Zo denkt Engeland over Cameron: 'Who do you think EU are'

De Britse premier David Cameron heeft zich vannacht de woede op de hals gehaald van zijn Europese partners. De eisen die Cameron stelde aan een nieuw Europees verdrag gingen de andere lidstaten te ver. In zijn thuisland wordt wisselend gereageerd.

Sebastiaan Timmermans
Screenshot van de site van The Sun. Beeld
Screenshot van de site van The Sun.

'What do you think EU are?', kopt de tabloid The Sun vanmorgen. De krant - kampioen in de vertaling van het Britse volkssentiment, vindt dat Cameron goed heeft gehandeld. 'Door zijn belofte waar te maken dat het Britse zakenleven niet zou worden geschaad', schrijft de krant.

The Guardian is een stuk kritischer. Volgens de krant loopt Groot-Brittannië het risico zich van Europa te isoleren en citeert critici die het besluit van Cameron 'gevaarlijk' noemen. 'Dit zal de verhouding tussen Engeland en de EU transformeren', aldus de krant.

'David Cameron heeft een cruciaal EU-verdrag geblokkeerd en riskeert nu virtuele isolatie', schrijft The Daily Telegraph. De krant staat bekend als een criticaster van het beleid van Cameron. Maar nu is dat minder. 'Cameron had geen keus en moest wel 'non' zeggen', aldus de commentator van de krant. Wel wordt er gewaarschuwd voor de gevolgen. 'Want hoe zal Nick Glegg (de leider van de pro-Europese coalitiepartij Liberal Democrats) reageren?'

The Independent wijst er ook op dat Cameron nu het risico loopt om alleen te komen te staan in Europa. De krant schrijft dat de premier geen referendum over Europa verwacht, zoals veel van zijn partijgenoten wensen. Partijgenoten die de krant wel lieten weten blij te zijn met de resultaten. 'Dit moet het begin zijn van een afstandelijker relatie', aldus het Britse parlementslid Mark Reckless.

The Daily Mail
laat een ouderwets staaltje van foto-interpretatie zien. Volgens het tabloid weigerde de Franse president om premier Cameron een hand te geven. 'Le snub!', schrijft de krant erbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden