Zo gaat het Namenmonument eruit zien

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft vrijdag het ontwerp gepresenteerd van het nieuwe Holocaust Namenmonument op de Weesperstraat.

Een artist impression van het Holocaust Namenmonument, in de vorm van vier Hebreeuwse letters. Beeld Daniel Libeskind
Een artist impression van het Holocaust Namenmonument, in de vorm van vier Hebreeuwse letters.Beeld Daniel Libeskind

Het monument is het eerste gedenkteken voor alle 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord en is ontworpen door de bekende Pools-Joodse architect Daniel Libeskind. Hij zette eerder zijn handtekening onder het Joods Museum in Berlijn en Holocaustmonumenten in de Verenigde Staten en Canada.

Het labyrintachtige monument bestaat uit hoge bakstenen muren, die in vier Hebreeuwse letters de boodschap 'In herinnering aan' vormen. Op elk van de 102.000 stenen staat een naam, geboortedatum en leeftijd van iemand die in de oorlog is vermoord.

Op de stenen muren liggen grote stalen letters, die volgens de architect in sterk constrast staan en daarmee de verbinding leggen tussen het Amsterdamse verleden en heden. Doordat de letters schuin op de muren ligen, ontstaan smalle leegtes die volgens de maker symbool staan voor 'de onderbreking in de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse volk'.

Verzet
Er is lange tijd veel discussie geweest over de plek van het Namenmonument. Eerder wilde de gemeente het gedenkteken in het Wertheimpark plaatsen, maar dat stuitte op verzet van de buurt. Zij vonden dat het te bepalend zou zijn voor de sfeer in het park.

De nieuwe plek in de Weesperstraat, ter hoogte van de Hermitage en Protestantse Diakonie, is onder meer door het Auschwitz Comité als alternatief aangedragen. "Het voldoet aan al onze voorwaarden," zei Jacques Grishaver, voorzitter van het comité, eerder in Het Parool. "Het moest een plek met statuur zijn, goed bereikbaar en in het Joods kwartier."

De 102.000 stenen zijn voorzien van namen van de slachtoffers. Beeld Daniel Libeskind
De 102.000 stenen zijn voorzien van namen van de slachtoffers.Beeld Daniel Libeskind
null Beeld Daniel Libeskind
Beeld Daniel Libeskind

Het Namenmonument wordt voor een groot deel betaald door mensen die namen voor het gedenkteken adopteren. Het Nederlands Auschwitz Comité is verder bezig met het werven van fondsen. Het comité zei eerder vier tot vijf miljoen nodig te hebben voor de realisering van de plannen.

Het monument moet aan het begin van 2018 klaar zijn. Het Auschwitz Comité onderzoekt nog of daarbij ook een boek of documentaire zal verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden