Provinciale Staten

Zo werd er gestemd in jouw buurt

De gemeente heeft in kaart gebracht hoe er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week gestemd is in Amsterdam. Welke partij werd de grootste bij jou in de buurt? De verschillen tussen Amsterdam en de rest van Nederland blijken alleen maar gegroeid.

null Beeld anp
Beeld anp

Amsterdam ziet na woensdag opnieuw overtuigend lichtgroen. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, is GroenLinks in veel stadsdelen de grootste partij geworden. Nog overtuigender dan bij de gemeenteraadsverkiezingen: waar GroenLinks toen 20 procent van de stemmen kreeg, is dat nu bijna 24 procent. De opkomst bleef bijna gelijk, 52,5 procent van de opgeroepen kiezers stemde tegenover 52,2 procent in 2018.

Amsterdam nog groener en linkser
GroenLinks wint opnieuw, met wat met recht een straatlengte afstand genoemd mag worden. Hieraan draagt bij dat de tweede partij van Amsterdam, coalitiegenoot D66, flink verloor ten opzichte van vorig jaar. D66 kreeg 13,6 procent van de stemmen. De D66-stemmers kwamen woensdag bovendien met veel tegelijk naar dezelfde plekken: de partij werd slechts in zeven stembureaus de grootste waar de opkomst soms boven de 75 procent lag. Denk en Forum voor Democratie wonnen in een veelvoud aan buurten waar mensen relatief vaker thuisbleven.

Die laatste partij, in deze en diverse andere provincies zoals bekend de grootste, heeft in Amsterdam vooral kiezers in Noord en Nieuw-West, nabij het oude dorp Sloten. Forum voor Democratie werd in totaal 23 stembureaus de grootste partij. Daarmee is Forum voor Democratie pas de zesde partij van de stad, na bijvoorbeeld PvdA, VVD en Partij voor de Dieren.

Nog een aantal opmerkelijkheden aan de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen: de PvdA krabbelt in 2019 weer op. De partij werd in Zuidoost op acht stembureaus de grootste. De partij die tot 2014 onbetwist de grootste was in Amsterdam haalde op het dieptepunt in 2017 net 8,4 procent, in 2018 weer 10,6 procent en dit jaar steeg dat door naar 11,4 procent.

SP scoort slechter dan PVV
Wat ook opvalt is de daling in populariteit die de SP doormaakt. Zij haalden 5 procent van de stemmen (7,5 procent in 2018), maar in geen enkele van de Amsterdamse stembureaus is de partij nog de grootste of de tweede partij geworden. Dat is slechter dan de PVV, die op één stembureau in het hoge noorden, voorbij de laatste halte van de Noord/Zuidlijn, de grootste werd. In totaal haalde de partij van Wilders 3,4 procent van de stemmen.

In de Noord-Hollandse Staten werd Forum voor Democratie de grootste partij, GroenLinks kwam nipt op de tweede plek. Een steeds groter deel van de aanhang van progressieve partijen in provinciale verkiezingen, komt uit Amsterdam, blijkt uit deze uitslag.

Toen D66 in 2015 de tweede partij van Noord-Holland werd, kwam 34 procent van de stemmen die op de Statenfractie werd uitgebracht, uit Amsterdam. Bij de recente Statenverkiezingen blijkt 41 procent van de GroenLinks-aanhang uit Amsterdamse stemmen te bestaan. Voor winnaar Forum voor Democratie, de grootste in Noord-Holland was dat slechts 15 procent van het totaal. Beide partijen komen met negen zetels in de Provinciale Staten.

De opkomst in Amsterdam bleef bijna gelijk, 52,5 procent van de opgeroepen kiezers stemde tegenover 52,2 procent in 2018. Krap een week na de verkiezingen zijn in Haarlem nog geen stappen gezet in de vorming van een nieuw provinciebestuur. Maandag stelt het centraal stembureau van de provincie officieel de uitslag vast, en wordt een begin gemaakt aan de formatie van een Noord-Hollands college van gedeputeerden.

Lees alles over de aanloop naar en het verloop van de Provinciale Statenverkiezingen terug in ons liveblog.

Door een ict-storing bij de gemeente Amsterdam is de kaart met uitslagen (hopelijk) tijdelijk niet te zien.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden