Plus

Zo beleven Britse Amsterdammers de uitslag van het referendum

Hun landgenoten hebben gesproken: Groot-Brittannië gaat uit de EU. Hoe beleven Britse Amsterdammers de uitslag van het referendum?

Oxford Street in het centrum van Londen Beeld ANP
Oxford Street in het centrum van LondenBeeld ANP

'Immigratie ging veel te snel'

"Ik hoop dat het goed voor de zaken is," zegt Lin Sargent (62), eigenaar van de British General Stores aan de Eerste Constantijn Huygensstraat. "Hopelijk wordt het voor grote bedrijven als Albert Heijn nu lastiger om vanuit Engeland te importeren, en komen mensen weer naar mijn winkel."

Sargent runt de winkel in Britse handelswaar als jam en thee sinds 1998 maar ziet haar klantenkring slinken. Ze is blij met de Brexit.

"Voor alle mensen die ja hebben gestemd, en voor Engeland zelf. De immigratie is veel te snel gegaan, het land is heel erg veranderd in korte tijd. Te lang is er over de hoofden van gewone Britten besloten door onbekende politici. Ik wist tot gisteren niet eens dat Angela Merkel niet in het Europese Parlement zit!"

'Ik ken niemand die tegen was'

"Misschien moet ik nu wel een inburgeringscursus gaan doen," zegt Celeste Stantin (42), die haar kinderen van de British School of Amsterdam in Zuid haalt. "Maar ik spreek Nederlands en ken de cultuur goed, dus dat loopt wel los."

Stantin, die sinds vier jaar in Aalsmeer woont, heeft voor de Brexit gestemd, net als haar man, die bij een internationaal softwarebedrijf in Amsterdam werkt.

"De EU had iedere vorm van verbinding met de burgers verloren, en Britten zijn gesteld op hun autonomie. We willen niet dat anderen ons over ons leger of belastingen de wet voorschrijven. Eigenlijk ken ik niemand die tegen de Brexit heeft gestemd, iedereen heeft een gevoel van 'genoeg is genoeg'."

'Je ziet een generatiekloof'

"Fuck," was het eerste dat Tom Wells (23) dacht toen hij het nieuws hoorde. Hij woont al zo'n vijf jaar in Amsterdam: hij bleef plakken na zijn studie en werkt nu tijdelijk in een hotel.

"Je kunt heel goed zien dat er een kloof is ontstaan tussen de oudere, patriottische generatie en de generatie die is opgegroeid met het idee dat er maar één wereld is, dat we overal heen kunnen reizen. Ik ben bang dat dat nu beperkt wordt: Europa is dichtbij, maar straks kan ik qua administratie net zo goed naar Japan verhuizen."

Hij snapt de Brexitstemmers best: "Het verhaal van het pro-Brexit kamp was sterker, deed meer een beroep op emotie en nationale cultuur. Economische en politieke argumenten spreken minder aan."

'Het is vooral nationalisme'

Salma Ali (32) groeide op in Londen en woont sinds zeven jaar in Amsterdam, waar ze sieraden maakt.

"De Brexitcampagne was vooral een anti-immigrantencampagne naar mijn idee, en dat is hard. Ik heb zelf een migrantenachtergrond maar heb me altijd Brits gevoeld. Door deze Brexit is mijn open, internationale thuis minder mijn thuis geworden: het referendum ontkent op een bepaalde manier mijn nationaliteit."

"Ik snap dat mensen boos en gefrustreerd over de EU zijn, maar er hadden ook andere oplossingen kunnen worden gevonden. Nu is vooral het Britse nationalisme geactiveerd en verheerlijken mensen een land dat nooit heeft bestaan: ook in het verleden was het in Engeland geen lolletje voor arme mensen, bijvoorbeeld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden