Plus

Zo overleven Amsterdamse ouderen de hittegolf

Ja, het is heet. En daarom worden we opgeroepen de ouderen in de gaten te houden. Bij deze: is het een beetje te doen voor Amsterdamse senioren?

Tom Grosfeld
null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

undefined

Edo Jongejan en Tunny Maat Beeld Ivo van der Bent
Edo Jongejan en Tunny MaatBeeld Ivo van der Bent

Edo Jongejan (75) en Tunny Maat (75) wonen in Oost

Jongejan en Maat hebben nauwelijks last van de hitte. Dat is niet gek, want samen reisden ze naar allerlei warme oorden. Een kleine greep: Centraal-Azië, Suriname, ­Marokko, Ibiza en Zuid-Italië. "We houden van warmte. Vorige zomer zaten we in het zuidelijkste punt van Italië, waar het bijna 45 graden was," zegt Jongejan. Ze wandelden ook door woestijnen, zoals de ­Sahara.

Maat: "We zijn dus wel wat gewend. Je ­lichaam went aan die hoge temperatuur, en je krijgt er vertrouwen in dat je lichaam die temperaturen aankan. Wij schrikken dus niet zo van deze zomer in Nederland."

Het leidt dan ook nauwelijks tot een ­andere dagindeling bij het stel. Jongejan: "Natuurlijk, je kleedt je anders en drinkt meer water. We eten veel nootjes om het zoutgehalte op peil te houden. Maar het belangrijkste is dat we ons tempo aanpassen aan de omstandigheden. We proberen niet te hollen of ons druk te maken. Lekker ontspannen, dan kom je al een heel eind. Dat snappen de meeste ouderen ook wel, daar is geen Nationaal Hitteplan voor nodig."

Overdag zitten ze meestal in de tuin, waar het beschut en redelijk koel is. Of ze zijn binnen aan het werk. Jongejan: "We doen allebei vrijwilligerswerk en zitten vaak ­verslagen te typen. Dat gaat prima. We hebben geen airco in huis, maar dat is niet nodig, want het blijft ook binnen best koel. Als het echt te benauwd wordt, kunnen we altijd nog naar de supermarkt vluchten hier in de straat. Daar draait de airco op volle toeren."

Morgen vertrekken Jongejan en Maat naar Duitsland. Een minder tropische bestemming dan ze gewend zijn, al zal de temperatuur daar ook tot boven de 30 graden ­oplopen. Niets aan de hand, dus.

Riet Meereboer Beeld Ivo van der Bent
Riet MeereboerBeeld Ivo van der Bent

Riet Meereboer (75) woont in seniorencomplex de Koperen Knoop in West

Deze zomer valt Riet Meereboer zwaar. "Eerlijk gezegd vind ik het verschrikkelijk. Gelukkig heb ik een scootmobiel. Dat is mijn redding. Zonder dat ding ga ik niet de deur uit. Lopen is te warm, in de tram zou ik sterven van de hitte."

Eenmaal op haar scootmobiel hoeft Meereboer nauwelijks te bewegen. En waait er een fris briesje. "Op die manier hou ik het best vol deze zomer en kan ik leuke dingen blijven doen. Koffiedrinken, door de buurt rijden, boodschappen doen. Ik heb schik, ondanks de warmte."

Toch liggen er ook gevaren op de loer. De banden van haar scootmobiel zetten uit door de hitte. In het slechtste geval raken ze los tijdens het rijden. Bovendien moet ze regelmatig loszittende stenen ontwijken op het trottoir. "Dat gaat soms maar net goed. Ik moet er toch niet aan denken dat ik nu een lekke band zou krijgen. Verschrikkelijk."

Eigenlijk mag Meereboer van haar verzorgers niet buiten komen met dit weer. Ze vindt die extra bezorgdheid tijdens deze hete dagen best attent, maar laat het lekker langs haar heen gaan. "Ik kan voor mezelf zorgen. Ik weet precies waar schaduw is en waar niet."

Haar woning is betrekkelijk koel. Ze woont aan de schaduwzijde van het complex, de zon staat overdag niet op haar raam. "En ik zet mijn ventilator de hele nacht aan. Hij staat bij het open raam en haalt zo de koude lucht van buiten naar binnen. Een constructie die ik zelf heb bedacht." Meereboer houdt de rolgordijnen overdag dicht. 's Nachts zet ze alles open. "Dat gaat prima. Mijn twee planten leven zelfs nog. Dat had ik niet verwacht."

Wilma Kamperveen Beeld Ivo van der Bent
Wilma KamperveenBeeld Ivo van der Bent

Wilma Kamperveen (84) woont in verpleeghuis Vreugdehof in Zuid

Wilma Kamperveen zit in een elektrische rolstoel en komt nooit buiten. Omdat het niet meer hoeft van haar. Bovendien sputtert haar lichaam tegen. Vanwege de hitte rust Kamperveen iets meer dan normaal. In de middag doet ze een dutje.

De ventilator heeft ze op haar bed gericht. "Dat scheelt veel. Het maakt mijn kamer lekker koel. Na mijn dutje kijk ik tv. Op de Belgische zender komt elke dag een kookprogramma, daarna kijk ik een spelprogramma. En ik volg het nieuws tussendoor. Dingen die ik normaal ook doe."


Ze merkte begin deze week dat het een warmere zomer is dan normaal. In de gangen van het verzorgingshuis voelde het benauwd, haar kamer werd warmer en warmer. "Ik zweette me kapot. Nu nog steeds trouwens. Ik kijk alweer uit naar de dag dat deze zomer voorbij is. Lekker de herfst in. Dit is toch helemaal niets. Hoe moet ik me kleden? Ik heb geen idee. Ja, zo weinig mogelijk aan. Maar ja."

Is het dan allemaal kommer en kwel? "Welnee," zegt Kamperveen. "De hitte heeft ook voordelen. De verzorgers komen elke dag langs met waterijsjes. Dat vind ik lekker. En we krijgen flessen water. Die zet ik in de koelkast op mijn kamer. Ik wacht tot ze heel koud zijn geworden en daarna drink ik het op."

Kamperveen merkt ook dat de verzorgers wat meer aandacht besteden aan de bewoners, nu het binnen zo benauwd is. "Dat is lief. Helemaal omdat ze het zelf ook warm hebben."

Volg alles over de hitte in ons speciale liveblog.

Drinken en beschermen

Op maandag 23 juli activeerde het RIVM het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen. Ze schrijven voor om voldoende te drinken en dunne kleding te dragen die ­bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Ook belangrijk: zoek de schaduw op, smeer de huid in met zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag. En als laatste: houd de woning koel door de zonwering te sluiten of een ventilator of airconditioning te gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden