Zo werden eerdere burgemeesters beëdigd, en dit zeiden ze

Houd je een verbindend praatje, of geef je een scherpe toespraak? Dit deden de voorgangers van Femke Halsema bij hun beëdiging.

Eberhard van der Laan krijgt de ambtsketting om. Beeld anp
Eberhard van der Laan krijgt de ambtsketting om.Beeld anp

Ed van Thijn, 16 juni 1983

Ed van Thijn had bij zijn benoeming meteen een harde boodschap, vooral over het krakersgeweld.

"Een steen gegooid door linkse actievoerders zou minder erg zijn dan een steen geworpen door rechtse actievoerders. Ik wijs dit onderscheid voor een democratische samenleving met kracht van de hand. Linkse stenen bestaan niet."

Ook had hij het in zijn speech over 'de betutteling van Den Haag' op grote steden. "Amsterdam kan het zich niet veroorloven om voor elke habbekrats de Haagse departementen af te pendelen."

Ed van Thijn en zijn vrouw tijdens de receptie na zijn installatie als burgemeester. Beeld anp
Ed van Thijn en zijn vrouw tijdens de receptie na zijn installatie als burgemeester.Beeld anp

Schelto Patijn, 1 juni 1994

Schelto Patijn vroeg zich bij zijn beëdiging af waarom het Amsterdamse burgemeesterschap gelijk wordt gesteld met 'het vertrek naar een brandhaard of spanningsgebied'.

"Tientallen hebben mij de afgelopen weken 'veel sterkte' gewenst. (...) Maar ik heb maar één echt probleem. Dat is: Ed van Thijn opvolgen. Dat zal niet meevallen."

Hij benadrukte de burgemeester van alle Amsterdammers te willen zijn. "Van al diegenen die hier zijn geboren en van al diegenen die elders uit ons land of uit andere landen naar ons toe zijn gekomen om hier te wonen en te leven. Naar u wil ik luisteren en met u wil ik in gesprek komen."

Schelto Patijn. Beeld Stadsarchief Amsterdam
Schelto Patijn.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Job Cohen, 17 januari 2001

De raadszaal is afgeladen wanneer Job Cohen officieel de ambtsketting om krijgt. Op de marmeren trappen van de Stopera staan ambtenaren te zingen: 'Bij ons in het stadshuis, zing je van hela hola Job-falderee'.

De speech die Cohen geeft maakt weinig indruk, schrijven (Parool)journalisten Marcel Wiegman en Hugo Logtenberg in hun boek Job Cohen, Burgemeester van Nederland. De nieuwe burgemeester geeft aan geen sterke man te willen worden.

"Met sterke mannen hebben wij niet veel op. Tegen hem koesteren wij, in het bijzonder in Amsterdam, met reden diep geworteld wantrouwen," aldus Cohen.

Job Cohen kreeg de ambtsketen overgedragen door loco-burgemeester Jaap van der Aa. Beeld anp
Job Cohen kreeg de ambtsketen overgedragen door loco-burgemeester Jaap van der Aa.Beeld anp

Eberhard van der Laan, 7 juli 2010

Amsterdam heeft een slechte naam in de rest van het land, benoemde Eberhard van der Laan in zijn toespraak. Hij zei Amsterdam te willen positioneren als 'verantwoordelijke stad', die anderen helpt en zorgt voor zijn bewoners.

Dat kon volgens Van der Laan bijvoorbeeld door gemeenten te hulp te schieten die kampen met teruglopende bewonersaantallen, zoals Delfzijl, Heerlen en Sluis. Hij zag een stedenband met dit soort gemeenten wel voor zich.

Maar hij keek niet alleen naar buiten de stad; ook was er een boodschap voor de Amsterdammer zelf. "Wat doe je als gewone Amsterdammer, als je ziet dat een andere Amsterdammer wordt gediscrimineerd of lastiggevallen? Daar moet je je dan toch gewoon mee bemoeien, in de beste Amsterdamse traditie, en zeggen: gedraag je!"

Eberhard van der Laan krijgt de ambtsketting om door plaatsvervangend burgemeester Lodewijk Asscher. Beeld anp
Eberhard van der Laan krijgt de ambtsketting om door plaatsvervangend burgemeester Lodewijk Asscher.Beeld anp

Wat doet Halsema? Volg de beëidiging van de nieuwe burgemeester live op Parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden