Plus

Zo leidde opvang 24/7 Kids ouders en inspectie om de tuin

Appjes, foto's en verklaringen van leidsters tonen hoe crèche 24/7 Kids ouders en de GGD-inspectie om de tuin leidde. Groepen kinderen moesten de straat op en kregen te weinig eten. Het ging de eigenaar om geld, stelt de advocaat van de ouders.

Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-West Beeld ANP
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-WestBeeld ANP

­'Kan ik terugkomen want het heeft 2 x best hard geregend. Kinderen zijn ook helemaal nat,' appt crèche-medewerker E.

Het is 23 september 2015. Zoals zo vaak is de leidster erop uitgestuurd om met een aantal kinderen een groot deel van de dag op straat door te brengen. Zo moet worden voorkomen dat ouders en toezichthouder GGD ontdekken wat zeker een jaar lang praktijk is bij de crèche 24/7 Kids in Amsterdam-West: de opvang van veel te veel kinderen.

De zaak kwam eind 2015 aan het licht. Vorige week werd bekend dat het OM directeur Laura T. en haar rechterhand P. gaat vervolgen. Het Parool beschikt over de 31 pagina's tellende aangifte van advocaat Richard Korver namens een tiental ouders, plus een groot aantal appjes en foto's over het reilen en zeilen bij 24/7 Kids in 2014/2015.

Met de kinderen wordt in die periode in weer en wind rondgesjouwd. Ze huilen soms van de kou. Doeken die ze over zich heen krijgen, bieden onvoldoende bescherming. Verzoeken van begeleidsters om terug te mogen keren, zijn een vast thema in hun appjes met de leiding van 24/7 Kids. 'Want het is echt koud voor de kids.'

Het in 2010 opgerichte kinderdagverblijf heeft een vergunning voor de opvang van maximaal twaalf kinderen op het Columbusplein. De GGD stelt later vast dat er 24 kinderen zijn en dat beroepskrachten met 12 kinderen op pad gaan. Ook komt het voor dat er wel 18 kinderen boventallig zijn.

Hobbyhok
Als de boventallige kinderen niet buiten de deur zijn, worden ze 'in het geheim verborgen' in het hobbyhok van het buurthuis, in hetzelfde gebouwtje als waar 24/7 Kids zit. Met YouTube-filmpjes worden ze stilgehouden, zodat in- en uitlopende ouders niets merken.

Een tweede locatie, op 20 minuten lopen aan de Admiraal de Ruijterweg, lijkt een ideale plek om de boventallige kinderen op te vangen. Dat gebeurt ook, hoewel de gemeente geen vergunning geeft voor het exploiteren van die ruimte, omdat zaken als brandveiligheid en hygiëne niet op orde zijn.

In de groepsapp meldt een leidster dat drie plafondtegels naar beneden zijn gevallen. 'En er komen nog 2 naar beneden 1 deze dagen.' Ook hier lopen ze risico betrapt te worden bij een GGD-inspectie, wat een paar keer gebeurt.

Zwaardere vervolging

Advocaat Richard Korver voert namens een tiental ouders van 24/7 Kids bij het gerechtshof een artikel-12-procedure om het Openbaar Ministerie te bevelen oud-directrice Laura T. en haar rechterhand P. ook te vervolgen voor kindermishandeling. Als het aan het OM ligt, moet T. alleen terechtstaan voor valsheid in geschrifte, poging tot oplichting en overtreding van de Wet op de economische delicten. P. wordt van poging tot oplichting beticht.
Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ondersteunt het verzoek aan het gerechtshof. “De boodschap die het OM afgeeft, is dat het gesol met kinderen gewoon kan. De boodschap zou moeten zijn dat we dat niet pikken.” Jellesma hoopt dat de gemeente Amsterdam zich bij de procedure bij het hof aansluit.

Kinderen krijgen een doek over zich heen tegen de kou. Beeld -
Kinderen krijgen een doek over zich heen tegen de kou.Beeld -

Bij gebrek aan beter worden de kinderen 'weggesluisd naar het Westerpark, de kinderboerderij, openbare bibliotheek en speelotheek'. Ze banjeren rond, bezoeken winkels. Een kind vertelt zijn verbaasde ouders dat hij een hele dag in een bejaardentehuis is geweest. Dat een kind verslag doet, is uitzonderlijk. Vaak zijn de kinderen die de straat op moeten te jong om te praten. Daar worden ze op uitgekozen.

Luieruitslag
T. instrueert haar personeel op speciale vergaderingen dat ze niet steeds naar dezelfde plekken moeten gaan, omdat het op gaat vallen. De kinderboerderij is een tijd een no-goarea. Als ouders natte kleren mee terug krijgen vanwege de regen waarin de kinderen zijn rondgesjouwd, krijgen ze te horen dat sprake was van 'een ongelukje'.

Het verschonen van kinderen is buiten niet goed mogelijk. Ze hebben vaak langere tijd dezelfde luier om, waar ze uitslag van krijgen.

Personeelsleden vrezen hun baan of stageplek te verliezen als ze uit de school klappen. Ze hebben goed door dat het niet deugt wat er gebeurt.

De aangifte bevat een verslag van een gesprek, begin oktober 2015, tussen een ontslagen personeelslid en een medewerker: 'Is gewoon zware kindermishandeling dit.'

Een paar dagen later appt een medewerkster een collega: 'Dit is echt niet normaal.' Laura T. en haar rechterhand P. hebben een dubbele administratie om de GGD om de tuin te leiden, 'met als voornaamste doel geld te verdienen', stelt Korver in de aangifte.

Het gaat om een rode en zwarte agenda. De ene dient voor de GGD en bevat de namen van hooguit twaalf kinderen. De andere bevat de daadwerkelijke administratie en ligt onder de kassa van het buurthuis. Hierin staat welke boventallige kinderen die dag naar buiten moeten.

Kinderen werden met 5 of 6 in een vierlingwagen rondgereden. Beeld -
Kinderen werden met 5 of 6 in een vierlingwagen rondgereden.Beeld -

Ook werkt het kinderdagverblijf met twee whatsappgroepen: één voor onschuldige zaken als verjaardagen, de ander voor het ongemerkt naar buiten en binnen brengen van de kinderen of om alarm te slaan als de GGD langskomt. Leidsters waarschuwen elkaar nog niet te komen, omdat een bepaalde ouder nog aanwezig is: 'J. is net binne. Jullie moete ff weh blijven.'

'Vuile nicht in tha house'
Een appje van T. maant de leidsters tot stilte: 'Vuile nicht in tha house. Stilte allemaal.' Het komt vaak voor dat de kinderen de gehele dag in kinderwagens of wipstoeltjes zitten. Ook de voeding laat te wensen over. Medewerkers vertellen nadien dat de kinderen niet altijd op de juiste tijd eten krijgen en ook niet voldoende. De aangifte:

'In het begin mochten de medewerkers iedere dag nog rond 11 uur terugkomen om warm te eten, maar deze eetmomenten werden steeds korter en gehaaster. In andere gevallen was het eten nog niet klaar en moesten ze alweer met de kinderen de hort op (...) De medewerkers kochten van hun eigen geld fruit en rijstwafels.

Bij mooi weer sliepen kinderen buiten op een bankje. Beeld -
Bij mooi weer sliepen kinderen buiten op een bankje.Beeld -

Als op 7 september 2015 een leidster vraagt of er vanuit het Columbusplein warm eten kan worden gebracht, is het antwoord: 'nee jullie halen even broodjes of krentebollen.'
Vanaf augustus 2015 komt het voor dat er te weinig te eten is, zelfs voor de kinderen die het gebouw niet uit hoeven. Zij krijgen 'kale macaroni of rijst'.

Kinderen hebben 's avonds bij thuiskomst vaak veel honger. Nietsvermoedende ouders zien dit als gezonde eetlust. In de appjes, aldus Korver, verklaren medewerkers onderling dat ze moeten liegen van T. tegen de GGD en tegen ouders over de verzorging van de kinderen en de dagelijkse activiteiten.

Bom barstte in 2016

Kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam-West kwam in mei 2016 ­wegens ernstige misstanden in het nieuws. De kleine crèche aan het Columbus­plein was door de GGD in oktober 2015 gesloten, na een lange geschiedenis van overtredingen. Bij de cruciale inspectie kwam ge­goochel met aantallen kinderen aan het licht. In plaats van het maximumaantal toegestane dozijn kinderen werd soms het dubbele aantal baby’s en peuters opgevangen. Om dat te verhullen, moesten de kinderen met begeleidsters urenlang, in weer en wind, de straat op.

Ook werden boventallige kinderen uit het zicht gehouden in het hobbyhok van het buurthuis waarin 24/7 was geves­tigd. Dit hok stond vol met gereedschap en klusmaterialen. Er waren geen bedden voor een middagdutje voor de extra kinderen, zodat sommigen aan tafel in slaap vielen. Voor een opvanglocatie elders in de stad was geen vergunning omdat aan tal van voorwaarden niet was voldaan, maar 24/7 Kids bracht er toch kinderen heen. Met behulp van appjes hielden leidsters elkaar op de hoogte van de aanwezigheid op straat of in het gebouwtje van 24/7 Kids van ouders.
Die mochten niet ontdekken dat er te veel kinderen waren. Na de sluiting deed een groep ouders aangifte, samen met Boink, een belangenvereniging van ouders in de kinder­opvang.

Slapen in bakfietsen
Bij de voordeur van het kinderdagverblijf hangt een camera. Oud-medewerkers vertellen nadien dat de voordeur op slot zit. Volgens de aangifte wordt via de camera gekeken welke ouder aanbelt. Als het kindje van de betreffende ouder niet op de locatie aanwezig is, wordt het snel via de achteringang naar binnen geloodst.

Slapen doen de kinderen noodgedwongen in bolderkarren, bakfietsen of kinderwagens - een vierlingkinderwagen is soms gevuld met vijf of zes kinderen. Bij mooi weer doen kinderen hun middagdutje buiten op een bankje.

Sommigen zijn doodmoe omdat ze de hele dag buiten hebben moeten sjokken. Terug in het kinderdagverblijf vallen ze aan een tafel in het hobbyhok in slaap. Een echtpaar vertelt dat een kind na een dag op de opvang zo moe is, dat het bij het afdrogen na het badje meteen in slaap valt. Een ander kind valt op weg naar huis al in slaap, in een draagzak of op de fiets.

Eind 2015 grijpt de GGD in en gaat de stekker uit 24/7 Kids. T. moet terecht staan voor oplichting en valsheid in geschrifte. In zijn aangifte komt Korver met verdergaande beschuldigingen. T., die als ongediplomeerd leidster vaak alleen op de groep stond, werd gemotiveerd 'door haar geldlust': 'T., rechterhand P. en alle personeelsleden en stagiaires maakten deel uit van een criminele organisatie.'

Voor dit artikel is onder meer gebruikgemaakt van een rapportage van de Inspectie Kinderopvang van 22 december 2015. Namen van kinderen en leidsters zijn weggelaten.

T. heeft spijt

Laura T. wil niet zelf reageren op vragen van deze krant. Haar advocaat Marnix van der Werf zegt namens haar dat ze spijt heeft van de gebeurtenissen. "Zonder meer. Het buurthuis waarmee ze het gebouw deelde, had toegezegd dat ze kon uitbreiden met de crèche. Daarop is ze gaan anticiperen door meer kinderen aan te nemen. De uitbreiding bleef echter uit en toen is het haar boven het hoofd gegroeid."

T. 'snapt de aanklacht van het OM' voor oplichting en valsheid in geschrifte, aldus Van der Werf. Volgens hem is er geen sprake geweest van kindermishandeling en heeft ze geen kinderen in gevaar gebracht. Ook ontkent ze dat het haar te doen was om geld, zoals in de aangifte namens de ouders wordt gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden