Plus

Zo bezocht Bill Clinton Amsterdam

Hij kwam spreken over de strijd tegen aids, maar rond oud-president Bill Clinton ontstaat nog altijd een heel circus. In Amsterdam liet hij zijn groene hart zien.

Marc Kruyswijk
Bill Clinton Beeld anp
Bill ClintonBeeld anp

Een handje van Bill Clinton, het blijft een ervaring. Zijn beroemde handdruk begint heel alledaags, maar vervolgens gaat ook de linkerhand meedoen. Al is het snikheet, die linkerhand legt hij over de rechterhand van zijn gesprekspartner.

Hij praat en hij praat, maar de hand laat niet los. Dan, na een seconde of wat, beweegt hij de linkerhand omhoog, tot bij de elleboog. Daar blijft hij hangen. Hij streelt wat. En ondertussen praat hij dus door, alsof hij nooit president van Amerika is geweest.

Circus Clinton is in Amsterdam. De afgelopen dagen was hij al in de stad: de voormalige president, die zich ook hier nog als Mister President laat aanspreken, bezocht de stad vanwege de ­internationale aidsconferentie AIDS2018, waar hij sprak over een doorbraak in de aidsbestrijding. Tussendoor wandelde hij door Amsterdam. In de Jordaan kwam hij zangeres Glennis Grace tegen, die kennelijk door hem werd herkend.

Geïnteresseerd
Gisteren bezocht hij het nog in aanbouw zijnde kantoorpand van de Postcodeloterij aan het ­einde van de Beethovenstraat. Niet alleen omdat de loterij al jaren de Clinton Foundation steunt, de organisatie die in 2001 door de oud-president is opgericht, maar ook omdat Clinton zich al jaren bekommert om duurzaamheid.

Hoewel het ook een verplicht nummer zou kunnen zijn, zo'n rondleiding door een onaf kantoorpand in een voor Amerikaanse begrippen uithoek van Amsterdam, toonde de 71-jarige oud-president zich uitgesproken geïnteresseerd in het onderwerp.

Met name op de bovenste verdieping keek ­Clinton zijn ogen uit toen Willem Kesteloo, een van de oprichters van het bedrijf Physee, een uitleg gaf over de innovatieve 'power windows' die zijn aangebracht aan de zuidelijke gevel van het gebouw: je ziet het er niet aan af, maar in de sponningen zitten ruiten die energie opwekken.

Gebouwen worden hiermee 20 procent zuiniger. Clinton had zoiets nog niet eerder gezien. "Is het niet heel veel duurder?" vroeg hij. Kesteloo: "We garanderen dat deze ramen niet meer dan twee keer zoveel kosten als ramen met ­dubbel glas. Maar voor u valt er altijd te praten over een mooi prijsje."

Werk te doen
Het pand van de Postcodeloterij, dat over drie maanden moet worden opgeleverd, is volgens directeur Boudewijn Poelmann het 'meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw' van Nederland. Clinton vertelde over zijn eigen ­kantoor in New York, waarin veel moderne technieken zijn toegepast.

"Ik geloof nu dat wij nog wat werk te doen hebben. We moeten allemaal meer doen om duurzaamheidsnormen te halen. Iedereen heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid en alle beetjes helpen."

Tijdens een ommetje door de Jordaan liep Bill Clinton Glennis Grace tegen het lijf. En híj zou haar hebben herkend Beeld Instagram
Tijdens een ommetje door de Jordaan liep Bill Clinton Glennis Grace tegen het lijf. En híj zou haar hebben herkendBeeld Instagram
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden