Zo goed als tweedehands

Niet alles hoeft nieuw (saai!) en duur te zijn. Bovendien scheelt elk tweedehands product in de hoogte van de afvalberg. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Various older items for a possible garage sale or estate sale - tweedehands spullen voor PS verhaal  Beeld Getty Images
Various older items for a possible garage sale or estate sale - tweedehands spullen voor PS verhaalBeeld Getty Images

Maak een statement

De afgelopen tien jaar nam het aantal tweedehandswinkels toe met 32,9 procent, volgens het CBS. En voor elke nieuwe auto worden vijf tweedehands auto’s verkocht. Ook komen er steeds meer kringloopwinkels bij, in 2017 steeg het aantal met 7 procent naar 206. Daarnaast geven we meer spullen af bij kringloopwinkels en nemen meer mensen er een kijkje in de schappen, blijkt uit cijfers van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. United Wardrobe, een website en app voor tweedehands kleding, had in 2018 drie miljoen gebruikers in Nederland, België en Frankrijk, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Deels komt de toename van tweedehandswinkels door de economische groei: we kopen meer en bieden daarom meer en betere spullen tweedehands aan. Daarnaast willen mensen authenticiteit. Zou je je huis inrichten met alleen maar Ikeameubels of zou je alleen H&M-kleding dragen, dan mis je eigenheid. Koop je iets tweedehands, dan is het item vaak uniek. Principiële consumenten verzetten zich met tweedehands aanschaffen tegen de wegwerpcultuur en consumptiemaatschappij. En je maakt een statement tegen de mode-industrie, na de olie-industrie de meest vervuilende industrie van de wereld, waarin de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn.

Pas op voor energieslurpers

Voor elektronische apparaten geldt: tweedehands is niet altijd beter. “Huishoudelijke apparaten die veel energie gebruiken, zoals een koelkast, vriezer, of droger, kun je beter niet tweedehands kopen, omdat oudere modellen vaak energie slurpen,” zegt Anne Kluivers van Milieu Centraal. “Bovendien kost het maken van een nieuwe koelkast of vriezer relatief weinig energie, dus is de energiewinst van een nieuw apparaat groter.” Wasmachines en vaatwassers zijn de laatste twaalf jaar niet veel zuiniger geworden, dus voor deze apparaten geldt dit minder. “Let bij tweedehands wasmachines en vaatwassers altijd op het label: koop alleen A+++,” zegt Kluivers. “Vaak denken we: een apparaat met label A of A+ is al heel zuinig. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines: Daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt.”

Ook om veiligheidsredenen kan het verstandig zijn voor een nieuwe aankoop te kiezen. Aan een veiligheidshelm voor scooter of motor bijvoorbeeld, is aan de buitenkant niet te zien of hij is gevallen. In dat geval is de helm echter niet meer veilig.

Kies voor refurbished

‘Refurbished’ betekent dat een gebruikt elektronisch apparaat (meestal een smartphone, laptop, of tablet) is opgeknapt en gecontroleerd op belangrijke onderdelen, zoals scherm, behuizing, camera en accu, en dan weer op de markt komt. Kluivers is voorstander van het concept: “Het kost veel energie en grondstoffen, zoals zeldzame metalen en mineralen, om smartphones, laptops en tablets te maken, terwijl het gebruik relatief weinig energie vergt. Wil je het milieu sparen, dan is het een aanrader om een refurbished model te kopen.”

De Consumentenbond adviseert om je bij de aankoop van een refurbished apparaat goed te laten informeren over de staat van het product, te letten op de fabrieksgarantie en om aanbieders te vergelijken. Het prijsverschil tussen verkopers is groot. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een refurbished toestel tussen de 9 en 28 procent goedkoper is dan een nieuw apparaat. Een winkel met een keurmerk verdient de voorkeur, aldus de Consumentenbond.

Upcycling is het proces waarbij afgedankte materialen worden omgetoverd tot een mooi product dat weer gebruikt kan worden. Er zijn talloze voorbeelden van upcycling te vinden op internet, zoals stapels pallets of oude koffers die ontwerpers ombouwen tot tafels. Vergelijkbaar zijn de Ikeahacks, waarvan er ook veel online zijn te vinden. Mensen geven hun eigen draai aan Ikeameubels, die daarna niet meer als massaproduct te herkennen zijn. Er bestaan zelfs winkels die deuren of werkbladen ontwerpen, die je voor of op Ikeameubels kunt plaatsen. Half Ikea, half uniek.

Kijk in de buurt of online

Voor tweedehands spullen ga je naar vlooienmarkten, vintagewinkels en kringloopwinkels. Online kun je terecht op Marktplaats, veilingsites en Tweedehands. Zo werden vorig jaar een half miljoen kledingstukken verhandeld via de site en app van United Wardrobe. The Next Closet is een tweedehandssite gericht op designerkleding. Met Kringloop App zoek je waar de dichtstbijzijnde kringloopwinkels in jouw buurt zijn. Bij AutoScout24 vind je meer dan twee miljoen nieuwe en tweedehands auto’s en motoren. Bol.com heeft een groot aanbod aan tweedehands boeken.

Let op kwaliteit

Spullen die niet snel slijten of die je weinig gebruikt, kun je gerust tweedehands kopen. Denk aan gereedschap, (tuin)meubels, servies, kerstballen of baby- en kinderkleding en -spullen. “Let altijd op de kwaliteit,” zegt Kluivers. Zo zijn een pan van Le Creuset, een Maxi-Cosi, of een mooie leren jas niet stuk te krijgen en weet je dat je daar nog je leven mee kunt doen.

Marlon Schuurman (29), Amsterdam

“Als oud-modestudent ken ik de nadelen van de kledingindustrie. Ik draag graag mijn steentje bij aan een groenere wereld en koop spullen voor mijn interieur en kleding vooral tweedehands. Vintage spullen zijn geproduceerd in een andere tijd. Nu leven we in een wegwerpcultuur. Ketens produceren veel collecties in een korte tijd, van slechtere kwaliteit en onder barre omstandigheden, alleen maar om winst te maken.

Als je kijkt naar een oude kast, dan zie je dat de materialen van betere kwaliteit zijn. Kledingstukken die jaren geleden zijn gemaakt, zitten vaak beter in elkaar of hebben meer details. Bijkomend voordeel: niemand anders heeft exact hetzelfde. Van het geld dat ik bespaar, ga ik iets leuks doen met mijn vriend of vriendinnen.”

Jentl van Wijk (34), Dinteloord

“Zo’n 95 procent van mijn bezit is tweedehands. Ik ben gek op kringloopwinkels en Marktplaats. En ik krijg veel van mensen om me heen. Sinds mijn scheiding heb ik minder te besteden en ben ik nog creatiever. Ook principe speelt mee: ik spaar het milieu graag en ben me bewust van de slechte omstandigheden waaronder veel producten worden gemaakt.

Achter alles wat ik tweedehands koop, bedenk ik een verhaal. Misschien is deze jurk door iemand gedragen die zwanger was terwijl haar omgeving dat nog niet wist. Misschien is dit boek wel gelezen door iemand die verdrietig was en zitten er tranen op de bladzijden. Mijn kinderen spelen spelletjes waar andere kinderen plezier aan hebben beleefd. Ik geef spullen door als wij ze niet meer nodig hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden