Plus

Zo verliep een golf van Amsterdamse liquidaties

In een krachtige presentatie schetst justitie hoe in de Amsterdamse onderwereld de ene tot de andere liquidatie leidde - inclusief de moord op de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont in 2014.

Eggermont werd in 2014 doodgeschoten in zijn auto in de Conradstraat Beeld ANP
Eggermont werd in 2014 doodgeschoten in zijn auto in de ConradstraatBeeld ANP

Dat de recherche rechtstreekse verbanden ziet tussen een mislukte aanslag, drie liquidaties en een mislukt moordplan eind 2013 en 2014, was bekend. Dinsdag onderbouwden officieren van justitie Maaike van Kampen en Rolf Hagemeier die visie met een presentatie waartegen het voor de verdachten verdomd lastig vechten lijkt.

Wéér staan leesbaar gemaakte onderlinge tekstberichten uit de ooit zo goed versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) centraal.

Het begint er mee dat Gwenette Martha, dan een kopstuk in het Amsterdamse milieu, op 27 december 2013 doelwit is van een mislukte aanslag in de Vaartstraat, Amsterdam-Zuid. Het wapen van zijn aanvaller 'klikt' (blokkeert).

De dagen daarna wisselt hij tekstjes met zijn getrouwen. "We gaan er vol tegenaan nu." "Geen weg terug." "Ze hebben een grote fout gemaakt."

Zondebok
Martha's groepje raakt er van overtuigd dat Amsterdamse criminelen de vijand over hen informeren - met 'die slang' en zijn broertje (twee bekende Amsterdams-Marokkaanse criminelen) en een 'donkere jongen' in een hoofdrol.

De donkere Alex 'Aleki' Gillis wordt een zondebok.

Uit met name onderlinge PGP-berichten en bewegingen van hun auto's destilleert justitie het beeld dat Martha en diens neef Dennis M. een moordcommando op Gillis afsturen, van Iliass K., alias 'Lip'. Gökhan C. en Iraniër Massod Amin Hosseini., alias 'Jack Sparrow'.

Iliass K. en Gökhan C. lijken Gillis te observeren, volgens de recherche schiet Hosseini hem op 20 februari 2014 dood in Zaandam. De dagen daarna wil Hosseini zijn 'doekoe' (geld).

Vruchteloze pogingen
Dan lijkt dezelfde groep, nog steeds volgens de recherche, op jacht naar Gillis' neef Wensley Gillis, 'Wensje'. "Die flikker zit achter alles." "Die hond moet weg." Door hem te vermoorden denkt het groepje 'ze ook wel pijn te doen'. Hij wordt geobserveerd, maar van een liquidatie komt het niet.

Op 22 mei wordt Gwenette Martha vermoord in Amstelveen. Daarna gaan de vruchteloze pogingen 'Wensje' te pakken kort door, maar dan verlegt het groepje de aandacht naar een andere rivaal: Omar Lkhorf, broer van de in 2012 in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkhorf.

Fiat Punto
Omar Lkhorf rijdt in een zwarte Fiat Punto, zijn ouders wonen vlakbij de Conradstraat langs de Oostelijke Eilanden.

Als de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont in de nacht van 12 op 13 juli 2014 zijn blauwe Fiat Punto in de Conradstraat parkeert, achter zijn huis, wordt hij doodgeschoten.

Alles wijst er op dat Hosseini weer de schutter is. Hij lijkt roekeloos 'te zijn gaan rennen' en 'die tata' (blanke) te hebbemn doodgeschoten.

Blunder
In de presentatie van justitie is te zien dat Iliass K. en Dennis M. zich in de uren na de blunder eerst zorgen maken omdat Hosseini zijn PGP is verloren, misschien met zijn vingerafdrukken of dna er op, maar dat ze later heel andere zorgen hebben. 'Jack' Hosseini heeft de verkeerde doodgeschoten! ("Bro Jack heeft grote fout gemaakt serieus heel groot bro serieus bro serieus man is niet die man is niet die kenteken is niet die auto bro sanggggg ben gwn dood geschrokken.")

Ook om een andere reden, het vermoeden dat hij het vijandige kamp informeert, raakt Hosseini uit de gratie.

Iliass K. en Dennis M. 'bespreken' via hun PGP's hoe ze hem gaan lokken door hem '2 negen millimeters' te beloven (twee pistolen).

Worsteling
Op 3 september 2014 wordt Hosseini zittend voorin een auto van achteren doodgeschoten. Ook omdat niets op een worsteling wijst, ziet het er volgens de recherche naar uit dat hij is gepakt door iemand die hij vertrouwde en die bij hem achterin zat. Die hem gelokt heeft, waarschijnlijk.

Voor de liquidatie van de Iraniër heeft justitie Dennis M., Iliass K. en Gökhan C. in beeld, plus twee onbekenden.

Hoewel de zaak pas volgend jaar zal dienen, of nog later, is nu al te voorspellen dat justitie de rechters gaat vragen alle onderzoeksbevindingen, zoals nu gepresenteerd, 'in onderling verband en samenhang te bezien' - en alle verdachten als een moordcommando te zien dat op de ene na de andere rivaal joeg.

Ook in deze zaak moeten sommige verdachten levenslang vrezen.

Lees ook: OM: Ilias K. was spil bij liquidatie onschuldige Eggermont en lIlias K. (31) aangehouden voor dood onschuldige Eggermont

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden