Zo kom je van A naar B op Koningsdag in Amsterdam

Ook dit jaar moeten feestvierders op Koningsdag rekening houden met een alternatieve route als ze de deur uitstappen. Zo zijn sommige delen van de stad voor auto's weer afgesloten en geldt een speciale vaarroute voor boten.

Het Parool
Naar verwachting pakken ongeveer 200.000 mensen de trein naar Amsterdam Beeld ANP
Naar verwachting pakken ongeveer 200.000 mensen de trein naar AmsterdamBeeld ANP

Auto
De echte vroege vogels kunnen nog in het centrum in hun auto stappen, maar vanaf 7.30 uur zijn veel delen van de binnenstad afgesloten.

Het gaat grofweg om het gebied binnen de S100, waaronder de Nassaukade, de Stadhouderskade, de Amstel, en de Valkenburgerstraat vallen. De Houtmankade, Westerdoksdijk, de De Ruijterkade en de Piet Heinkade blijven wel open voor verkeer.

De gemeente gokt dat rond 23.00 uur het centrum weer bereikbaar is voor autoverkeer. Deze tijd hangt af van de eindtijden van de evenementen, wanneer de bezoekers zijn vertrokken en of het gebied al weer is schoongemaakt.

Een broodjesverkoper maakt vorig jaar gretig gebruik van de verkeerloze straat Beeld Cathelijne Esser
Een broodjesverkoper maakt vorig jaar gretig gebruik van de verkeerloze straatBeeld Cathelijne Esser

Tram, bus, metro en trein
Naar verwachting zullen ongeveer 200.000 bezoekers met de trein naar Amsterdam komen op Koningsdag. Om de drukte in goede banen te leiden heeft de NS een speciale dienstregeling.

Ook de trams, bussen en metro's rijden een aangepaste route. In de binnenstad rijdt geen enkele tram. Op Amsterdam Centraal stopt alleen nog tram 26. De overige trams rijden zoveel mogelijk volgens de zaterdagse dienstregeling. Dat geldt ook voor de GVB-bussen. Wie met een streekbus wil kan vanuit het zuidwesten naar Station Zuid. Station Rai en Amsterdam Science Park zijn gesloten. Voor meer informatie kunnen reizigers op de website van de GVB kijken.

Overigens reizigers die denken dat reizen met het openbaar vervoer op Koningsdag gratis is, komen ook dit jaar weer bedrogen uit. Er gelden overal de normale tarieven.

Taxi
Alle taxistandplaatsen in de binnenstad, waar vrijmarkten zijn, zijn met Koningsdag opgeheven. Wie met de trein komt, doet er goed aan naar de taxistandplaats achter het Centraal Station te gaan.

Verder zijn er nog standplaatsen bij de Stadhouderskade, op het Leidseplein en Museumbrug, het Frederiksplein, het Haarlemmerplein en op de Blauwbrug bij de Stopera.

Festivalgangers van Oranjebloesem, Stadspodium en Loveland kunnen terecht bij tijdelijke taxistandplaatsen bij deze evenementen.

De Amsterdamse grachten liggen op Koningsdag vorig jaar vol met boten Beeld ANP
De Amsterdamse grachten liggen op Koningsdag vorig jaar vol met botenBeeld ANP

Pont
De gemeente waarschuwt voor drukte op de ponten. Van en naar de NDSM-werf worden extra ponten ingezet. Deze vertrekken vanaf Amsterdam Centraal.

Pleziervaart
Net als voorgaande jaren geldt ook dit jaar weer een speciale vaarroute. Ook zijn boten langer dan tien meter niet toegestaan op de Zoutkeetsgracht, de Westerdok, de Prinsengracht, de Herengracht, de Keizersgracht, Singel, het Rokin, de Grimburgwal en de Oudezijds Voorburgwal.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden