Achter de schermen

Zo bepaalt Het Parool welk nieuws de voorpagina haalt

Een goede voorpagina valt meteen op en maakt nieuwsgierig naar de rest van de krant. Hoe bepaal je welk nieuws de voorpagina haalt? Adjunct-hoofdredacteur Kamilla Leupen vertelt.

Adjunct-hoofdredacteur Kamilla Leupen Beeld Linda Stulic
Adjunct-hoofdredacteur Kamilla LeupenBeeld Linda Stulic

Het proces van het maken van de voorpagina begint ‘s ochtends vroeg: om kwart voor zes is de chef van de eindredactie als eerste op de redactie. “Die kijkt naar wat er is binnengekomen en hoe het nieuws zich die nacht heeft ontwikkeld,” zegt Kamilla Leupen, adjunct-hoofdredacteur van Het Parool. “Hij maakt vervolgens een indeling. De papieren krant gaat al om kwart voor twaalf naar de drukker, dus veel tijd is er niet. Om ongeveer kwart voor acht moet duidelijk zijn hoe de krant eruit gaat zien.”

Vanaf zeven uur zijn ook de chefs van de beeldredactie, vormgeving en het nieuws aanwezig. Zij vergaderen kort na binnenkomst, over de voorpagina en kijken naar de verdere indeling van de krant.

Op een groot scherm in de vergaderruimte wordt de eerste schets getoond: het belangrijkste nieuws op de voorpagina (Leupen: “Dat is in ons geval vaak Amsterdams nieuws, maar het kan ook over grote binnenlandse of buitenlandse zaken gaan”). Op de voorpagina worden de ‘ankeilers’ vast klaargezet: aankondigingen van stukken in de krant van die dag.

Discussie

Soms is het meteen duidelijk wat het nieuws van de dag is en de voorpagina haalt, soms is er discussie, zegt Leupen. “Als er groot nieuws is, wil je daarmee openen. Maar het probleem is: nieuws loopt tegenwoordig natuurlijk meteen weg via sites. Soms kies je er daarom voor om niet het grootste nieuws op de voorpagina te zetten, omdat je het risico loopt weer achterhaald te zijn als de krant op de mat valt. In dergelijke gevallen geven we voorrang aan eigenheid of oorspronkelijkheid en gaat het nieuws naar binnen.”

Om kwart voor twaalf ‘zakt’ de krant, dan zijn alle pagina’s naar de drukker gestuurd, als laatste de voorpagina. “Die deadline is vlijmscherp. Alleen bij grote uitzonderingen worden de persen opgehouden en krijgen we een minuut of twintig respijt.” Dat gebeurt zelden. “Je moet niet onderschatten hoeveel tijd het kost om de voorpagina op het allerlaatste moment om te gooien: het stuk moet worden herschreven, er moet eindredactie overheen, maar er moet ook een beeld bij worden gezocht en het moet worden vormgegeven.”

De voorpagina van 18 maart 2019, zonder nieuws over de aanslag in Utrecht. Beeld Het Parool
De voorpagina van 18 maart 2019, zonder nieuws over de aanslag in Utrecht.Beeld Het Parool

Snel

“We publiceren niet als er nog veel vragen onbeantwoord zijn. Neem bijvoorbeeld de schietpartij in een tram in Utrecht, op 18 maart. Dat nieuws werd in de loop van de ochtend bekend. We hadden natuurlijk nog heel snel de voorpagina kunnen omgooien, maar op dat moment wisten we nog heel veel niet. Ging het om een aanslag? Hoeveel slachtoffers waren er? Hoeveel daders? Daarover kwam pas gedurende de dag meer duidelijkheid. De lezer heeft natuurlijk niets aan een voorpagina met vragen die waarschijnlijk al beantwoord zijn op het moment dat hij de krant leest.”

Een voorbeeld van wanneer de voorpagina wél last minute werd gewijzigd heeft Leupen ook. Vorige zomer werd Daniele Gatti, de chef-dirigent van Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, ontslagen. Hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Eén van onze redacteuren kreeg rond elf uur de tip dat hij moest vertrekken. Ook vernamen we dat het Concertgebouworkest om 12 uur met een bericht naar buiten zou komen. Toen hebben we in een half uur alles omgegooid.”

De voorpagina van 2 augustus 2018 werd snel omgegooid, toen het nieuws binnenkwam over Gatti. Beeld Het Parool
De voorpagina van 2 augustus 2018 werd snel omgegooid, toen het nieuws binnenkwam over Gatti.Beeld Het Parool

Online

In een tijd dat steeds meer mensen het nieuws op internet volgen, is de aard van de voorpagina veranderd. Het is steeds meer een plek geworden waarop ruimte wordt geboden aan achtergronden en ‘uitlegstukken’. “We vragen ons de hele ochtend af: welke vraag is vanmiddag nog relevant?”

Leupen verwijst naar de brand in de Notre Dame. “Dat nieuws was van de avond ervoor, maar gezien de grootte en de impact wilden we het toch op de voorpagina meenemen. Dan moet je dus een andere invalshoek kiezen. Dat werd: hoe herstel je de Notre Dame? Dat is iets wat de lezer ook ’s middags nog wil weten.”

De voorpagina van 16 april 2019 Beeld Het Parool
De voorpagina van 16 april 2019Beeld Het Parool

Op de website van Het Parool staat het laatste nieuws. Dat wordt 24 uur per dag aangevuld. Ook heeft Het Parool sinds 7 mei een Digitale Editie – dat is een digitale variant van de krant, voor de tablet. “Dat geeft nog meer dynamiek aan onze werkdag. Want als de papieren krant klaar is, gaan we meteen verder met de Digitale Editie. Die heeft mogelijkheden die de gedrukte krant niet heeft. Met bewegende beelden, en veel meer ruimte voor tekst en fotografie. En nog mooier: deze krant kan na publicatie nog worden aangepast.” 

Kannibaliseren de site en de Digitale Editie niet de papieren krant? “Nee hoor. Het Parool biedt alle type lezers de mogelijkheid om het nieuws op hun favoriete manier tot zich te nemen. Dat kan een klassieke krant zijn, de telefoon of de tablet. Het belangrijkste is dat onze journalistiek wordt gelezen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden