Plus

Zo staat de stad stil bij het overlijden van Van der Laan

Op meerdere plekken in de stad kwamen Amsterdammers de afgelopen dagen bijeen om burgemeester Eberhard van der Laan te gedenken.

Maxime Smit
null Beeld ANP
Beeld ANP

Er staat geen foto van de burgemeester naast de brandende kaarsen in de Palembangstraat, Indische Buurt. Expres niet, zegt Ahmed El Mesri. "Dat vonden we te pijnlijk."

El Mesri is namens buurtgemeenschap Assadaaka een van de organisatoren van een herdenkingsavond voor Van der Laan. Die vond afgelopen zaterdag plaats. El Mesri herinnert de burgemeester als een man 'met een groot hart voor iedereen'.

Niet dat diens voorgangers dat niet hadden, maar Van der Laan was 'speciaal'. "Hij zette zich in voor diversiteit, voor seksuele diversiteit, voor veiligheid. Hij had een enorm verbindende rol. Ik hoop dat een opvolger dat voortzet," zegt El Mesri, die de burgemeester meerdere malen mocht ontmoeten.

De afgelopen dagen was er op meerdere plekken in de stad gelegenheid om stil te staan bij het overlijden van burgemeester Van der Laan. In het Amsterdam Museum kon een herinneringsboek getekend worden, in het stadhuis en Stadsarchief een condoleanceboek en in de Westerkerk konden bezoekers tot zaterdagavond tien uur kaarsjes branden voor de burgemeester. Op dat laatste kwamen 'opvallend veel jonge mensen af,' liet een mevrouw van de organisatie weten. "Heel mooi om te zien."

Saluut
Ariane Ghirardi is op zondag bloemen komen leggen bij de ambtswoning. De burgemeester neemt een bijzondere plek in haar hart in, vertelt ze. "Ik ben Française en heb jaren een restaurant gehad in Maison Descartes. Toen ik in de jaren tachtig mijn zaak begon, had ik een advocaat nodig en dat werd Eberhard van der Laan. Later werd hij mijn burgemeester."

Condoleanceregister in Boekmanzaal van het stadhuis Beeld anp
Condoleanceregister in Boekmanzaal van het stadhuisBeeld anp

Een dag eerder brachten roeiers in de Grachtenrace Amsterdam een saluut voor de ambtswoning door hun roeispanen kort in de lucht te steken.

Marianna Wassenaar uit Zaandam is met een vriendin meegekomen naar de herdenkingsavond in de Indische Buurt. Ze werkt op het Wibautcollege, een gemengde school. Van der Laan was er enige tijd geleden te gast bij een boekpresentatie. Hij vertelde dat Amsterdam het heel goed doet op gebied van diversiteit. "Dat vond ik heel goed, omdat onze school dat juist laat zien," aldus Wassenaar.

Sandro Stoffers uit de Dapperbuurt is eveneens op de herdenkingsavond. Hij heeft al ideeën over de opvolging van Van der Laan. "Asscher," zegt hij. Ahmed El Mesri valt hem bij. Allebei denken ze dat Lodewijk Asscher qua stijl veel wegheeft van Van der Laan.

Stoffers heeft overigens ook nog een mooie herinnering aan de burgemeester. Hij werkte een tijd als fietskoerier en moest zo ook voor Van der Laan nu en dan documenten afleveren. Stoffers kan zich goed herinneren dat Van der Laan hem een keer twee euro fooi gaf. "Dat was zó zeldzaam, dat iemand fooi gaf. Dat zal ik nooit vergeten."

De vlag hangt halfstok op de ambtswoning. Voor de woning liggen bloemen en kaartjes Beeld anp
De vlag hangt halfstok op de ambtswoning. Voor de woning liggen bloemen en kaartjesBeeld anp

Zie ook:

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden