sola doorgaat over servies van ruim honderd jaar oud lijkt de halve zaal in slaap te vallen, ondanks dat het nog vrij vroeg is. De andere helft kijkt op zijn telefoon naar relevante updates over de verkiezingen...

Op de Vrije Universiteit gaat de verkiezingsavond zo beginnen. Een lange rij studenten staat te wachten om geregistreerd te worden. Er wordt gediscussieerd in minstens drie talen door elkaar.

Lisa Loheide (23) uit Amsterdam: "Ik heb de verkiezingen goed gevolgd, volgens mij zullen er ernstige consequenties zijn als Trump wint. Ik kan niet eens voorspellen wat, want Trump is onvoorspelbaar."

Jana Uppendahl (24) uit Amsterdam: "Lisa en ik waren allebei voor Bernie Sanders, misschien was hij wel beter opgewassen geweest tegen Trump dan Hillary. Maar nu zijn we voor Hillary, want Trump mag echt niet winnen."

De door Trump aangespannen rechtszaak (zie eerdere update) is door een rechter al naar de prullenbak verwezen.

De Amerikaanse Dan Hassler-Forest, docent cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, spreekt Paradiso toe over de verkiezingen in een tijd van post-democratisch kapitalisme. Hij is nooit een Clintonsupporter geweest maar wel altijd al een Trumphater.

Hassler-Forest is erg bang voor vanavond: 'ik ben blij als ik niet kotsend en huilend het podium verlaat.' Volgens de Amerikaan is de huidige politieke situatie goed te vergelijken met Game of Thrones:

"'Winter is coming' is toepasbaar op onze samenleving: er komt onontkoombaar een barre tijd aan. Het is kiezen tussen een 'ongelooflijk kutte status quo' en een 'post-apocalyptische nachtmerrie'."

En in een volgepakte Cinema, in de nok van de Melkweg, proberen Jan Roos (VNL-lijsttrekker) en Yernaz Ramautarsing (columnist en libertariër) antwoord te geven op de vraag waar het fenomeen Trump vandaan komt en hoe Trumps aanhang zich na de verkiezingen zal opstellen.

In de zaal wordt vooral veel gelachen. Tot echte antwoorden komt het helaas niet.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Minister Bussemaker geeft verkleed als Hillary Clinton een speech tijdens Presidents Night in de Melkweg. En Hero Brinkman treedt op als Donald Trump.

Bussemaker als Clinton Beeld ANP
Bussemaker als ClintonBeeld ANP
Brinkman als Trump Beeld ANP
Brinkman als TrumpBeeld ANP

'De Mexicanen en de muur van Trump.' Maar even voor de duidelijkheid: "We zijn niét voor Trump!"

Voorste rij van l naar r: Merlijn (15), Charlotte (14), Julia (15) Achterste rij van l naar r: Mike 16, Susanne (17), Jona (17) Beeld Laura Obdeijn
Voorste rij van l naar r: Merlijn (15), Charlotte (14), Julia (15) Achterste rij van l naar r: Mike 16, Susanne (17), Jona (17)Beeld Laura Obdeijn

In de bovenzaal van de Melkweg schoven Bianca Pander (BKB, ex-campagnemedewerker John Kerry), Charles Groenhuijsen (oud-correspondent, schreef een boek over Trump) en Joris Tjaden (geboren Amerikaan, werkte bij het strategiebureau van Obama) aan voor een lezing over de campagnes van beide kandidaten.

Aan de hand van drie filmpjes lieten Pander, Groenhuijsen en Tjaden voor hen veelzeggende momenten zien. Volgens Tjaden was het interview met voormalig Miss Universe Alicia Machado over haar nare ervaringen met Trump heel slim gekozen door kamp-Clinton. "De strategie die erachter zit is Trump neerzetten als vrouwenhater."

Volgens Groenhuijsen liep dat frame als een rode draad door de campagne van Clinton. "Clinton heeft talloze spotjes daarover de wereld in geslingerd."

Pander wilde met haar fragment laten zien wat de kracht van Michelle Obama is geweest in de campagne van Clinton. In de speech benadrukte Michelle hoe belangrijk deze verkiezingen zijn voor alle kinderen in de VS. Wil het land een ‘vrouwenhater’ als Trump als leider?

"Michelle gaf de speech op het perfecte moment, toen Trump al zwaar onder vuur lag vanwege de bekende uitgelekte gesprekken," zegt Pander. "Hillary kon deze speech niet geven, want om haar hangt altijd de smet van haar man Bill."

Ook opvallend volgens Pander: het verschil in de professionaliteit van de campagneteams. Trump had het volgens haar op dat gebied een stuk lastiger.

"Republikeinen delen niet alle data met elkaar, wat heel belangrijk is voor de stemmen die aan de deur worden gewonnen. Anders weet je niet waar precies de republikeinen wonen en bel je vaak voor niks aan. De republikeinen hadden sowieso een rare strategie, want Trump is gisteren nog langs allerlei staten geweest waar voor hem niks meer te halen viel."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

In Paradiso proosten Pedro Haas (32) (rechts op de foto) uit Amsterdam en Patrick Wersch (30) uit Den Haag alvast met champagne op Hillary Clinton.

De kleine zaal - waar de verkiezingen onder de titel 'Wie gaat er winnen?' worden gevolgd - is nog niet open dus staan ze op de overloop te wachten onder het genot van de dreunende bas van het reaggaetonconcert in de grote zaal.

Beiden zijn, 'uiteraard', voor Clinton, 'gezien de opties'. Ze vinden het teleurstellend dat er geen echte alternatieven waren bij de Democratische partij. "Het was een beetje als bij de PvdA nu," zegt Wersch.

null Beeld Tim Luimes
Beeld Tim Luimes

Op de vraag die dezer dagen telkens weer wordt herhaald, of Trump zich bij een nederlaag zal neerleggen, gaf hij zojuist dit neutrale antwoord: het hangt ervan af hoe de zaken zich ontwikkelen.

De Republikeinse kandidaat heeft al meerdere keren 'gedreigd' het er niet bij te laten zitten, mocht hij de strijd tegen Clinton verliezen. Hij liet ook niet voor het eerst een waarschuwing horen over mogelijke onregelmatigheden:

"Hopelijk loopt het goed af en hoeven we ons er het hoofd niet over te breken, wat betekent dat we straks hopelijk gewonnen hebben", zegt Trump tegen Fox News.

Hij maakte in hetzelfde onderhoud melding van onregelmatigheden met stemmachines, die Republikeinse stemmen veranderden in een Democratische keuze.

De President's Night in de Melkweg is van start gegaan!

Amerika-deskundige Maarten van Rossum opende zojuist het evenement. Samen met USA-watchers, politici, journalisten, kunstenaars en opiniemakers worden de eerste exit polls geanalyseerd en zijn er debatten, lezingen en talkshows.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Het Amerikaanse volkslied werd gezongen in de Melkweg Beeld ANP
Het Amerikaanse volkslied werd gezongen in de MelkwegBeeld ANP

Volgens de peilers van Votecastr op Vice.com gaan zes van de zeven swing states naar Hillary Clinton.

Colorado: Clinton 47%, Trump 42%
Florida: Clinton 49%, Trump 45%
Iowa: Clinton 45%, Trump 46%
Nevada: Clinton 47%, Trump 44%
Ohio: Clinton 46%, Trump 45%
Pennsylvania: Clinton 48%, Trump 44%
Wisconsin: Clinton 49%, Trump 43%

Let wel, dit zijn zeer vroege polls en de verschillen zijn minimaal.

De aula van het Barlaeus Gymnasium zit vol met verklede leerlingen die de verkiezingsnacht op hun school volgen. De eerste gast van de avond is Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant en oud-Amerika-correspondent.

"Ik vind het wel bijzonder dat het hier, waar jullie overdag met moeite naartoe te krijgen zijn, zo vol zit." Maar ook buiten de aula merkt hij dat het leeft, zo vertelt Remarque.

Verkiezingsavond op het Barlaeus Gymnasium Beeld Laura Obdeijn
Verkiezingsavond op het Barlaeus GymnasiumBeeld Laura Obdeijn

Met een laatste toost op Hillary en een bedankje aan de organisatoren komt The Hillary Happening op de Zuidas ten einde.

Uit luidsprekers in de aula klinkt een speech die Hillary gaf in 1969. De dames klappen en zwaaien met Amerikaanse vlaggetjes.

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

De stemmen moeten er nog geteld worden, maar Donald Trump is in Nevada al naar de rechter gestapt, meldt CNN.

Volgens het campagneteam van Trump worden een aantal stembureaus rond Las Vegas langer opengehouden dan is toegestaan. Nevada is een van de swing states en dankzij minderheden lijkt de staat naar Clinton te gaan.

Verslaggever Karlijn van Houwelingen volgt de verkiezingen vanuit New York:

undefined

Nog even een wijze les van de Zuidas: "Een pak staat nog altijd garant voor zakelijke en professionele presentatie."

Tijdens de op Hillary Clinton gebaseerde modeshow worden vooral broekpakken en praktische kleding getoond.

The Hillary Happening op de Zuidas loopt op zijn einde.

Fatima Massaoudi (46) uit Oudekerk aan de Amstel: "Ik werk bij ABN-Amro. Met het team hebben we het vaak over politiek. We willen meer vrouwen aan de top, vandaar deze avond."

Lisa Dubach (27) uit Amsterdam: "Het is hopen dat Trump niet wint. Hij is een leugenaar. We hebben vandaag geleerd dat de inhoud in een speech centraal staat, maar met presentatie kom je ook ver, dat zie je bij Trump. In de workshop werd gezegd dat vrouwen de balans moeten houden tussen warmte en competentie. Mannen kunnen harder zijn. Daarom was vanavond belangrijk."

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

Populair op Instagram in de VS: de hashtag #MyVote

.

Dit liveblog wordt gemaakt vanaf de Presidents Night in de Melkweg, waar we je zoveel mogelijk van zullen laten zien.

Verder zijn we, behalve op de Zuidas - zoals hieronder al valt te lezen, deze verkiezingsavond en -nacht ook in Paradiso, café Thijssen in de Jordaan, bij Boom Chicago, in Coco's Outback Pub en op de Vrije Universiteit en het Barlaeus Gymnasium.

Bij Happy Hillary op de Zuidas wordt verbinding gemaakt met Charlotte Pronk, die campagne voerde voor Clinton. De deelnemers luisteren aandachtig, onder het genot van glutenvrije pizza en krabhamburgers.

Pronk: "Het is voor de hele wereld belangrijk dat Hillary wint, niet alleen voor Amerika."

Waar zijn de Amsterdamse republikeinen vanavond in Amsterdam? Terwijl de bijeenkomst van de Democrats Abroad in Boom Chicago al weken is uitverkocht, is er geen soortgelijk feest voor de republikeinen in Amsterdam.

Sterker nog: de bijeenkomst van netwerkclub Amsterdam American Business Club in People’s Place op de Stadhouderskade is gecanceld omdat er te weinig aanmeldingen waren. Terwijl de leden van Republicans Abroad juist werden aangemoedigd om naar dat feest te gaan.

Zijn er wel republikeinen onder de 5.223 Amerikanen die in Amsterdam wonen? "Ja, natuurlijk zijn ze er," zegt Renee Nielsen van de Nederlandse tak van Democrats Abroad. "Maar niet iedereen heeft zin om naar buiten te treden als republikein. Het is namelijk niet makkelijk om een republikein in het buitenland te zijn."

Nielsen, die in Den Haag woont en vanavond thuis via Fox News de verkiezingsstrijd volgt, vertelt op hoeveel onbegrip je stuit als republikein in het buitenland. En dat het aan een Nederlander moeilijk uit te leggen is als je bijvoorbeeld vindt dat gezondheidszorg geen taak is van de overheid.

"Je krijgt altijd meteen dezelfde vragen en vervelende opmerkingen. Hoe kan je in hemelsnaam voor Trump stemmen? Je hebt niet altijd zin in dat soort gesprekken met vreemden, die denken dat het oké is om meteen uit de hoek te komen over je land, je president of je geloof."

Taalspecialist Sarah Gagestein (30) uit Amsterdam hield vandaag de workshop Framing. "Hillary heeft dit keer echt een goede campagne gevoerd. We kunnen we heel veel van haar leren, zowel politici als gewone mensen. Hoe zet je jezelf en je plannen op zo'n manier neer dat je gehoord wordt, bijvoorbeeld", vertelt ze tijdens The Hillary Happening op de Zuidas.

Sarah Gagestein Beeld Eva Hofman
Sarah GagesteinBeeld Eva Hofman

We zijn nog steeds op de Zuidas: Tijdens de workshop styling wordt duidelijk hoe lastig het is om een vrouwelijke presidentskandidaat te zijn. Hillary moet vrouwelijk zijn, maar niet meisjesachtig. Ze moet er perfect uitzien, maar niet alsof ze veel tijd aan haar outfit besteedt. Ze moet presidentieel zijn, maar dan weer niet masculien.

Thea van Grinsven (50) uit Voorhout was eerst niet zo enthousiast over Hillary, maar later begon ze haar toch te waarderen. "Het is toch wel erg bijzonder, een vrouwelijke presidentskandidate. Ze doet het ook erg goed.

Vriendin Sandra Huisken (44) uit Hengelo is het met haar eens. "Bovendien is het alternatief Trump. Ik ben er heilig van overtuigd dat het Hillary wordt."

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

De allereerste stem van vandaag werd uitgebracht in het twaalf inwoners sterke dorpje Dixville Notch in de staat New Hampshire. Vlekkeloos ging dat niet, maar dat kon ook niet anders volgens deze Twitteraar…

Op de Zuidas is het feest al begonnen. Tijdens de workshop Speak like Hillary worden haar speeches door publiek en presentatrice geanalyseerd. "Ze is reëel," oppert een bezoeker. "Ze zegt niet 'ik ga het oplossen' maar 'ik ga mijn best doen." Het publiek mag een minuut lang nadenken over de eigen competenties. "Waarom ben jij expert op jouw gebied?"

null Beeld Eva Hofman
Beeld Eva Hofman

Ondertussen heeft de Los Angeles Times (LAT) nog één keer in kaart gebracht hoe de presidentsverkiezingen zouden kunnen verlopen. Op die kaart wint Hillary Clinton ruim.

Aan het slot van de stembusgang in de oostelijke staten kan Clinton volgens de LAT op 352 leden rekenen van het kiescollege dat de president formeel kiest. Trump op 186. Het college telt 538 leden en 270 kiesmannen is dus al voldoende om de 45e president van de Verenigde Staten te worden.

De LAT stelt niet te gokken, maar zich zorgvuldig te baseren op opiniepeilingen, de geschiedenis van verkiezingen in elke staat en het werk van de verslaggevers ter plaatse. In de vorige 'verkiezingskaart' van deze krant stonden vijf staten waarvan de voorkeur nog erg onduidelijk was en die de LAT nu wel aan kandidaten toewijst.

Volgens de LAT gaan Arizona, North Carolina en Ohio naar Clinton en Iowa en Utah naar Trump. (anp)

En ook Donald Trump heeft van zich laten horen:

Hillary Clinton is zojuist haar dag begonnen met deze Tweet:

Acht jaar geleden heerste optimisme bij de Amerikaanse verkiezingen, nu regeren angst en woede. Barack Obama laat een diep verdeeld land achter.

Is er nog iets over van de hoop en de verandering die Obama tijdens de verkiezingscampagne in 2008 beloofde? Verslaggever Roelf Jan Duin probeert aan de vooravond van een nieuw presidentschap die vraag te beantwoorden.

Driekwart van de Nederlanders zegt negatief tegen Amerika te zullen aankijken als Republikein Donald Trump de presidentsverkiezing wint. Dat blijkt uit een speciale politieke barometer van marktonderzoeksbureau Ipsos.

Winst van Democraat Hillary Clinton zal in Nederland aanzienlijk beter vallen: 41 procent bekijkt Amerika dan (zeer) positief.

Ondertussen gaan in Amerika steeds meer stembureaus open.

In New Hampshire mochten de stembussen als eerste, al om middernacht, open. Een aantal kleine plaatsjes organiseert daar dus al een verkiezingsfeest en om klokslag middernacht werd er gestemd. Enkele minuten later waren de uitslagen al bekend.

Op deze kaart kun je zien hoe laat (Nederlandse tijd) de stembussen vannacht zullen sluiten, waarna per staat de exit polls zullen gaan binnendruppelen:

null Beeld ANP
Beeld ANP

Welkom in ons liveblog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. We houden je, vanaf vanavond tot op het moment dat woensdag de uitslag bekend is, hier live op de hoogte van het verloop van de zenuwslopende strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Ook vind je hier in de loop van de nacht een kaart waarop de uitslagen per Staat binnenkomen.

Het Parool volgt de Amerikaanse verkiezingsstrijd bovendien live vanuit de stad. Zo zijn we onder meer aanwezig in de Melkweg, Paradiso, Boom Chicago, café Thijssen, en Coco’s Outback Pub en bij bijeenkomsten op de Zuidas, de VU en het Barlaeus Gymnasium. Met regelmatige updates en beeldmateriaal laten we je zien hoe Amsterdam de verkiezingsnacht beleeft.

Zelf nog ergens naartoe? Bekijk dan hier onze tips.

Democraat Hillary Clinton vs Republikein Donald Trump Beeld ANP
Democraat Hillary Clinton vs Republikein Donald TrumpBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden