Nieuws

Zitting Epstein verloopt emotioneel

In een rechtbank in Manhattan konden de vermeende slachtoffers van Jeffrey Epstein dinsdag hun verhaal doen, ondanks diens dood eerder deze maand.

Advocaat Gloria Allred (midden) met aan weerszijden twee vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Jeffrey Epstein. Beeld Spencer Platt/AFP
Advocaat Gloria Allred (midden) met aan weerszijden twee vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Jeffrey Epstein.Beeld Spencer Platt/AFP

Een lafaard, een manipulator, een roofdier. De emoties liepen hoog op in de rechtbank in Manhattan, waarbij zestien vrouwen vertelden over hoe Jeffrey Epstein hen seksueel had misbruikt. De strafzaak tegen Epstein verviel op het moment dat hij eerder deze maand dood zijn cel werd aangetroffen. Met de zitting wilde de rechter de vrouwen alsnog de kans geven hun verhaal te doen.

Een voor een stapten zij in de bomvolle rechtszaal naar voren. Sommigen legden hun verklaring anoniem af. De teleurstelling onder de vermeende slachtoffers dat zij Epstein niet meer in de ogen kunnen kijken terwijl hij in de rechtszaal zit, is groot. “Het feit dat ik nooit de kans zal hebben dat roofdier in de rechtbank te zien vreet me van binnen op,” zei Jennifer Araoz, die Epstein ervan beschuldigt haar op 15-jarige leeftijd te hebben verkracht.

Ze voelt zich ook tekortgedaan door de gevangenisbewaarders, die verzaakt zouden hebben toezicht te houden op Epstein, ondanks signalen dat hij suïcidaal was. “Ze hebben deze man zichzelf laten vermoorden, en daarmee zijn slachtoffers de kans op gerechtigheid ontnomen.”

Toch klonk er ook opluchting, dat Epstein door zijn voortijdige dood in elk geval niet nog meer slachtoffers heeft kunnen maken. Sarah Ransome – Epstein zou haar tot seks gedwongen hebben toen ze begin twintig was – moedigde de aanklagers aan de handlangers van Epstein op te sporen: “Voltooi wat je begonnen bent. Wij zijn de overlevenden en het streven naar rechtvaardigheid mag niet stoppen.”

Prins Andrew

Onder anderen de Britse prins Andrew ligt onder vuur om zijn contact met Epstein. Van hem verschenen de afgelopen weken een filmpje en een foto van hem in het gezelschap van Epstein en zeer jong uitziende vrouwen. Afgelopen weekend noemde de Britse prins zijn contact met Epstein ‘een vergissing’, maar wees alle beschuldigingen van misbruik van de hand.

Virginia Giuffre, die zegt op haar 15de te zijn geronseld om seks te hebben met Epstein, sprak de verklaring van de prins na de zitting tegen. “Ik weet wat hij gedaan heeft. Ik hoop dat hij zijn daden zal toegeven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden