Plus

Zo gaat de zoektocht naar de ideale kerstboom voor de Dam

De gigantische kerstboom voor op de Dam komt niet zomaar uit een tuincentrum. De boom van dit jaar komt uit het Duitse Nürnbrecht. Deze reportage (uit 2016) verslaat de moeilijke, jaarlijkse zoektocht naar de perfecte kerstboom voor Amsterdam.

Sinds het weekend staat er weer een metershoge kerstboom op de Dam.Beeld Maarten Brante

Midden in de winternacht klapt de kerstboom open. Het is bijna 01.00 uur, drie uur nadat de ruim 21 meter lange Abies nordmanniana - een Nordmannspar - met een oplegger de Dam was komen oprijden.

Met een kraan wordt de ingebonden boom eerst rechtop getild, waarna de voet met een kettingzaag op maat wordt gezaagd. Daardoor past hij precies in de speciale 'kerstboomput' die jaren geleden op de Dam is aangelegd.

Uit het boekje
Volgende stap: het rechtzetten en het zekeren, met staalkabels aan de lantaarnpalen. Pas daarna kunnen de spanbanden waarmee de takken bij elkaar zijn gebonden worden losgemaakt, waarmee de boom zijn vorm krijgt.

Het is een kerstboom uit het boekje, met de karakteristieke vorm van een langgerekte driehoek. Klassieker dan die van vorig jaar, die een beetje een buikje had.

Bob Croese, teamleider groen/boomwerk van de gemeente en al negentien jaar verantwoordelijk voor de kerstboom op de Dam, kijkt dan ook tevreden.

Er zijn wel een paar takken afgevallen, maar dat krijg je volgens hem 'met zo'n knoeperd van een boom'. En met tiewraps worden die er door zijn team wel weer ingehangen. En dan lijkt hij precies op de boom van de foto die al sinds september op zijn bureau pronkt.

"Wordt dat hem dit jaar?" vragen mensen al weken aan hem. "Ja, dat wordt hem," antwoordt Croese elke keer. En nu staat hij er eindelijk, kaarsrecht op de Dam.

Bomenscout
Een kerstboom van 21 meter neerzetten lijkt dan veel werk - er waren vannacht acht man aan het werk - het vinden van een mooie kerstboom van 21 meter is nog veel meer gedoe. Dat soort bomen, die decennia moeten groeien, wordt namelijk niet gekweekt. Dat is amper rendabel te krijgen. Dus wordt naar geschikte bomen gezocht in de tuinen van particulieren.

Zo stond Croese in september in de achtertuin van een Duitse familie in het dorp Grünscheid, in de buurt van Keulen, de boom die vannacht op de Dam werd geplaatst te bewonderen. Zo'n anderhalf jaar daarvoor had iemand - noem het gerust een bomen­scout - van het bedrijf Groen-Direkt uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp bij de familie aangebeld. Wat een mooie boom in de tuin. Hadden ze er toevallig plannen mee?

Gratis verwijderd
"De familie moest er een tijd over nadenken," zegt Taaf Rosbergen, eigenaar van Groen-­Direkt. "Opa had de boom vijftig jaar geleden zelf nog geplant, maar het belemmerde ook wel het uitzicht. En nu leverde de boom nog iets op en werd hij door ons gratis verwijderd. Als de boom nog ouder zou worden zouden ze er alleen maar kosten aan hebben."

In drie uur wordt de 21 meter hoge Abies nordmanniana op zijn plek gezetBeeld Maarten Brante

Zo houdt Groen-Direct een heel boekwerk bij met potentiële kerstbomen die zijn gespot, waarvan eens in de zoveel tijd eens wordt nagevraagd of de eigenaren er al plannen mee hebben.

Er staan zelfs bomen op die nu nog een stuk kleiner zijn, maar waarvan de bomenscouts zeker weten dat ze over vier of vijf jaar interessant zijn.

De boom in Grünscheid was een van de drie mogelijke kerstbomen voor op de Dam die door Groen-Direkt dit jaar aan Croese werden aangeboden. Croese bezocht ze alle drie, maar wist meteen dat het deze boom moest worden. "De Dam is groot en het paleis is imposant. Deze boom kan dat aan. Hij had de juiste lengte en breedte en was gewoon goed vol."

Buurtbarbecue
Uiteindelijk ging de familie akkoord. De boom werd twee weken geleden omgehakt - als afscheid gaf de familie nog een buurtbarbecue - en op transport naar Amsterdam ­gezet.

Over de kosten van de boom wil Croese weinig kwijt. Maar met de zoektocht, de vergunningen, de kap met behulp van hijskranen en het transport lijkt het niet helemaal ondenkbaar dat een boom zo vijftienduizend euro kost. "Nee, zo veel is het ook weer niet," is het enige wat hij er over wil zeggen.

De komende dagen worden de duizenden lichtjes in de kerstboom gehangen. Vrijdag, om 20.45 uur, worden die onder begeleiding van het Zwanenkoor aangestoken.

En over twee weken komt de familie uit Grünscheid - die tegenwoordig vanuit huis bij helder weer uitzicht heeft op de dom van Keulen - naar Amsterdam. Dan kunnen ze zien wat er met de boom is gebeurd die vijftig jaar geleden in hun tuin werd geplant.

De komende dagen worden de duizenden lichtjes in de kerstboom gehangenBeeld Maarten Brante
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden