Zo krijg je Amsterdam twee minuten stil

Trams, taxi's, treinen, toeristen: hoe krijg je een razende stad als Amsterdam op woensdagavond 4 mei twee minuten stil?

De Nationale Dodenherdenking op de Dam.Beeld anp

Mede door de meivakantie is het deze week in de stad vol met toeristen. En terwijl wij wel weten dat we om 20.00 uur stil horen te zijn, hebben sommige toeristen geen flauw idee.

Het Nationaal en Amsterdamse Comité 4 en 5 mei en ook Amsterdam Marketing doen verschillende pogingen om ook de toeristen stil te krijgen. Zo is alle informatie rond 4 en 5 mei ook in het Engels verkrijgbaar, bijvoorbeeld op de populaire toeristensite Iamsterdam, en wordt het gedeeld via Facebook en Twitter.

Flyers
Ook zijn er door het Comité en Koninklijke Horeca Nederland speciale flyers gemaakt die cafés, restaurants en hotels op kunnen hangen en uit kunnen delen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende talen. Volgens Amsterdam Marketing wijst ook personeel van hotels en musea toeristen op wat er staat te gebeuren en zullen winkels omroepen dat het om 20.00 uur eventjes stil is.

Rond de Nationale Dodenherdenking op de Dam en de stille tocht die daaraan voorafgaat worden door studenten fakkelstickers uitgedeeld, ook aan toeristen. Met het fakkeltje laat je volgens het Comité 4 en 5 mei zien dat je het belangrijk vindt om te herdenken. De studenten zullen hierbij toeristen ook informeren over de twee minuten stilte die we 's avonds houden en over wat er op 5 mei staat te gebeuren.

Vliegtuigen in de lucht
Dan is er natuurlijk nog het verkeer in de stad, dat eigenlijk nooit stil is. Toch zullen trams, bussen en pontjes van het GVB zoals elk jaar even stil gaan staan op hun route, of wat later vertrekken. Ook alle treinen van de NS zullen zoals gebruikelijk even stil staan en vertrekkende treinen moeten even wachten op groen licht.

De telefooncentrale van Taxicentrale Amsterdam (TCA) wordt om 20.00 uur twee minuten platgelegd. Alle aangesloten taxichauffeurs krijgen bericht of ze twee minuten stil willen staan, of op zijn minst stil willen zijn. Automobilisten die willen herdenken, mogen dat alleen doen op een parkeerplek. De vluchtstrook is daar volgens de ANWB niet voor bedoeld.

Een luchthaven als Schiphol stil krijgen, is andere koek. In een blog op de website van KLM wordt uitgelegd hoe dat in z'n werk gaat. Zo krijgen vliegtuigen al vanaf 19.50 uur geen toestemming meer om op te stijgen. Vliegtuigen die willen landen, worden even op een hoogte van 2 kilometer gehouden, voordat ze om 20.02 uur kunnen dalen. Daardoor wordt eventueel vliegtuiggeluid beperkt.

Hoe zit eruit als een trein 2 minuten stil staat of er niks gebeurt op Schiphol? Twee filmpjes van voorgaande jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden