Graphic

Zo moet mevrouw Horn (83) het langer in haar eentje redden

Mevrouw Horn (83) uit de Molenwijk is één van de proefkonijnen die meewerkt aan de nieuwe wijkaanpak van Amsterdam. Bedoeling is dat ouderen langer thuis blijven wonen.

null Beeld Illustratie Chantal van Wessel
Beeld Illustratie Chantal van Wessel

Toen bleek dat mevrouw Horn (negende verdieping, flat Molenwijk, Noord) ondersteuning nodig had, kwam vanuit welzijnsinstelling Doras Marjan Bink langs voor een 'keukentafelgesprek', een soort intake. Dat had ook de wijkverpleegkundige kunnen zijn, of de praktijkondersteuner van de huisarts.

In de Zelfredzaamheidsmatrix heeft Marjan Bink precies in kaart gebracht hoe mevrouw Horn eraan toe is: geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk.
Bink: 'Ik zet er doelen, acties en verwijzingen in, ook voor mijn collega's. Bijvoorbeeld: mevrouw Horn voelt zich nogal eens niet goed, dan kan ze niet zelf naar de pinautomaat. We hebben het zo geregeld dat zij dan haar nicht vraagt om geld te halen. Ik zet dat dan in het plan, bij 'financiën'. Dan weten de betrokken hulpverleners wat is afgesproken.

'De wijkverpleging heeft geconstateerd dat mevrouw Horn eens ziek is geworden van bedorven voedsel. Dat komt: haar ogen zijn de afgelopen maanden achteruitgegaan, en daarom heeft zij soms niet door dat de spulletjes in haar koelkast over de datum zijn. We hebben dus nu geregeld dat de thuiszorg even met haar de koelkast door gaat om de verpakkingen te checken. Een simpele oplossing, maar je moet het wel even wéten. Als het in het plan staat, kan iedereen daar rekening mee houden. In het ondersteuningsplan staat precies wat de situatie is, alle betrokken hulpverleners hebben inzage in het dossier, en mevrouw zelf natuurlijk ook.'

Bink: 'Vroeger zouden mensen als mevrouw Horn waarschijnlijk niet lang meer thuis wonen, maar zij vindt het zelf ook prettiger om in haar eigen huis te zijn. Haar huis is belangrijk voor haar, haar katten, haar eigen spulletjes.'

Vandaag (16-06) meer in Het Parool: 'Zelfredzaamheid als toverwoord'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden