Zo beleef je een zorgeloze Canal Parade

Het is bijna zover: zaterdag is de Canal Parade. Leuk, maar wel een van de drukste dagen in de stad. Een aantal tips voor een zorgeloze botenparade.

De Canal Parade vorig jaarBeeld ANP

De boten varen dit jaar voor het eerst in tegengestelde richting en de parade start een uur eerder, om 13.00 uur. De tocht begint bij het Scheepvaartmuseum aan de zes kilometer naar het Westerdok via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht.

Naast de passerende boten is iedereen welkom op zijn eigen boot - boten langer dan tien meter zijn niet toegestaan. Zorg ervoor voor 10 uur 's ochtends een plekje te vinden, want daarna geldt tot middernacht een invaarverbod op de ­route.

Mocht er voor de tachtig deelnemende boten niet genoeg ruimte zijn om de route gevaarloos af te leggen, dan worden booteigenaren gevraagd hun boot te verplaatsen. Let op: versterkte muziek is ook bij dit evenement verboden.

Beste plekken
Niet iedereen is gezegend met een woonboot op de Amstel of een grachtenpand aan de Prinsengracht, dus waar heb je verder het beste zicht? Voor alle plekken geldt: wees op tijd. Als je pas langs de route gaat staan als de parade begint, kun je verwachten dat het beste uitzicht is vergeven.

Aan het begin van de parade is de feestende meute op de boten het energiekst en vooraan heb je natuurlijk het beste zicht, en kun je met je benen over de rand zitten. Verder zijn ook de 23 bruggen die gepasseerd worden populair, maar die zijn vaak al ver voor de parade begint bezet.

Hoe dichter bij de Amstel of Brouwersgracht, hoe drukker. Op het midden van de route is vaak wat meer plek. Denk wel goed na over de stand van de zon: aan de even kant van de Prinsengracht verdwijnt deze achter de gebouwen.

Voor wat meer ruimte is het Amstelveld een goede optie. Daar begint tegen het einde van de botenparade ook de vijftiende editie van het gratis evenement Our Love.

Plaskruisen
Ook handig om rekening mee te houden: wc-bezoek. Zeker met de drank die rijkelijk vloeit (sla genoeg in, want het is mogelijk dat de supermarkt om de hoek uitverkocht is). De gemeente plaatst op verschillende plekken plaskruisen.

Volg ons liveblog over de Canal Parade, met de belangrijkste ­ontwikkelingen, interviews en beelden van de botenparade op de Amsterdamse grachten. Zie voor meer info ook de site van de gemeente.

Klik op onderstaande kaart op 'Toon legenda' en vink 'toilet' aan om alle plasplekken te zien.

80 boten

Dit jaar waren er 118 aanmeldingen om mee te varen met de Canal ­Parade, 80 zijn uitgekozen. Op die boten varen ongeveer 10.000 mensen mee. Van de 80 boten zijn er 60 lhbti-gerelateerd, 20 zijn bedrijven, waarvan er 12 lhbti-gerelateerd zijn. De overige acht zijn partnerboten - boten van bedrijven die vanuit hun Roze Netwerken meevaren, ofwel: lhbti's die bij die bedrijven werken. De route van de botenparade is zes kilometer lang en er worden 23 bruggen gepasseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden