Plus

Zo transformeerde het Bungehuis tot club Soho House

Met de komst van het Soho House is de stad een besloten club rijker. Gaat dit concept wel werken in Amsterdam?

Ivo Weyel en Judith Zilversmit
Fotograaf Herman van Heusden volgde een jaar lang de verbouwing van het Soho House. Dit is het dak. Beeld Herman van Heusden
Fotograaf Herman van Heusden volgde een jaar lang de verbouwing van het Soho House. Dit is het dak.Beeld Herman van Heusden

Camera's zijn er niet toegestaan, op mobiel bellen zit een verbod en leden wordt gevraagd 'to refrain from wearing corporate attire'. Geen jasje-dasje dus, met een kantooroutfit kom je er hier niet in.

Welkom bij de Soho House Members Club, voorbehouden aan creatievelingen van divers pluimage zonder aanzien van titel, leeftijd of inkomen. Maandag opent deze internationale club de deuren in Amsterdam, in het Bungehuis in de Spuistraat.

Het is Soho House-vestiging nummer 21. De eerste opende in 1995 in de Londense wijk Soho. De clubs en hun hotels staan bekend om hun zwembaden op fraaie daktuinen, grote gyms, bioscoop en industrieel ingerichte (werk)ruimtes.

Fotograaf Herman van Heusden volgde een jaar lang de verbouwing van het Soho House. Hier de gym in wording Beeld Herman van Heusden
Fotograaf Herman van Heusden volgde een jaar lang de verbouwing van het Soho House. Hier de gym in wordingBeeld Herman van Heusden
null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden
null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden

Naast deze clubruimtes beschikt de Amsterdamse vestiging over 79 hotelkamers en krijgt ze een voor iedereen toegankelijk restaurant/bar/café dat in september op de begane grond opengaat. Hotelgasten krijgen overal toegang. Ook in de op de hoogste verdiepingen gelegen riante clubruimtes.

Zoals bij elke club kan niet zomaar iedereen lid worden. Wie over de vereiste 'creatieve ziel' en over twee referenties van Soho Houseleden beschikt, kan zich online aanmelden. Daarna beslist een comité over de aanvraag. Eenmaal binnen zijn er die typische Sohoregels waaraan je je moet houden.

Lege zalen
Het bel- en cameraverbod en kledinggebod zijn bedoeld om je in de club een gevoel van thuis te geven. Je mag je computer dan ook alleen openklappen in bepaalde ruimtes. Kosten: 125 euro per maand voor het Amsterdamse clubhuis, en voor 25 euro meer heb je toegang tot alle internationale clubhuizen.

null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden
De gym van het Soho House. Beeld Herman van Heusden
De gym van het Soho House.Beeld Herman van Heusden

Gaat dit concept, met wereldwijd ruim 70.000 leden, ook werken in Amsterdam? De stad die nu drie besloten clubs heeft met enig bestaansrecht: Arti et Amicitiae (sinds 1838), De Kring (1922) en de Koninklijke Industrieele Groote Club (halverwege de achttiende eeuw). Zowat alle andere pogingen die sindsdien zijn ondernomen, zijn inmiddels gestrand of trekken lege zalen.

Baby, De Wereld, Mazzo - sommige zijn zo roemloos ten onder gegaan dat ze niet eens meer te googelen zijn. Amsterdammers hebben geen aangeboren clubgevoel, zoals de Engelsen. Ze malen niet om het to be or not to be a member-adagium. Lid van een exclusieve club? Het zal wel. Boeien. Gaat dus niet lukken, die Soho House Club.

Wereldburger
En daar gaat deze historisch juiste, en op zich logische denkwijze mank. Want tot nu toe heeft Soho House het voordeel van de twijfel. De aanvragen stromen binnen en in de stad gonst het van de geruchten over wie wel en wie niet is toegelaten en aan welke criteria je moet voldoen om binnen te raken. Dit succes heeft alles te maken met de veranderende wereld.

De totstandkoming van het restaurant van het Soho House. Beeld Herman van Heusden
De totstandkoming van het restaurant van het Soho House.Beeld Herman van Heusden
null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden
null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden

We zijn de laatste decennia veel internationaler geworden, zowel in gedachten als lijfelijk. Stedentrips bestonden vroeger nog niet, de buitenlanden zijn zo ver niet meer en Amsterdam is niet meer de provinciestad die het ooit was.

Het is een prettig idee dat je in twintig andere wereld­steden met je ledenpas de club binnen kunt lopen en mensen kunt ontmoeten, je wereld zo kunt vergroten en zo een internationaal wereldburger kunt worden.

Andersom strijken al die buitenlandse leden ook hier neer, waardoor je in eigen club en stad minder ronddraait in het bekrompen incrowdkringetje, zoals vroeger het geval was bij genoemde en gedoemde clubs.

En trouwens, wie wil er nou niet lid worden van een club die Kim Kardashian heeft geweigerd?

null Beeld Herman van Heusden
Beeld Herman van Heusden
Het restaurant van het Soho House. Beeld Herman van Heusden
Het restaurant van het Soho House.Beeld Herman van Heusden

Wat is Soho House?

Soho House is een private member-club voor mensen uit de media-, kunst- en modewereld. Het eerste Soho House werd in 1995 in Londen opgericht en zit nog steeds in Greek Street.

Inmiddels zijn er 21 'huizen' over de hele wereld: in Londen, Barcelona, Londen, Miami, Oxfordshire, New York, Chicago, Berlijn, Hollywood, Istanboel en Toronto. Dit jaar komen er nog vestigingen in Barcelona, Londen en Mumbai.

Opvallend
Bijzonder is het Soho Farmhouse in Oxfordshire, op anderhalf uur rijden vanaf Londen. Een plattelandsversie van de stedelijke clubs. Op het grote landgoed, waar je wordt rondgereden op golfkarretjes, staan veertig houten hutjes aan het water. Ook zijn er 'country houses' voor grote families.

Ontbijt wordt aan de deur gebracht (mét homemade cookies) en een cocktailbus komt langs je hut met spicy drankjes of champagne die je drinkt uit kristallen glazen. Op het landgoed zitten naast vijf restaurants ook een zwembad en een spa. Paardrijden (met of zonder huifkar) en kleiduivenschieten zijn ook mogelijk. Het is bijna Downton Abbey.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden