Schuim

Zo werd het alsnog een Amsterdams feestje

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Entree Awards.

Horecatycoon Liran Wizman, winnaar Hospitality & Style Award, en zijn compagnon Yossi Eliyahoo, ook nog winnaars van Best Club Venue met Mad Fox in Hotel W Beeld Schuim

Met touringbussen worden ze aangevoerd - de vlinderdas boven de smoking gaat nog even strak. Voor de horecawereld zijn de Entree Awards een fijn uitje.

We worden naar de grote zaal gedirigeerd. Drank moet in de lobby achterblijven, er staan flesjes met water. Dan heb je als prijsuitdeler het concept horeca niet helemaal begrepen, maar goed.

Er zijn dertien awards, verdeeld over 55 van de beste nieuwkomers van het afgelopen jaar. Zo'n Entreegala gaat in de regel als volgt: praatje van de sponsor, presentatie van de genomineerden, stukje jury­rapport en dan wint een tent uit Amsterdam.

Vorig jaar in zeven van de - toen - elf categorieën, we mochten spreken van een landslide. Maar de kloof tussen de elite en het platteland is de laatste tijd nogal een dingetje, dus de jury heeft hard aan spreiding gedaan, zo lijkt het.

Nu gaat het gala zo: na de bekendmaking van een winnaar duikt een groep Brabanders midden in de zaal boven op elkaar, als een voetbalteam dat de winnende goal maakt in blessuretijd.

Na vijf categorieën is er pas één Amsterdamse winnaar, het NewWerktheater voor het beste coffee­concept. Mooiste voorbeeld: voor beste hoteldesign zijn vier Amsterdamse genomineerden, maar de vijfde neemt de prijs mee - naar Leersum.

Goed, daarna volgt alsnog een hattrick. In Next Generation, Best of the Grid en Restaurant Design komen de winnaars uit Amsterdam, en zowat alle genomineerden ook.

De beste cocktailbar is dan weer voor Maastricht. De rij voor me: "Ook een keertje níét Amsterdam." En: "Dan wordt het geloofwaardiger, hè."

Daarna gaat de prijs voor beste ­restyling gewoon weer naar Hotel Arena. Beetje oppassen nu, jury. Er moeten er in de zaal straks nog een hoop diep de A2 over.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Beste bartender is een Rotterdammer, maar beste Club Venue is voor Mad Fox in Hotel W én Liran Wizman, onder veel meer eigenaar van hetzelfde Hotel W, krijgt de hoofdprijs van de avond: ondernemer van het jaar. Zo wordt het met zeven uit dertien alsnog een Amsterdams feestje.

Dan schuift de achterwand van het podium open en verschijnt een walhalla van cocktail- en foodstandjes. Om een volledige warme maaltijd bij elkaar te scharrelen, moet je alleen een hoop van die standjes af en dat blijkt nog hard werken.

Het team van NewWerktheater loopt al snel met de jas aan naar buiten. Die hebben hun 225 euro per couvert er lang niet uitgegeten en -gedronken.

Jochem Leegstra: "Nee, dat is wel een puntje. Maak jij daar een notitie van?"

Als ik de Amsterdamse horeca een kontje kan geven, zal ik het nooit laten.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Entree Awards
Waar Theater Amsterdam, Danzigerkade
Wie Iris Kranenburg, Ruben Nicolai, Liran Wizman, Yossi Eliyahoo, Paul Hermanides, Ron Blaauw, Won Yip, Will Erens
Wanneer maandag 27 november, 18.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans zag de Randstad toch gewoon weer zegevieren

Binnenhuisarchitecten Tommy Kleerekoper en Sanne Schenk, eigenaar Paul Hermanides en architect Do Janne Vermeulen: winnaar Best Restyling met Hotel Arena Beeld Schuim
Juryleden Cleo Vehmeyer, Marjan Ippel en Ingmar Voerman, met Iris Kranenburg, hoofdredacteur van ­Entree Magazine Beeld Schuim
Best Restaurant Design voor het overdadige Bodon: ­Arjan de Ridder, Alexander Kluit, Imre Heijboer, Kees Neve, Guido Decoussemaecker en Will Erens. 'Less is poor' Beeld Schuim
De buren van NewWerktheater winnen Best Coffee Concept. Benjamin Toppen, Sandra van der Heijden, Julia Kortekaas, Jochem Leegstra en Nanda Elzinga Beeld Schuim
Best off the grid voor A Beautiful Mess in voorheen de Bijlmer­bajes, ervaringsplek voor vluchtelingen. Saleyh Askar, Michel Hoks, Fleur Bakker, Amjad Abou Hjela en Michel Youssouf Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden