Plus

Zo bewegen burgers en toeristen zich in en rond de hoofdstad

Noorderlingen gaan het meest op pad en Amsterdammers zorgen zélf voor de drukte in het centrum. Onderzoeksbureau Decisio bracht de bewegingen in de stad in kaart.

Patrick Meershoek
null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Centrum vol Amsterdammers
Er wordt in Amsterdam veel geklaagd over de ­toenemende drukte in het centrum, maar Amsterdammers zijn zelf medeverantwoordelijk. Van de 300.000 Nederlandse bezoekers die de binnenstad op werkdagen aandoen, is meer dan de helft afkomstig uit een van de andere stadsdelen.

Andere gemeenten die voor grote aanvoer zorgen: Zaanstad, Almere en Utrecht. Dit zijn ook mensen die naar Amsterdam komen voor hun werk of een werkafspraak.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Aziaat slaapt in Zuid
Chinezen, Japanners en Koreanen slapen het liefst in Zuid. De binnenstad met zijn vele hotels is onder buitenlandse toeristen de favoriete plek voor een overnachting, maar het lijkt erop dat sommige nationaliteiten een speciale voorkeur hebben.

Scandinaviërs kiezen opvallend vaak voor een slaapplaats in de buurt van het water aan de westkant van de stad. Zuidoost geeft een hoge melding van mensen uit West-Afrika, Suriname en de Antillen. Vermoedelijk overnachten zij bij familie.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Weekend(t)rip
Amsterdam oefent een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse bezoekers. Meer dan de helft van het gemeten bezoek komt voor rekening van vijf landen: Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, België en Frankrijk. Duitsers en Amerikanen komen graag in mei en augustus.

De onderzoekers stellen vast dat het aantal Roemenen in het centrum sterk toeneemt in de drukke weekeinden. Geen andere nationaliteit volgt dat patroon zo nauwgezet. Zijn dit de beruchte zakkenrollers of houden Roemenen ­gewoon van lange rijen voor het museum?

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Dagelijkse golf van 1,5 miljoen mensen
De binnenstad trekt veel bezoekers, maar de cijfers voor de zeven stadsdelen samen zijn nog indrukwekkender: op werkdagen trekken die anderhalf miljoen binnenlandse bezoekers, afkomstig uit andere delen van de stad en de rest van het land.

Het beeld is vertekend, want veel mensen doen tijdens hun bezoek aan de stad meer stadsdelen aan. Zonder deze dubbeltellingen en de bezoekers uit eigen stad komt het cijfers nog steeds uit op 600.000 tot 700.000 binnenlandse bezoekers per dag.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Zandvoort ís Amsterdam Beach
Er wordt wel lacherig gedaan over de naam waarmee Zandvoort onder de aandacht van buitenlandse toeristen wordt ­gebracht, maar van een valse claim is geen sprake. Zandvoort trekt jaarlijks vijf miljoen dagtoeristen.

Van het binnenlands ­bezoek komt bijna twintig procent uit ­Amsterdam. Veel buitenlandse bezoekers die in Amsterdam verblijven, brengen een of meer dagen door in de badplaats. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de toeristen die hun vakantie in Zandvoort doorbrengen.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Noord beweegt meest
Inwoners van Noord zijn het minst honkvast. Het stadsdeel heeft het hoogste aandeel inwoners dat zich geregeld verplaatst naar bestemmingen buiten de stad, vermoedelijk vanwege een baan in een andere ­gemeente.

De bewoners van West en Centrum verlaten de stad weer het minst. Binnen de stad is de trek het grootst naar de stadsdelen Centrum en Zuid. Daar zijn vermoedelijk veel mensen werkzaam. De bewoners van Zuidoost verlaten hun stadsdeel het minst van alle Amsterdammers.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Amsterdams feestje
Heeft de organisatie van de Gay Pride het aantal bezoekers vorig jaar overdreven? Na afloop maakte de organisatie bekend dat het evenement in 2016 meer dan een half miljoen bezoekers had getrokken.

Aan de hand van het telefoongebruik op die dag komt het onderzoeksbureau op 350.000 bezoekers, fors minder dan een jaar eerder op dezelfde wijze werd gemeten. De onderzoekers spreken van een Amsterdams feestje: het evenement trekt ruim 100.000 mensen meer naar het centrum dan er op andere weekeinden komen, maar ook van die extra aanloop komt ruim een derde uit Amsterdam.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Zondag rustdag?
Het weekeinde in de binnenstad is relatief rustig. Het centrum van Amsterdam wordt tegenwoordig wel als toeristisch pretpark omschreven, maar de meeste mensen komen toch echt op werkdagen naar de binnenstad.

Op doordeweekse dagen trekt het centrum gemiddeld 300.000 binnenlandse bezoekers. Op zaterdagen zijn dat er 270.000 en op zondagen 220.000. De weekeinden trekken wel andere soorten bezoekers, en ook bezoekers op andere tijden. Dat is wellicht de verklaring voor de dan ervaren drukte.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

De stad weer uit
Chinezen houden van de ­Keukenhof, Spanjaarden van Volendam. Amsterdam is druk doende buitenlandse toeristen uit de overvolle stad naar buiten te duwen, maar zal daarbij ­rekening moeten houden met hardnekkige voorkeuren van de verschillende nationaliteiten.

Duitsers willen het liefst met z'n allen naar Zandvoort, de ­Keukenhof oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Amerikanen en Chinezen. Volendam en Marken moeten het hebben van Spanjaarden en Italianen.

null Beeld Yoko Heiligers
Beeld Yoko Heiligers

Wantrouw big data
Tenslotte: benader big data met gepast wantrouwen. De onderzoekers van Decisio maken er zelf geen geheim van. Het gebruik van mobiele ­telefoons in de stad levert een schat aan informatie op, maar de gegevens moeten met gepast wantrouwen worden gekeken.

Alleen al het feit dat Europeanen als gevolg van lage roamingtarieven meer bellen dan ­bezoekers uit andere delen van de wereld, zorgt voor een vertekend beeld. Door de resultaten naast andere onderzoeksgegevens te leggen, ontstaat volgens de onderzoekers toch een betrouwbaar beeld.

Grootste verplaatsingen binnen de stad Beeld Jet de Nies
Grootste verplaatsingen binnen de stadBeeld Jet de Nies

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden