Zo stem je meer vrouwen in de Tweede Kamer

Liever meer vrouwen in de Tweede Kamer? Stem 15 maart dan niet op de eerste vrouw op de kieslijst, zegt voormalig student informatiekunde Michaël Amir. 'Dat is symbolisch heel mooi, maar het haalt weinig uit.'

Edith SchippersBeeld anp

Als student informatiekunde aan de UvA analyseerde Amir vorig jaar de zetelverdeling na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. "Als je die statistieken induikt zie je algauw dat bepaalde stemgerechtigde bevolkingsgroepen ondervertegenwoordigd zijn."

In zijn scriptie 'Het manipuleren van de Tweede Kamerverkiezingen d.m.v. uitbuiting van de voorkeursdrempel' onderzocht Amir hoe deze groepen (vrouwen, Nederlanders met een migratieachtergrond, ouderen en mensen die niet in de Randstad wonen) middels strategisch te stemmen in hogere mate vertegenwoordigd kunnen zijn in de kamer.

Weinig effectief
Met name de scheve man/vrouw-verhouding in de kamer is simpel recht te trekken, aldus Amir. "Veel stemgerechtigden stemmen bewust op de eerste vrouw op de lijst. Dat is symbolisch heel mooi, maar als het je doel is meer vrouwen in de kamer te krijgen, is zo'n stem weinig effectief. De hoogste vrouw wordt namelijk toch wel verkozen."

Volgens Amir is het echter met een simpele aanpassing in de stemkeuze heel gemakkelijk om meer vrouwen in het parlement te krijgen.

"Door je stem uit te brengen op een willekeurige vrouw uit de lijst van jouw favoriete partij, kunnen er veel meer vrouwen in de Tweede Kamer komen." Via die tactiek maken veel meer verkiesbare vrouwen gebruik van de voorkeurstem, zegt Amir.

Alsnog een zetel
Zo noemt hij in zijn scriptie het volgende voorbeeld: bij de vorige verkiezingen waren 15.708 stemmen nodig om met voorkeurstemmen de kamer in te komen. Als die stemmen zoveel mogelijk verspreid zouden worden over de vrouwelijke kandidaten, zouden veel vrouwen op een lage positie op een lijst alsnog een zetel kunnen krijgen.

Voor deze verkiezingen heeft Amir zijn theorie alvast doorgerekend. "Als 70 procent van de Nederlandse vrouwelijke opkomst bij de verkiezingen volgens deze strategie zou stemmen, zitten er straks 115 vrouwen in de Tweede Kamer."

Haalbaar
Amir noemt het initiatief Stem Op een Vrouw waarbij wordt opgeroepen strategisch te stemmen. De beweging vraagt mensen het verschil te maken door te stemmen op de eerste vrouw op de lijst die zonder voorkeurstemmen niet in de Tweede Kamer komt. "Ik heb hun methode doorgerekend en de eerste resultaten laten zien dat hun tactiek ook zeker effect kan hebben, ook wanneer er maar weinig vrouwen mee zouden doen."

Zelf stemt Amir al jaren op een vrouw en dat zal hij op 15 maart ook weer doen. "Zonder al te politiek correct over te komen, wil ik met mijn scriptie ook met name benadrukken dat de politiek ervoor moet waken zich niet teveel te distantiëren van de bevolking. De vertegenwoordiging is als je het mij vraagt nu nogal krom."

Michaël AmirBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden