Zo geef je geen overlast tijdens een dagje varen

Niks lekkerder dan de warme zomeravonden op het water door te brengen. Maar bedenk wel: jouw plezier kan voor chaos en overlast zorgen. Zo vaar je met stijl en klasse.

'Het is gekkenwerk op de grachten,' schreef De Telegraaf deze week.Beeld Amaury Miller

'Het is gekkenwerk op de grachten,' kraamde De Telegraaf deze week uit. Bewoners en ondernemers langs het water klagen over de overlast van de stroom aan bootjes in de zomer. Boetes worden er ondertussen maar mondjesmaat uitgeschreven.

Voor wie denkt dat die overlast allemaal toe te schrijven is aan toeristen: nope. Ook wij gedragen ons in onze (huur)bootjes niet altijd even keurig. Irritatie voorkomen? Houd deze punten dan eens in je achterhoofd.

Een knoopje minder mag best

Vaar eens niet zo hard. Je bespaart er vele boze blikken van woonbootbewoners mee, plus het vaart voor jezelf ook wat lekkerder. Jij als zelfbenoemd kapitein hoort toch ook een beetje te ontspannen van dit boottochtje?

Het is nergens voor nodig om als een Pacman de stad te doorkruisen. Bovendien mag je op de meeste plekken niet harder dan 6 kilometer per uur, oftewel zo'n 3 knopen, mocht je al lekker in je scheepstermen zitten.

Beeld Eva Plevier

Houd je aan die paar regels

Voor dat gezellige bootje waar net je beste vrienden op passen, hoef je inderdaad geen vaarbewijs te hebben. Maar dat betekent niet dat je het water tot kartbaan hoeft te dopen.

Houd je aan een paar simpele regels: vaar altijd rechts, geef voorrang aan grote boten zoals rondvaartboten, heb een lichtje en meer niet zomaar overal aan (en zeker niet tegen woonboten aan). En oh ja, nog een belangrijke: drink als kapitein niet mee op het tempo van je bootgenoten. Ook hier is alcohol achter het stuur (of roer dus) verboden.

Mag het wat zachter?

Kwakende eenden, kabbelend water: terwijl het lángs de grachten een verkeersjungle is, kan het óp de grachten juist best idyllisch zijn. Waarom zou je dan vuige techno uit die krakende draadloze speaker pompen?

Niet alleen irritant voor iedereen die de grachten z'n thuis mag noemen, maar ook nog eens hartstikke verboden. Voor je het weet heb je een boete van 140 euro te pakken. Een bedrag waarmee je toch mooi nogeens een sloepje had kunnen huren.

Dat geldt ook voor schreeuwen

Zonder muziek varen, betekent bovendien dat je niet zo hoeft te schreeuwen. Je bent immers geen stuurman op een roeiboot. Mensen op de kant zien heus wel dat je het leuk hebt op het water, dat hoef je ze niet toe te roepen.

Beeld Eva Plevier

Zwaai eens terug

Er gelden een paar (ongeschreven) etiquette op het water. De belangrijkste: groet elkaar. Doorgewinterde schippers steken hun hand op naar elke boot die passeert. Op de volle grachten blijf je op die manier wel bezig, maar zwaai in ieder geval terug als iemand anders naar jou zwaait.

Plassen betekent betalen

Na een paar blikjes bier of goedkope flessen witte wijn moet er natuurlijk een sanitaire stop worden gemaakt. En omdat het verspilde tijd is om aan te leggen, loopt bij zo'n spaarzaam moment dan ook vaak de hele boot leeg. Gevolg: de wc's van de dichtsbijzijnde kroeg worden overspoeld met zongebruinde bootgasten.

Niet heel aardig voor die leuke barvrouw die dat 's nachts mag gaan schoonmaken. Lever dus eens een tegenprestatie: betaal een duppie of een knaak, of haal meteen wat biertjes aan de bar.

Lees ook: Hier kun je makkelijk aanmeren om een hapje te eten

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden