Reportage

Zo reizen de persoonlijke bezittingen van 45.000 Dam tot Damlopers

Tienduizenden plastic tassen gingen van Amsterdam naar Zaandam. Tassen met de persoonlijke bezittingen van de deelnemers aan de 32ste Dam tot Damloop. Een enorme logistieke klus.

De zee van witte tassen ziet er indrukwekkend uit Beeld Dingena Mol
De zee van witte tassen ziet er indrukwekkend uitBeeld Dingena Mol

12.05 uur. Het ziet zwart van de mensen op het busstation aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Duizenden mensen in sportkleding en op hardloopschoenen, klaar om aan de Dam tot Damloop 2016 te beginnen, even verderop aan de Prins Hendrikkade. Maar eerst moeten ze van hun ballast af. Burgerkleding, autosleutels, eten en drinken voor na afloop.

Waar laat je dat? En hoe krijg je je spullen weer terug als je 16,1 kilometer verder in Zaandam bent gefinisht? Hier betreedt Jeroen Wouda in het verhaal, de 33-jarige eventmanger van Le Champion, de organisator van de Dam tot Damloop, is vandaag coördinator kleding & vervoer. En verantwoordelijk voor een geweldige logistieke klus.

"Elke deelnemer, er zijn er 45.000, heeft naast het startnummer een plastic tas thuisgestuurd gekregen. Met een nummersticker, corresponderend met het startnummer dat op de loopkleding moet worden gespeld. In die plastic tas stop je je spullen, je plakt de sticker er op, en dan lever je die tas af bij een van de zestien PostNL-vrachtwagens - er zijn ook zestien startvakken - die de tassen naar de finish in Zaandam rijden."

Inladen
Wij rijden vandaag mee met auto 9, met daarin meer dan veertig karretjes met de plastic tassen van de startnummers 24.001 tot met 26.900. Tot 12.40 uur hebben de deelnemers de tijd om hun tasje bij de vrachtwagen af te geven aan de ploeg vrijwilligers die de tasjes in de juiste karretjes, ook weer keurig genummerd per groep van honderd startnummers, te leggen.

"Hier," zegt Wouda, "zijn 130 vrijwilligers in teams bezig de tassen in te laden, in Zaandam staan tweehonderd vrijwilligers klaar om de tassen ook weer op volgorde neer te leggen. Dit is logistiek de grootse klus van ons bedrijf. De Amsterdam marathon is een groter evenement, maar daar starten en finishen ze in het Olympisch Stadion, daar hoeft niets vervoerd te worden."

12.25 uur. Een man van de organisatie klimt naast auto 9 op ene ladder en vraagt luidkeels om een daverend applaus voor de vrijwilligers. De lopers gooien massaal hun armen in de lucht en juichen hard. Wouda: "Prachtig, toch? En terecht, we hebben een strakke planning en die mensen werken keihard. Een paar minuten voor de lopers van start gaan, moet de vrachtwagen al op weg zijn naar Zaandam, waar snel moet worden gelost om de plastic tassen weer keurig in volgorde klaar te leggen."

12.51 uur. Te laat komt een man, startnummer 24.552 aanlopen. De tientallen karren zijn bijna in de vrachtwagen geladen. Een vrijwilligster is niet te beroerd om de tas toch nog aan te nemen. Opgelucht verdwijnt de man richting start.

12.56 uur. We rijden, voorafgegaan door twee verkeersregelaars op motoren die de vrachtwagen tot de A10 escorteren. De chauffeur stelt zich voor. "Ik ben Willem, de slechtste chauffeur van de post, hahaha." Vlak bij Zaandam zien we de lopers op een weg naast de A8 lopen. "Wij zijn er toch sneller dan de lopers, haha."

13.11 uur. Vlak voor Zaanstad worden we weer opgepikt door twee motoren die de vrachtwagen naar de plek achter de finish brengen. Willem heeft ons keurig afgeleverd.

13.14 uur. De Heijermansstraat in Zaandam. De vrachtwagen wordt uitgeladen. Op het klinkerweggetje worden de plastic tassen neergelegd. De vrijwilligers in hun rode hesjes krioelen door elkaar heen op al die tassen met hun blauwe nummers - de vakken aan weerszijden van het blauwe vak hebben gele en rode stickers - op volgorde te leggen zodat de nog verhitte, vermoeide lopers snel geholpen zijn.

Twee vrijwilligsters van middelbare leeftijd leggen uit. Leonie uit Krommenie: "In rijtjes van 25 leggen we ze, dat werkt het beste. Is ook overzichtelijk. Ik vind het goed om vrijwilligerswerk te doen. Het is ook heel dankbaar." Maria: "Ik heb tien keer de Dam tot Damloop gelopen en nu vond ik het tijd om eens aan de andere kant te gaan staan."

13.40 uur. De laatste plastic zakken uit auto 9 worden op volgorde gelegd. Keurig op tijd, Jeroen Wouda kan trots zijn op de ploeg in Zaandam. De zee van witte tassen ziet er indrukwekkend uit. De vrijwilligers kijken er tevreden naar.

13.47 uur. Chauffeur Willem rijdt zijn Iveco keurig Zaandam uit.

14.19 uur. Startnummer 24.566 meldt zich. Hij is een van de eersten die, nog licht nahijgend, zijn tas met de blauwe sticker komt ophalen. Hij wordt snel geholpen. Wat opvalt is dat de vrijwilligers veel complimenten krijgen voor de organisatie.

Daar sluiten wij ons bij aan, want na een korte tijd in de rij mogen we in een van de vele pendelbussen stappen die alle lopers desgewenst naar het Centraal Station in Amsterdam brengt. In de bus spreken we Elly uit Maarssen, startnummer 4975. "Er waren zelfs genoeg chemische toiletten langs het parcours. Geweldig. Nou ja, een minpuntje dan, in een van die toiletpotten waren de wc-rollen op. Maar al die muziek en aanmoedigingen langs de weg, dat was echt fantastisch. En die gratis massage na afloop."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden