Zo reageren alle partijen op 'heroverwegen' dividendtaks

Het kabinet gaat alle belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, waaronder de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, opnieuw wegen. Zo reageren alle betrokken partijen.

ANP
Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Of de 'heroverweging' een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. De gewraakte maatregel kwam vrijdag verder onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte zijn hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen.

Het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern stelt de keuze tussen Rotterdam en Londen nog even uit omdat de eigen aandeelhouders nog niet zijn overtuigd.

Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens. Rutte noemde de beslissing van Unilever 'uiteraard een teleurstelling'.

Of de 'heroverweging' een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. "Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen," aldus de premier.

Opnieuw wegen
"Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen.'' De regeringspartijen gaan zich 'de komende weken' nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, zei Rutte.

De premier zei vrijdagochtend van het besluit te hebben gehoord. Dat ging niet via de media, zoals nauw betrokken bewindslieden als staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder naar eigen zeggen overkwam. Maar wie hem dan wel op de hoogte bracht, wilde Rutte niet zeggen. "Dat is vertrouwelijk.''

'Nog steeds verdedigbaar'
Alle maatregelen samen om Nederland aantrekkelijk te maken voor buitenlandse bedrijven zijn "nog steeds zeer verdedigbaar," houdt Rutte vol. Hij neemt zichzelf wel kwalijk dat de uitleg van de afschaffing van de dividendbelasting "niet briljant verloopt. Daar ben ik als eerste zelf verantwoordelijk voor.''

Dat Unilever zich bedenkt, mag Nederland door de weerstand tegen de maatregel zichzelf mede aanrekenen, vindt topman Paul Polman. Dat laat Rutte voor Polmans rekening, want debat is in democratie 'normaal'.

Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) Beeld anp
Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie)Beeld anp

Fractievoorzitter Klaas Dijkoff noemt het besluit van Unilever 'ronduit een teleurstelling'. D66-leider Alexander Pechtold spreekt van 'een overval'. "Dit noodzaakt ons om naar het totaal aan maatregelen die we van plan waren te kijken'', aldus Pechtold, die wel weer eens aangaf dat de afschaffing van de dividendbelasting nooit zijn idee was.

Het besluit om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen noemt Jesse Klaver van GroenLinkes 'een overwinning voor de democratie'. "Eindelijk ziet dit kabinet in dat afschaffen dividendbelasting niet heilig is. Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield."

Intrekken nu onvermijdelijk
PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het 'bizar' dat het kabinet het 'rampzalige plan' van de afschaffing van dividendbelasting niet direct intrekt. '"Afgang duurt voort." Ook Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV vindt dat de maatregel direct moet worden ingetrokken. "Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt."

Volgens SGP-leider Kees van de Staaij betekent dit besluit dat de maatregel van tafel is. Hij twitterde: "Intrekken plan dividendbelasting nu onvermijdelijk. Door het besluit van Unilever staat vast dat de afschaffing ervan niet doorslaggevend is voor vestigingsklimaat in Nederland."

'De positie van Shell is onveranderd'
"Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.

Olie- en gasconcern Shell blijft voorstander van de afschaffing van de dividendbelasting. "We hebben consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell," zo laat een woordvoerder weten.

"De positie van Shell is onveranderd. In de afgelopen dertien jaar hebben we beleidsmakers er herhaaldelijk op gewezen dat Shell afschaffing van de dividendbelasting zou verwelkomen," aldus een verklaring van het Brits-Nederlandse concern.

Neutraal standpunt
Ook verfconcern AkzoNobel blijft vóór het afschaffen van de dividendbelasting. Zorgtechnologiebedrijf Philips neemt een 'neutraal standpunt' in rond de dividendbelasting, aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman is Philips wel voorstander van het totale pakket aan maatregelen die het kabinet neemt om het vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven in Nederland te verbeteren.

FNV: 'Het lijkt goed nieuws'
"Eerst zien, dan geloven.'' Dit is de eerste reactie van vakbondsvoorzitter Han Busker van FNV op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen.

"Het lijkt goed nieuws. Maar 10 november is niet van de baan. Zolang dit niet echt van tafel is, gaat die bijeenkomst gewoon door," zegt Busker. Zaterdag 10 november organiseert FNV een manifestatie op de Dam in Amsterdam voor het behoud van de dividendbelasting.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil uitleg van het kabinet. De koepelorganisatie was en is voorstander van het afschaffen van de belasting.

'Aantrekkelijk blijven'
"We gaan in gesprek met het kabinet over de nieuwe weging die gaat plaatsvinden," zo laat een woordvoerder weten. "Voor ons is het essentieel dat het vestigingsklimaat verbetert. De zaak rondom Unilever en de reacties in het Verenigd Koninkrijk laten zien dat Nederland hard moet blijven knokken om aantrekkelijk te blijven."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden