Overzicht

Zo kwam Sinterklaas aan in Amsterdam

Hij is er weer: Sinterklaas. De goedheiligman zette zondag samen met zijn (nieuwe) Pieten voet aan wal in Amsterdam.

Sinterklaas vaart langs metrostation Waterlooplein Beeld anp
Sinterklaas vaart langs metrostation WaterloopleinBeeld anp

Traditiegetrouw voeren de Sint en zijn Pieten over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum. Langs de kant verzamelden zich tienduizenden kinderen en ouders om de goedheiligman een warm welkom te geven.

"Er stonden onwaarschijnlijk veel mensen langs de weg. Overal blije kindergezichtjes," blikte de woordvoerder van de organisatie tevreden terug. In totaal stonden er volgens hem ruim 320.000 mensen langs de route die de Sint aflegde.

Iets voor twaalf uur zette de Sint voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum. Daar werd hij welkom geheten door loco-burgemeester Eric van der Burg. "Ik vind het zo heerlijk om weer in Amsterdam te zijn," zei de goedheligman, die daarna de sleutel van de stad in ontvangst nam. Daarna vertrok de Sint in een bonte stoet door de stad, langs onder meer het Waterlooplein en de Munt naar de Dam, waar hij om kwart voor 3 arriveerde.

Volgens de organisatie heeft zich geen enkel incident voorgedaan.

Protest
De officiële intocht in Amsterdam is de grootste van het land. Maar zaterdag zette de Sint ook al voet aan wal in onder meer Weesp, Tuindorp Oostzaan, Amstelveen en Landsmeer.

In Weesp leidde de aanwezigheid van traditionele Zwarte Pieten tot protest. Enkele tientallen mensen hadden zich opgesteld in het centrum en droegen borden met teksten als 'Zwarte Piet = racisme' en riepen leuzen als 'Mijn huid, mijn haar, is geen kostuum' en 'Zwarte Piet is zwart verdriet'.

Bij de Amsterdamse intocht droegen de Pieten dit jaar alleen nog roetvegen, en splinternieuwe, felgekleurde pakken. De bedoeling hiervan was dat ze eruit zagen als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Kameel
Meer verandering was er bij een kleine optocht met Sinterklaas in Osdorp. Daar gebruikte de goedheiligman geen paard, maar een kameel als vervoersmiddel. Tijdens de optocht door de wijk werd er ook Arabische muziek gespeeld.

Lees hieronder terug hoe de verschillende intochten verliepen:

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Kijk hieronder terug hoe de Sint en zijn Pieten in een bonte stoet aankwamen op het Rokin.

Duizenden mensen stonden langs de kant toen Sinterklaas vanaf de Omval over de Amstel de stad invoer. Hieronder een impressie.

De Pieten nieuwe stijl nabij het Waterlooplein Beeld anp
De Pieten nieuwe stijl nabij het WaterloopleinBeeld anp
In totaal had de Sint 400 Pieten mee Beeld anp
In totaal had de Sint 400 Pieten meeBeeld anp
Sinterklaas zei na aankomst bij het Scheepvaartmuseum blij te zijn terug te zijn in Amsterdam Beeld anp
Sinterklaas zei na aankomst bij het Scheepvaartmuseum blij te zijn terug te zijn in AmsterdamBeeld anp

Nadat de Sint aan land is gegaan bij het Scheepvaartmuseum, vaart de stoomboot weer weg.

De stoomboot vertrekt Beeld Corrie Gerritsma
De stoomboot vertrektBeeld Corrie Gerritsma

Sinterklaas heeft om zeven minuten voor 12 voet aan wal gezet bij het Scheepvaartmuseum. Daar werd hij welkom geheten door loco-burgemeester Eric van der Burg. "Ik vind het zo heerlijk om weer in Amsterdam te zijn," zei de goedheligman, die daarna de sleutel van de stad in ontvangst nam.

Om half 1 vertrekt de Sint vanaf het Marineterrein voor een tocht door de stad, langs onder meer het Waterloopein en de Munt naar de Dam, waar hij om kwart voor 3 wordt verwacht.

Het ligt misschien aan het goede weer, maar de intocht van 2017 is drukker dan die van vorig jaar, zo laat de organisatie weten. Duizenden mensen zijn op de been om de goedheligman te verwelkomen in de hoofdstad.

Een boot vol Amsterdamse Pieten nieuwe stijl is langs de Hortus Botanicus gevaren. Ook Sinterklaas vaart momenteel over de Plantage.

Even voor half 12 is de stoomboot ook de Magere Brug gepasseerd. Toegezwaaid door honderden mensen zet de boot koers richting de Stopera.

De stoomboot nadert de Magere Brug Beeld Patrick Meershoek
De stoomboot nadert de Magere BrugBeeld Patrick Meershoek

De boot met Sinterklaas is onder de Berlagebrug door. Op de brug wuifden velen de Goedheiligman toe, in de hoop dat het feit dat ze het hele jaar braaf waren hem niet onopgemerkt bleef.

De stoomboot met de Rembrandttoren op de achtergrond Beeld Patrick Meershoek
De stoomboot met de Rembrandttoren op de achtergrondBeeld Patrick Meershoek
Passagiers van lijn 12 moesten wachten tot de goedheiligman onder de Berlagebrug door was Beeld Patrick Meershoek
Passagiers van lijn 12 moesten wachten tot de goedheiligman onder de Berlagebrug door wasBeeld Patrick Meershoek

Even voor half 11 is de stoet met boten vertrokken vanaf de Omval. Over de Amstel vaart Sinterklaas het centrum in, langs Carré en de Magere Brug, om rond half 12 bij het Scheepvaartmuseum van boord te gaan voor een tocht door de stad.

De boot met Sinterklaas voorop vaart de Amstel op Beeld Patrick Meershoek
De boot met Sinterklaas voorop vaart de Amstel opBeeld Patrick Meershoek

De Amsterdamse intocht van Sinterklaas kan beginnen, want de goedheiligman is in de stad. Aan de rand weliswaar: rondom 10 uur scheept de Sint in en gaat per boot naar het Scheepvaartmuseum. Vandaar gaat de tocht per paard naar de Dam. Sint maakt een montere indruk, meldt een verslaggever ter plaatse.

Sinterklaas voordat hij aan boord gaat Beeld Patrick Meershoek
Sinterklaas voordat hij aan boord gaatBeeld Patrick Meershoek
Sinterklaas heeft voor de gelegenheid een Amsterdamse mijter opgezet Beeld Patrick Meershoek
Sinterklaas heeft voor de gelegenheid een Amsterdamse mijter opgezetBeeld Patrick Meershoek

Sinterklaas komt zondagochtend over de Amstel de stad invaren. Rondom 10 uur is hij bij de Omval te zien. Bij het Scheepvaartmuseum verlaat hij de boot, en gaat hij te voet over de grachten verder, om rond 14:45 aan te komen op de Dam.

400 pieten heeft Sinterklaas mee, waaronder 150 muziekpieten, 25 skatepieten en een DJ Piet. De Amsterdamse intocht is met 325.000 bezoekers langs de kant de grootste van het land.

Overzicht van de route van Sinterklaas in Amsterdam Beeld Laura van der Bij/Sintinamsterdam.nl
Overzicht van de route van Sinterklaas in AmsterdamBeeld Laura van der Bij/Sintinamsterdam.nl

Wie denkt dat met de komst van de Spaanse edelman het sprookje van Sinterklaas weer zonder discussie kan worden gevierd, komt bedrogen uit, zo blijkt. Overal in en rond Amsterdam duiken pikzwarte pieten op, en dat betekent dat ook de protesten tegen Zwarte Piet doorgaan. Lees hier verder.

Een kleine impressie van de intochten:

null Beeld Dingena Mol/Het Parool
Beeld Dingena Mol/Het Parool
null Beeld Dingena Mol/Het Parool
Beeld Dingena Mol/Het Parool
null Beeld Dingena Mol/Het Parool
Beeld Dingena Mol/Het Parool
null Beeld Dingena Mol/Het Parool
Beeld Dingena Mol/Het Parool

De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten ook Weesp niet in. Toen de burgemeester van Weesp hoorde dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af. Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zei de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen, zei zijn woordvoerder.

Nadat de burgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum de hoofdplaats van is, had besloten de demonstratie te verbieden, besloten de actievoerders naar Weesp te gaan. Onder begeleiding van de politie gingen de bussen richting de Randstad. Bij Purmerend kregen ze te horen dat ze niet welkom waren in Weesp en kregen ze het noodbevel uitgereikt, zei een woordvoerder van de politie. Volgens hem gingen ze verder naar Amsterdam en Rotterdam.

In Weesp demonstreerden wel enkele tientallen andere betogers. Deze demonstratie was van tevoren aangekondigd en is vreedzaam verlopen, zei de gemeentewoordvoerder.

Behalve kinderen met hun ouders is er ook een groep demonstranten naar de intocht van Sinterklaas gekomen om hun onvrede over de kleur van de pieten te uiten. Die zijn in Weesp namelijk gitzwart.

De dertig tot veertig demonstranten zijn achter een hek geplaatst bij de brug bij de Herengracht. Ze houden in de regen spandoeken omhoog met leuzen als 'Tijd voor verandering, stop discriminatie' en 'Sinterklaasfeest voor ieder kind'. Ook schreeuwen ze door een megafoon: 'No more Zwarte Piet'.

Politie te paard houdt de groep nauwlettend in de gaten. Initiatiefnemer van de demonstratie Joyce Wildschut vindt de kleur van de pieten echt 'idioot'. "Pieten zo neerzetten is vasthouden aan de racistische karikatuur."

Voor het hek staan de kinderen met hun rug naar de demonstranten toe. De jonge Sintfans laten ze verder ongemoeid, want of de pieten snoepgoed uitdelen of niet lijkt toch belangrijker.

De demonstranten staan in Weesp achter een hek Beeld Malika Sevil
De demonstranten staan in Weesp achter een hekBeeld Malika Sevil

De versierde stoomboot is met de Sint en pieten aangekomen in Weesp.

De stoomboot is in Weesp aangekomen Beeld Frits Den Hartog
De stoomboot is in Weesp aangekomenBeeld Frits Den Hartog

Als Sinterklaas aankomt, kan nou eenmaal niet altijd de zon schijnen. Dat weten ook de kinderen in Weesp, die in rijen op de Sint aan het wachten zijn. Maar na regen komt zonneschijn, of in ieder geval een regenboog.

De Sint is in Amstelveen op het Stadsplein aangekomen. Hij wordt vergezeld door pieten in kleurrijke pakken, die aan de jonge fans snoepgoed uitdelen.

Sinterklaas is in Amstelveen aangekomen Beeld Geertje Visser
Sinterklaas is in Amstelveen aangekomenBeeld Geertje Visser
Pieten in gele, rode en blauwe pakken delen pepernoten uit Beeld Geertje Visser
Pieten in gele, rode en blauwe pakken delen pepernoten uitBeeld Geertje Visser

Sinterklaas is zaterdagmiddag rond 10.30 uur met zijn pieten per stoomboot aangekomen in Diemen. De Sint stapte daarna in een brandweerwagen naar het Diemerplein. De pieten gaan graag op de foto met het jonge publiek. Maar ook twee politiemannen hebben al een handje kunnen geven aan de Sint.

De route en het programma van de Sinterklaas-intocht in Amsterdam:

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

Zondag is het weer zo ver: Sinterklaas en zijn Pieten komen aan in Amsterdam. De 79e intocht in de stad begint om 10.00 uur.

Traditiegetrouw vaart de stoomboot van Sint over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum. Hij vertrekt bij De Omval rond 10.00 uur, en arriveert om 11.30 bij het Scheepvaartmuseum. Daar spreekt hij de Amsterdammers toe.

Na een rustpauze vertrekt hij om 12.30 uur in een grote optocht op zijn paard via het Waterlooplein, Rembrandtplein en de Munt naar de Dam. Daar is van 13.45 tot 15.30 uur een feestprogramma met muziek. Voor ongeduldige kinderen en ouders is op Twitter precies te volgen waar de Sint op dat moment is.

Zie ook: Hier komt Sinterklaas aan in Amsterdam en omstreken

De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse Sinterklaasintocht een nieuw uiterlijk.

Met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, zullen de pieten eruitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Zie ook: Metamorfose Piet is voltooid: 'Nu weer richten op het sprookje en: Bezwaar tegen nieuwe Piet: 'Ene kwaad ingeruild voor het andere'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden