Plus

Zo kan die 1,9 miljard ook gebruikt worden

Wat te doen met 1,9 miljard euro na het dividenddebacle van Mark Rutte? De premier trekt de komende weken uit om de dividendbelasting te 'heroverwegen'. Vier voorzetjes om het ondernemersklimaat toch te verbeteren.

Herman Stil
Luchtfoto van de Zuidas Beeld ANP
Luchtfoto van de ZuidasBeeld ANP

1. Btw-verhoging
Probeer je forensen per trein te bevorderen, leg je de spoorwegen een prijsverhoging op door het lage btw-tarief voor treinkaartjes te verhogen van 6 naar 9 procent. NS- topman Roger van Boxtel kan er nog altijd niet over uit.

Drinkwater, voeding, boeken, kranten, kaartjes en kunstvoorwerpen: allemaal duurder. Ook handwerkslieden als schoenmakers en kappers worden getroffen.

Immers: door hogere prijzen zullen consumenten minder kopen. Een gemiddeld huishouden is door de btw-verhoging 300 euro per jaar meer kwijt - wat het kabinet belooft te compenseren met een eenvoudigere opzet van de inkomstenbelasting.

Als het Rutte niet meer lukt de btw-verhoging - die 1 januari ingaat - terug te draaien, kan hij een dubbelslag slaan door de belasting op werken verder te verlagen. Daarmee maakt de premier zowel werknemers als bedrijven blij - als medewerkers netto meer overhouden zijn ze doorgaans bereid om meer te werken.

Bovendien kan hij zo de oppositie paaien, die er toch al voor pleit de miljarden ten goede te laten komen aan de maatschappij.

2. Expatsubsidie
Je belooft de nieuwe economie te steunen en versobert vervolgens een van de belangrijke regelingen die techbedrijven (vinden ze) helpen bij hun groei.

Het kabinet wil de duur van de regeling waarbij buitenlandse werknemers met bijzondere vaardigheden - ook wetenschappers en medisch personeel - over de eerste 30 procent van hun loon geen inkomstenbelasting betalen, terugschroeven van acht naar vijf jaar.

9%

Het lage tarief van de btw gaat in de kabinetsplannen van 6 naar 9 procent. De trein maar ook water, voeding, boeken, kranten, kunst en schoenmakers worden duurder.

Dat levert per jaar 300 miljoen euro op.

Die '30 procentsregeling' komt direct ten goede aan kenniswerknemers, die zo de kosten wat kunnen compenseren die ze maken om onze economie te versterken.

Bovendien helpt het techbedrijven, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen om gemakkelijker broodnodig personeel te vinden dat in Nederland zelf niet meer voorhanden is.

Het kabinet zou nu de gevolgen van de versobering voor bestaande gevallen kunnen opvangen; duizenden mensen die zich in de schulden hebben gestoken in de verwachting dat ze acht jaar korting zouden krijgen en nu na vijf jaar met een flinke inkomensval te maken krijgen.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zag niets in een overgangsregeling 'omdat daarvoor de dekking ontbreekt'. Die is, dankzij Unilever, nu gevonden.

3. Vastgoedaftrek
Mark Rutte had vrijdag nog niet bekendgemaakt de dividendbelasting te heroverwegen of op de Amsterdamse beurs schoten de vastgoedaandelen omhoog.

Om de kosten van Ruttes droomkasteel te financieren zou immers een belangrijke belastingaftrek voor vastgoed­bedrijven komen te vervallen.

300

De beperking van de stimuleringsmaatregel voor expats met waardevolle beroepskwaliteiten moet 300 miljoen euro per jaar opleveren.

Investeerders in bakstenen die de winst uitkeren aan hun beleggers, hoeven daarover nu geen vennootschapsbelasting te betalen. Maar als ook nog eens de dividend­belasting komt te vervallen, zouden deze bedrijven straks helemaal geen belasting meer hoeven te betalen. Dat was het kabinet toch te gortig.

Particuliere en institutionele beleggers (zoals onze pensioenfondsen) kunnen door de ingreep, die nu niet meer nodig lijkt, fors minder rendement verwachten op hun beleggingen.

Dat kan gevolgen hebben voor pensioenen of de investeringen in onderhoud van die gebouwen aantasten. Bovendien zouden beursgenoteerde vastgoedbedrijven op achterstand komen van hun Europese en Amerikaanse rivalen, die wel gevrijwaard zijn van winstbelasting.

4. Directeuren-grootaandeelhouders
Eigen bedrijf opgezet, zelf aan de leiding staan, het merendeel van de aandelen bezitten. En dan worden gestraft als je bedrijfsgeld aan jezelf leent. 23.000 directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) moeten vanaf 2022 flink bijbetalen als ze meer dan een half miljoen euro in het krijt staan bij hun eigen bedrijf.

Het is een maas in de huidige belastingregels: keren de leidinggevende eigenaren de bedrijfswinst aan zichzelf uit, dan moeten ze daarover belasting betalen. Geven ze zichzelf toestemming hetzelfde bedrag te lenen, dan hoeft dat weer niet.

Als onderdeel van Ruttes belastingaanpassingen wordt die sluiproute nu afgeschaft. Het dichten van de maas levert de schatkist jaarlijks 50 miljoen euro op, scheelt veel toezicht bij de fiscus en past binnen de beloftes om belastingontwijking te temperen.

De 'DGA's' kunnen er onderuit komen door hun lening de komende drie jaar tot onder het half miljoen te temperen of deze om te zetten naar een winstuitkering en daarbij een belastingaanslag van 25 procent pakken.

23.000

23.000 directeuren-grootaandeelhouders dreigen vanaf 2022 flink te moeten bijbetalen als ze meer dan een half miljoen euro uitlenen aan hun eigen bedrijf.

Wat links wil

Voor de linkse oppositie is er helemaal geen reden meer om na de dividenddomper vast te houden aan ondernemerssteun.

Het stimuleren van het ondernemersklimaat en het (volgens links) 'belonen van de hogere inkomens' via belastingmaatregelen 'die mensen boven multinationals stellen', leiden volgens hen toch alleen maar tot ongelukken.

Zo moeten volgens GroenLinks, PvdA en SP de dividendmiljarden en miljonairssubsidie uit Ruttes belastingpakket worden besteed aan meer loon en lagere werkdruk voor werk­nemers.

Het eigen risico voor de zorgverzekering moet omlaag en de verhoging van de AOW-leeftijd moet volgens hen worden bevroren op 66 jaar.

Daarnaast moeten cruciale beroepen als zorgmedewerker, politieagent en leraar extra worden gestimuleerd via een (fiscale) loonsverhoging en mensen met een zwaar beroepen (stratenmaker, bagagesjouwer, haven­arbeider) de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden