Zo'n kleurtje mag dus niet

AMSTERDAM - Nu de Raad van State heeft bepaald dat het oudroze geschilderde huis van Tijn Smithuis in de Saenredamstraat moet worden overgeschilderd, kan stadsdeel Oud-Zuid andere inwoners sommeren hun huis over te laten schilderen.Volgens Smithuis staan alleen in De Pijp al ongeveer zevenhonderd negentiende-eeuwse panden die mogelijk moeten worden overgeschilderd. Maar wanneer mag je een huis een ander kleurtje geven en wanneer niet?

Volgens de Commissie voor Welstand en Monumenten mogen panden nooit worden overgeschilderd. Daarom kan zelfs de eigenaren van panden die al jaren een andere kleur hebben, worden opgedragen hun pand in de oorspronkelijke kleur te laten schilderen.

''Dat gebeurt op last van het stadsdeel,'' aldus een woordvoerder van deze commissie. ''Wij controleren alleen, aan de hand van de welstandsnota's van de stadsdelen. ''

Negentiende-eeuwse panden in De Pijp die niet aan de welstandseisen voldoen, staan onder meer in de Ferdinand Bolstraat, de Albert Cuypstraat, de Govert Flinckstraat en de Gerard Doustraat. De kleuren van die huizen lopen uiteen van grijs, bruin en zwart tot lichtblauw, rood en roze, wat volgens de Commissie voor Welstand en Monumenten vloekt met het negentiende-eeuwse karakter van de buurt.

Volgens het stadsdeel was Smithuis zijn huis aan het schilderen toen een inspecteur langsliep. ''Bij andere panden zat de verf er al op. ''

Smithuis moet er nu voor zorgen dat zijn pand mahoniebruin of notenboombruin wordt geschilderd.

Of andere panden in De Pijp na de uitspraak van de Raad van State ook moeten worden overgeschilderd, is nog onduidelijk. Daar beraden we ons nog op. zegt het stadsdeel.

Eén keer per jaar bepaalt stadsdeel Oud-Zuid waar het zich dat jaar bij controle vooral op zal richten. ''Zo kijken we dit jaar of panden voldoen aan de eisen voor brandveiligheid,'' aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden