Zo wordt Koninginnedag gevierd buiten Amsterdam

Ook buiten Amsterdam wordt de troonwisseling op de voet gevolgd. Op grote schermen die buiten op pleinen staan, via de radio, twitter of misschien thuis voor de tv.

Verder is het vandaag vooral ook een 'normale Koninginnedag'. Vierders hullen zich in oranje kledij, drinken oranjebitter en kinderen verkopen hun oude spulletjes op de vrijmarkt.

Een hoedenverkoper op de vrijmarkt in de Jordaan Beeld anp
Een hoedenverkoper op de vrijmarkt in de JordaanBeeld anp

Geen cavia's meer in Heiloo
De politie heeft dinsdagmorgen een cavia-wedloop op de koninginnemarkt aan de Willibrordusweg in Heiloo verboden. Volgens de politie kan zo'n spelletje met levende dieren misschien op televisie, maar is het op een drukke markt niet gepast, zei een woordvoerder. De eigenaar van het spel ruimde zijn attractie onder protest op.

In Hengelo minder goed nieuws
Het kunstwerk 'Willem-Alexander' van de Hengelose kunstenaar Dimitri Spijk is tijdens de drukke Koninginnenacht gestolen uit de galerie van Peter Klashorst in Amsterdam. Dat meldt Tubantia.

Spijk had twee opvallende hoofden gemaakt die het nieuwe koningspaar moesten verbeelden. 'Willem-Alexander' is voorzien van een blauwe kroon, roze haren en baard en oplichtende ogen.

Het hoofd van Máxima heeft de dief laten staan.

Koninginnedag Apeldoorn begint feestelijk

Koninginnedag in Apeldoorn is dinsdagmiddag goed op gang gekomen. 'De stad is vol. Op de vrijmarkt is het filelopen en ook op de andere feestlocaties is een ongekende hoeveelheid mensen op de been', zegt Simon Boon, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn.

In het Oranjepark, waar een groot beeldscherm staat, was het 's ochtends nog niet zo druk. Maar volgens Boon staan er inmiddels duizenden mensen. 'Die gaan vanavond allemaal het Koningslied meezingen.'

Koninginnedag in Apeldoorn wordt om half elf vanavond afgesloten met vuurwerk.

In Apeldoorn wordt dinsdag niet apart stilgestaan bij het drama dat zich in 2009 afspeelde. Toen reed een automobilist op 30 april dwars door de menigte in op de bus waarin de koninklijke familie zat. Onder de toeschouwers vielen doden en gewonden.

Centrum Utrecht steeds drukker
Tussen de 125.000 en 150.000 bezoekers zorgden dinsdag in de loop van de middag voor een gezellige drukte op de Utrechtse vrijmarkt. Van volle pleinen was geen sprake. Dat meldde een woordvoerster van de organisatie.

De grote toeloop kwam later op gang, omdat veel bezoekers eerst de gebeurtenissen in Amsterdam thuis op tv hebben gevolgd, is de indruk van de woordvoerster. Op enkele plekken in de stad was het druk bij de grote schermen waar de uitzending van de plechtigheden kon worden gevolgd.

De politie meldde dat horecagelegenheden dinsdag zijn aangesproken op het schenken van alcohol buiten de afgesproken tijd en op geluidsoverlast. Dat gebeurde nadat maandagnacht 36 mensen vooral wegens overmatig alcoholgebruik waren opgepakt.

Standhouders kunnen tot een uur na sluiting van de vrijmarkt om zes uur dinsdag hun onverkochte spullen 'op een koninklijk wijze' kwijtraken op acht afvalscheidingsstations.

Centrum Groningen ook vol gelopen
De pleinen in de binnenstad van Groningen waren dinsdagochtend nog redelijk rustig, maar voorafgaand aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander liep het centrum behoorlijk vol. Vele duizenden mensen, deels in oranje gekleed, verzamelden zich voor de podia en grote schermen op de Grote Markt en de Vismarkt.

Op het moment dat het koninklijk paar op de grote televisieschermen verscheen, draaiden duizenden gezichten die kant op en klonk hier en daar applaus. Direct na het afleggen van de eed door de politici in De Nieuwe Kerk, werd in Groningen alweer een harde housebeat opgezet. Terwijl in Amsterdam het driewerf hoera klonk, stond het publiek op de Grote Markt alweer te springen en te dansen op skihut-muziek.

Rond 10 uur 's ochtends, toen Beatrix het koningschap officieel overdroeg aan Willem-Alexander, was de Vismarkt nog vrijwel uitgestorven. Slecht een handjevol toeschouwers keek er naar de troonsoverdracht. Op de naastgelegen Grote Markt hadden een kleine honderd mensen zich verzameld voor een groot scherm. 'Volgens mij zit heel Groningen thuis achter de televisie', vermoedde de in het oranje uitgedoste Anneke Visser uit Groningen.

Op de traditionele vrijmarkt, aan de rand van de Groningse binnenstad, was het gezellig druk. Dat de bezoekers de troonswisseling misten, leek ze niet te deren. 'Die beelden worden toch nog 10.000 keer herhaald. Die zie ik later nog wel een keer', zei verkoper Herman Nieman, die om 6 uur al aanwezig was om zijn waren uit te stallen.

Eindhoven is king
In Eindhoven is het woensdag tijdens de koninginnedagviering ongeveer even druk als in voorgaande jaren. Rond half 4 schatte de gemeente dat er 150.000 mensen op de been zijn. Het aantal bezoekers neemt nog gestaag toe, aldus een woordvoerster.

Op het Wilhelminaplein, de Markt, Stadhuisplein, Stratumseind en Stationsplein in de binnenstad is het 'erg druk'. De gemeente verwijst feestvierders naar het terrein van de Technische Universiteit en naar het oude Philipsterrein Strijp-S waar nog wel plaats is.

Volgens de gemeente is het een mooi feest. De politie zegt dat het rustig is. De bezoekers zelf vinden het vooral erg gezellig. 'Bijna iedereen heeft oranje kleding aan, jong en oud. Er hangt een gemoedelijke sfeer', aldus een van de bezoekers. 'Op de Markt werden bekertjes bier de lucht in gegooid. Gelukkig is het zonnig in de stad.'

6.00 's ochtends zit Zoetermeers plein bomvol
De eerste vrijmarktverkopers legden om half 3 vannacht op het Marktplein van Zoetermeer een kleedje neer. Een plek claimen was om 6.00 uur 's ochtends al niet meer mogelijk. Het plein zat toen al vol, meldt ZoetermeerActief!.

In Zoetermeer hield de burgemeester een toespraak over koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.

Maastricht volgt abdicatie op Vrijthof, Roermond heeft weinig 'oranjesfeer'
Honderden Maastrichtenaren hebben het aftreden van Beatrix gevolgd op het grote plein het Vrijthof. Daar was de hele ceremonie te volgen op een groot scherm. Dat meldt Dagblad De Limburger.

In heel Limburg is het gezellig, maar niet echt druk.
De ogen van veel Limburgers waren dinsdag toch vooral op Amsterdam gericht. Op straat was het relatief rustig, maar de sfeer was er wel ontspannen en gezellig. Een woordvoerder van de politie zei de indruk te hebben dat veel mensen thuis zijn gebleven om televisie te kijken.
'Het is natuurlijk wel een bijzonder moment, die troonswisseling, en dat wil je niet missen', zei de woordvoerder.

In veel plaatsen was wel het nodige georganiseerd, maar de aanloop was volgens hem matig. Na afloop van de plechtigheid in Amsterdam werd het drukker, vooral op de terrasjes in de steden. Mensen genoten bovendien van het zonnige weer.

Gezamelijke tango in Den Bosch
Vanavond barst er op het Kerkplein in Den Bosch een tango los voor Màxima. Voorafgaande zal de Parade om 19.30 het Koningslied uitzenden en meezingen.

Het is een speciaal ontwikkelde tango-dans die door iedereen binnen 30 seconden geleerd kan worden. De MaxiTango clip (door Prins Willem-Alexander zelf ingediend bij het Nationaal comité) wordt op Koninginnedag ieder uur geheel uitgezonden op het grote tv-scherm op de Markt. Dat meldt Dichtbij.nl.

Kinderen richten 's ochtends in Utrecht hun verkoopplek in op de kindervrijmarkt in de Twijnstraat Beeld anp
Kinderen richten 's ochtends in Utrecht hun verkoopplek in op de kindervrijmarkt in de TwijnstraatBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden