Zo viert Paradiso het vijftigjarig bestaan

Paradiso viert volgende week het vijftigjarig bestaan. Een overzicht van de belangrijkste evenementen en publicaties rond het jubileum.

Peter van Brummelen
Onder de noemer PARADI5O wordt in Paradiso vier dagen feestgevierd. Beeld anp
Onder de noemer PARADI5O wordt in Paradiso vier dagen feestgevierd.Beeld anp

Het 25-jarig bestaan werd in 1993 niet echt gevierd in Paradiso. Dat was niet des Paradiso's, vond men toen. Daar wordt nu anders over gedacht.

Onder de noemer PARADI5O wordt in Paradiso vier dagen feestgevierd. Het lange verjaarsweekend begint donderdag 29 maart met een avond met Ronnie Flex, Jungle by Night en My Baby, alle drie acts die al vanaf het begin van hun carrière kind aan huis waren in Paradiso.

Op vrijdag 30 maart is er een hiphoprevue met onder veel anderen De Jeugd van Tegenwoordig, Yung Nnelg en Rico & Sticks. Zaterdag 31 maart maken bezoekers een tot in de ochtenduren durende 'magische trip' door de geschiedenis van Paradiso: via hippietijd naar de houserevolutie.

Er wordt gedraaid door Eddy de Clercq en dj's van OHAF, Welcome To The Future en VIP Club. Bij zonsopgang wordt een chillout-ontbijt geserveerd. PARADI5O wordt op zondag 1 april afgesloten met een zogeheten POP-up-Pink-Paas-Party, waaraan wordt meegewerkt door diverse feestorganisaties uit de lhbt-scene.

Boek

In het verjaardagsweekend wordt ook het boek Paradiso 50 jaar van Hester Carvalho gepresenteerd. Carvalho beschrijft de geschiedenis van Paradiso in vijftig legendarische concerten, beginnend met de openingsavond in 1968 (met onder meer de latere huisband CCC Inc.) en eindigend met een concert van De Staat in 2016.

Carvalho, als popjournalist verbonden aan NRC Handelsblad, sprak voor het boek heel veel muzikanten, bezoekers en personeelsleden. Met instemming wordt in het voorwoord Patti Smith geciteerd, die bij een optreden in 2015 vanaf het podium riep "Paradiso! Our version of Paradise."

Verder terug in de tijd gaat Carvalho's oud-NRC-collega Raymond van den Boogaard. In zijn boek De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente beschrijft hij de kerkelijke voorgeschiedenis van Paradiso. Op de plek waar in 1880 het gebouw van de Vrije Gemeente verrees, waren villa's gepland, maar niet helemaal onbegrijpelijk hadden rijke Amsterdammers geen trek in uitzicht op de gevangenis op het huidige Max Euweplein.

Tentoonstelling

In het Amsterdam Museum is van 30 maart tot en met 19 augustus de tentoonstelling 50 jaar Paradiso te zien. Getoond worden onder meer affiches en foto's. Huub van der Lubbe, de artiest die het meest optrad in Paradiso (met alleen De Dijk al zo'n 75 keer) sprak de audiotour in. Ook andere artiesten, dj's en programmeurs zijn daarin te horen.

Bezoekers van Paradiso kunnen herinneringen en foto's achterlaten op de website www.geheugenvancentrum.amsterdam. Het geheugen van Paradiso bevat nu al prachtige anekdotes. Maar gaf Frank Zappa in 1971 echt een spontaan optreden in Paradiso nadat hij bij de kassa eerst keurig een toegangskaartje had gekocht?

Podcast

Nooit Meer Slapen, het cultuurprogramma van De VPRO op NPO Radio 1, maakte een serie podcasts over de geschiedenis van Paradiso. In vijf afleveringen van 45 minuten spreken Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met sleutelfiguren uit dat verleden. De podcasts zijn te vinden op www.vpro.nl/nooitmeerslapen.nl en iTunes.

Ook 3voor12, het muziekplatform van de VPRO, geeft ruim aandacht aan het Paradisojubileum. Op de website schrijft Rik Zaal over zijn tijd als programmeur van Paradiso. Dat was in de vroege jaren zeventig, toen Paradiso flink te lijden had onder Duitse drugsverslaafden en opdringerige dealers: 'Wel moet ik toegeven dat die breed georiënteerde dealers soms uitkomst boden wanneer een artiest niet wilde optreden als ik niet onmiddellijk voor coke zorgde (...)'.

Tijdschrift

Van muziektijdschrift Oor, bijna net zo oud als Paradiso, verscheen een speciale editie ter gelegenheid van het jubileum. Daarin onder meer de volgens de redactie honderd beste concerten die in Paradiso werden gegeven. Ook halen (oud)medewerkers van Oor persoonlijke herinneringen op.

Pieter Franssen werd in 1970 aangenomen als dj in Paradiso. De hippies die er toen kwamen, waren niet zo danslustig: 'De bezoekers lagen of ­zaten ook vaak op de grond. Er waren geen matrassen, maar veel mensen namen hun eigen slaapzak mee naar binnen.'

PARADI5O, Donderdag 29 maart tot en met zondag 1 april

Toen 'Cosmisch ontspanningscentrum Paradiso' net geopend was, in 1969. Beeld anp
Toen 'Cosmisch ontspanningscentrum Paradiso' net geopend was, in 1969.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden