Overzicht

Zo gaan Amsterdammers de vluchtelingen helpen

Amsterdam steekt de handen uit de mouwen voor vluchtelingen. We zetten alle initiatieven op een rij en vullen de lijst aan, als er nieuwe plannen bijkomen.

Redactie
Vluchtelingen bij Bicske in Hongarije. De trein, richting Oostenrijkse grens, is stilgezet door de Hongaarse regering en gaat pas verder als Duitsland visa verstrekt. Beeld AP
Vluchtelingen bij Bicske in Hongarije. De trein, richting Oostenrijkse grens, is stilgezet door de Hongaarse regering en gaat pas verder als Duitsland visa verstrekt.Beeld AP

Bellies Beyond Borders
Gerda (27) en Ana (25) verlaten namens Guerilla Kitchen Amsterdam half oktober Amsterdam om met hun bus, een camera en kookgerei de strijd aan te gaan met voedselverspilling en de vluchtelingencrisis. De meiden reizen over de meest gekozen vluchtroute in Calais, Hongarije en Griekenland om te koken voor vluchtelingen. De crowdfunding voor deze actie loopt tot 15 oktober (Wereld Voedsel Dag).

True colours of the world
Erik van Veltenaar is samen met zijn collega's van Stichting Bootvluchteling drie weken lang vluchtelingen helpen op het Griekse eiland Kos. Hij verzamelt geld in om de vluchtelingen te voorzien van kleding en schoenen.

Lunch en diner
Het Bijlmer Sportcentrum organiseert zaterdag 26 september een lunch en diner voor vluchtelingen. Ter gelegenheid van het Offerfeest ontvangt het centrum zowel 's middags tussen 13:00 en 15:00 als 's avonds tussen 17:00 en 19:00 zeshonderd vluchtelingen in de sporthal.

Een ontbijtje van N-Oat STOP
Ook Michiel Vos en Marissa Klouwer steken vanaf aanstaande maandag de handen uit de mouwen voor vluchtelingen. Zij zullen elke ochtend tussen half 8 en 9 een warm ontbijt (maximaal €2) verzorgen op de Eerste Constantijn Huygensstraat. De opbrengst van de actie gaan zij gebruiken om ontbijtjes in vluchtelingenkampen te verzorgen.

Eerder werden de volgende initiatieven aangekondigd:

Amsterdam Verwelkomt
Een groep jonge Amsterdammers wil zoveel mogelijk welkomstpakketjes verzamelen, om te verdelen over alle opvangcentra in Nederland. Het pakketje met o.a. spelletjes, drinken, lekkernijen en persoonlijke berichtjes moet de asielzoekers een warm welkom geven.

Because we carry
Sukha Yoga zamelt draagdoeken en draagzakken in. Inleveren kan morgen op Ceintuurbaan 243. De initiatiefnemers zijn ook nog op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de inzameling.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling staat dit weekend op Valtifest op de NDSM-werf met twee donatieboxen. Festivalgangers kunnen hier geld doneren voor de hulp aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Slaapzakken voor Lesbos
Een collectief vrienden is een actie gestart om minstens 10.000 slaapzakken te verzamelen voor de vluchtelingen op Lesbos. Als je een slaapzak wil doneren kun je deze bij debatcentrum De Balie afgeven.

Family on a mission
Deze vrijwilligers zamelen spullen in om maandag mee te nemen naar Calais. Kijk op de Facebookpagina voor meer informatie. Op dit moment zijn ze vooral nog op zoek naar tenten, luchtbedden en herenschoenen en jassen.

Vluchtelingenwerk Nederland
De organisatie zoekt onder meer vrijwilligers die als taalcoach voor vluchtelingen aan de slag willen. Contact: taalcoach@svaz.nl

Wintercamping Wij zijn hier
Organiseert vanaf februari allerlei activiteiten. De organisatie zoekt vrijwilligers.

Moving people
In de stad zijn duizenden miniatuurvluchtelingen te vinden. Elk poppetje heeft zijn of haar eigen verhaal. Vind je morgen een poppetje? Deel het verhaal van de vluchteling op Twitter onder vermelding van #movingpeople.

Bagels & Beans
De vestiging aan de De Clercqstraat zamelt spullen in voor vluchtelingen op Lesbos. Kleding, tenten en andere benodigheden gaan direct naar twee bewoners van het eiland die direct aan het strand waar dagelijks vele vluchtelingen aankomen wonen.

Bag to the Future
Zamelt rugzakken in voor kinderen van 0 tot 12 jaar, het liefst met inhoud, zoals stiften, kleurplaten of ander klein speelgoed. Op de Facebookpagina vind je de diverse afleverpunten in Amsterdam.

Heeft u zelf een initiatief of kent u er nog een? Mail ons op internet@parool.nl.

In de stad zijn duizenden miniatuurvluchtelingen te vinden. Beeld anp
In de stad zijn duizenden miniatuurvluchtelingen te vinden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden