Lijstje

Zo overleef je de winter in Amsterdam

Wat nou kou, donkerte en misere? Winter is ook lichtjes, schaatsen en gezelligheid. Met deze 10 tips haal je het meeste uit de winter.

Dipje? Met deze 10 tips vol lichtjes en ijspret kom je zo weer uit je winterdepressie. Beeld anp
Dipje? Met deze 10 tips vol lichtjes en ijspret kom je zo weer uit je winterdepressie.Beeld anp

Designerboompjes kopen
Zin om te kerstshoppen, maar zijn jouw unieke kerstcadeaus niet te vinden op een traditionele kerstmarkt? Voor creatieve kerstmarkt Past Present Parade, in de Amstelpassage van CS, ontwierp modedoerak Bas Kosters een aantal extreme kerstbomen. Niet extreem genoeg? Er zit in de passage ook iemand klaar om kerstige impulstattoo's te zetten. Nu al klaar met december? Op de markt kun je door een helderziende vast januari laten voorspellen.
Zaterdag 16 december (11.00-23.00)
Amstelpassage/Lil' Amsterdam

De boompjes van Kosters Beeld Lil Amsterdam
De boompjes van KostersBeeld Lil Amsterdam

Hysterische Kerst
Oké, oké, het is nog geen Kerst. Maar in protserig museum Willet-Holthuysen maakt dat niets uit: daar is het ont-zet-tend Kerst. De tafel in de balzaal staat vol met kristallen dessertservies, de boom is versierd, kerstnummers spelen en cadeautjes zijn uitgestald 'voor de personeelskinderen'. Het is alsof je terug in de tijd gaat: er zijn zelfs feestmenu's uit 1900 te zien.
Vanaf zaterdag 25 november, 11.00-17.00 uur
Herengracht 605

In museum Willet-Holthuysen is het ont-zet-tend Kerst. Beeld anp
In museum Willet-Holthuysen is het ont-zet-tend Kerst.Beeld anp

Amsterdam Light Festival
De zesde editie van Amsterdam Light Festival wordt gehouden van 30 november tot en met 21 januari 2018. In totaal verlichten vijfendertig kunstwerken en installaties van kunstenaars, designers en architecten uit binnen- en buitenland het centrum van Amsterdam op en rond de grachten. Naast de vaarroute is er voor het eerst geen wandelroute meer uitgezet. Wel worden van 14 december tot en met 7 januari lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein.
Donderdag 30 november 2017 - 20 januari 2018
Verschillende locaties in de stad

Het werk 'Infinita' van het Engelse Balmond Beeld Balmond
Het werk 'Infinita' van het Engelse BalmondBeeld Balmond

Home Alone
In menig thuisbioscoop wordt hij ieder jaar opnieuw gekeken: kerstklassieker Home Alone. Op zaterdag 9, zondag 10 en maandag 11 december is de film - over de achtjarige Kevin die met kerst per ongeluk alleen thuis wordt achtergelaten - ook op het witte doek te zien. In Pathé de Munt, Tuschinski en Arena om precies te zijn.
Zaterdag 9, zondag 10 en maandag 11 december
Verschillende tijden en locaties

Curlen op 85 meter hoogte
Op het dak van hotel Ramada Apollo Amsterdam Centre draait het allemaal om schuiven en bezemen. Op 85 meter hoogte komen - het net als vorig jaar - namelijk twee curlingbanen te liggen. Bezoekers van Floor17 mogen gratis een uur lang curlen bij besteding van minimaal 60 euro. Dat mag met maximaal 6 personen tegelijk.
Vrijdag 8 december - 21 december

Wil je het helemaal gezellig maken? Ga dan bezemen en schuiven tijdens de kerstmarkt van Floor17, ook wel 'de hoogste kerstmarkt van Nederland' waar je cadeautjes kan kopen, glühwein kan drinken en dat alles met een wijds uitzicht over de stad.
Zaterdag 16 en zondag 17 december
Floor 17

Vorig jaar kon er ook al gecurld worden op het dakterras. Beeld Floor17
Vorig jaar kon er ook al gecurld worden op het dakterras.Beeld Floor17

Nutellakerstkoekjes bakken
Chocopastamerk Nutella opent voor de feestdagen een pop-upbakkerij waar vrienden en familie samen koekjes kunnen bakken. Voor de goede orde: dit betreft een intitatief van de échte Nutella, niet van zo'n gehaaide wafelverkoper in de binnenstad die wat mazen in de wet heeft gevonden. In het bakkerijtje kunnen groepjes vrienden of familie op gereserveerde tijdslots voor niks een potje koekenbakken.
Woensdag 20 en Donderdag 28 december
Elandsstraat 169

In het bakkerijtje kunnen groepjes vrienden of familie op gereserveerde tijdslots voor niks een potje koekenbakken. Beeld anp
In het bakkerijtje kunnen groepjes vrienden of familie op gereserveerde tijdslots voor niks een potje koekenbakken.Beeld anp

Winterse Hortus
Onder de noemer Hortus by Light blijft de Hortustuin op enkele dagen in december langer open. De tuin en de kassen zijn die avonden verlicht, er is een speciaal verlichte wandelroute, een winterterras met kampvuur, glühwein en warme choco met rum en voor de liefhebber serveert de Oranjerie een diner.
Donderdag 21, 22, 23, 27, 28, 29 en 30 december 2017
en op donderdag 4, 5, 6 en 7 januari 2018
Hortus Botanicus

null Beeld Hortus
Beeld Hortus

Giga wintermarkt
Struinen door vierkante kilometers winterfeest kan dit jaar in de RAI. Daar wordt namelijk een gigantisch winterfestival georganiseerd, inclusief schaatsbaan, kermis, disco, cinema en ander olijk kerstjolijt.
Vrijdag 22 december tot en met 1 januari
RAI

Het event moet het Nederlandse antwoord worden op Europese kerstmarkten. Beeld anp
Het event moet het Nederlandse antwoord worden op Europese kerstmarkten.Beeld anp

Zwieren over de schaatsbaan
Muts op het hoofd, ijzers onder de voeten en hup, daar ga je. Vastgeklampt aan een stoeltje of driedubbele pirouettes draaiend, schaatsen is misschien wel de meest ultieme vorm van winterpret. Op natuurijs moeten we nog wel even wachten, maar gelukkig zijn er zat schaatsbanen in de stad te vinden: op het Museumplein bijvoorbeeld, in het Olympisch Stadion en natuurlijk de Jaap Edenbaan.
Museumplein
Zaterdag 18 november 2017 t/m 4 februari 2018
Zondag t/m donderdag: 10.00 - 21.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10.00 - 22.00 uur

Olympisch Stadion
Donderdag 18 januari 2017 t/m 28 februari 2018
Ma t/m vrij 08.00 tot 22.00 uur
Za en zo 08.00 tot 23.30 uur

Jaap Edenbaan
Zaterdag 14 oktober 2017 t/m zondag 25 maart 2018
400-meterbaan: 09.00 - 16.30 uur / 21.00 - 23.00 uur
IJshal: 13.00 - 15.45 uur

Muts op het hoofd, ijzers onder de voeten en hup, daar ga je. Beeld anp
Muts op het hoofd, ijzers onder de voeten en hup, daar ga je.Beeld anp

Klassiek in de Gashouder
Elk jaar wordt in een 'unieke, rauwe locatie' in Amsterdam een klassiek concert gegeven door muzikaal initiatief 24classics, om een nieuw, jonger publiek te interesseren voor het klassieke genre. Dit jaar is de beurt aan de Gashouder in Westerpark.
Om te zorgen dat er op Kerstavond nooit meer een Maria voor een dichte deur staat, mogen Amsterdammers met (roep)naam Maria gratis naar binnen. Ook zwangere dames hoeven niet te betalen.
Zaterdag 24 december 21.00 uur
Gashouder

Vorige editie van Klassiek in de Loods Beeld Klassiek in de Loods
Vorige editie van Klassiek in de LoodsBeeld Klassiek in de Loods

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden