Bezorgtest

Zo'n ontbijtje bestellen, da's prima te doen

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Le Pain Quotidien.

Le Pain Quotidien Beeld Op schoot

Waar bestellen we?
Het is bijna Kerstmis en ik vind dat deze rubriek wel een feestelijk tintje kan gebruiken. Nee, natuurlijk bestel ik geen kerstdiner: er zijn grenzen. Maar een kerstontbijt? Zou dat te doen zijn?

Dat wordt vast een uitdaging.
Ik doe een anoniem belrondje langs een aantal ontbijtlocaties, maar veel zijn op 25 en 26 december dicht (of ­bezorgen niet). Bij Le Pain Quotidien heb ik beet: zij hebben zeven vestigingen in de stad, waarvan de meeste op tweede kerstdag geopend zijn en sommige ook op de eerste (sowieso die op de Spuistraat en Warmoesstraat).

De dame van het hoofdkantoor verzekert mij dat de zaken die open zijn, ook bezorgen.

Wat mogen we voor lekkers uitpakken?
In mijn mandje belandt een broodje zalm (€10,50, op zuurdesem, baguette of tegen bijbetaling op glutenvrij brood), een yoghurtgranolaparfait (€7,25, keuze uit drie soorten yoghurt), een croissant (€1,60) en grapefruit­limonade (€2,90 voor 330 ml). Opeens zie ik toch nog wat kerstigs: een 'seasonal ginger cookie' (€2,75). Inpakken maar!

Ding dong!
Alles is luxueus verpakt, in een tas met kerstthema. Nog ­beter: er zit een extra zakje bij met "Cadeautje!" erop, waarin een gratis tweede koekje zit.

En, smaakt het?
Het broodje is netjes belegd en groot (26 centimeter lang!), handig in tweeën gesneden en individueel verpakt. Hier kun je - samen met andere gerechten - prima met z'n tweetjes van eten.

Van het ontbijt kun je best met zijn tweeen eten. Beeld Monique van Loon

De Atlantische zalm is van topkwaliteit, op het brood zit goede roomboter, de avocado en gehakte dille maken het fris. Minpuntje: de bosui mag van mij wat fijner en een lik roomkaas of mayonaise maakt de boel wat smeuïger.

De parfait is dik in orde: lobbige yoghurt, de granola is zelfgemaakt en gelukkig niet te zoet. Ik snap niet waarom aardbeien, ananas en cantaloupe in december seizoensfruit worden genoemd, maar smakelijk zijn ze wel.

Klinkt goed. En de rest?
De croissant is precies hoe ik hem wil hebben (en ik ben kritisch, ik heb er zelfs een op m'n arm laten tatoeëren). Kraakvers en de juiste balans van flaky/crispy/boterig. Op de limonade, een mix van grapefruit, ­citroen, water en agave, heb ik niets aan te merken.

Als klap op de vuurpijl het gemberkoekje. Ik zou het eerder een karamelkoek noemen, maar who cares: groot formaat, krokant van buiten, zacht van binnen. Vrolijk Kerstmis

Honger? Het Parool test vaker Amsterdamse bezorgmaaltijden.

Restaurant Le Pain Quotidien.
Bestellen via UberEats, Thuisbezorgd en Deliveroo (meerdere vestigingen, check goed de openingstijden).
Prijs €25,00 voor broodje zalm, ­yoghurt, croissant, koekje en sap
Aanrader Zeker doen als je binnen blijft en heerlijk wilt ontbijten.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden