Plus

Zit er een man achter de vlekken in de massagesalon?

Seks in een massagesalon mag niet, dus als er sperma wordt gevonden op de muur of de handdoeken, moet de zaak drie maanden dicht. In de Paleisstraat is het bijna zo ver.

Ultraviolet licht onthult sporen van sperma. Deze foto is niet gemaakt in de beschreven salon. Beeld Marc Driessen

"Dit ziet eruit als een patroon," zegt de medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tegen zijn collega. Wat met het blote oog lijkt op een oneffenheid op de muur, ziet er met een filterbril en blauw ledlicht uit als een 'patroon'; een uitgelopen spermavlek.

Zeker is dat echter niet. Onderzoek in het laboratorium moet eerst uitwijzen dat het geen slijm of ander lichaamsvocht is. Zo'n onderzoek geeft ook zekerheid of de verschillende patronen van verschillende mannen zijn. "We hebben in een salon ooit sperma van elf verschillende mannen gevonden," zegt de NFI-medewerker.

In de twee Chinese massagesalons waar de handhavers van de gemeente onaangekondigd zijn binnengevallen, valt het wat betreft sporen mee. In een salon in de Paleisstraat wordt sperma aangetroffen van twee mannen.

Op heterdaad is hier geen overtreding waargenomen. Het eerste dat de handhavers doen als ze een salon controleren, is naar de massageruimtes lopen. Als ze seksuele handelingen zien of (deels) naakte masseuses, geldt dat ook als overtreding.

De Chinese uitbaatster heeft wel een verklaring voor de gevonden spermavlekken. Dat heeft niets te maken met de dienstverlening, maar komt door masturbatie. "Een man zat gewoon aan zichzelf," zegt ze in gebroken Nederlands. "Na de massage."

Die verklaring gaat er bij de gemeente niet in. Het gevonden materiaal gaat naar het laboratorium en nadat alle onderzoeken zijn afgerond volgt een voornemen tot sluiting voor een periode van drie maanden. De exploitant kan daartegen beroep aantekenen en beterschap beloven. Tijdens de procedure blijft de zaak open.

Illegale prostitutie
Amsterdam telt ongeveer 160 van dit soort salons waarvoor geen speciale vergunning nodig is. Toen vijf jaar geleden bleek dat het aantal salons fors groeide en er meer meldingen kwamen over seksuele handelingen, heeft de gemeente de controles geïntensiveerd.

Massages met een 'happy end' worden beschouwd als illegale prostitutie. Seksuele diensten mogen alleen worden verleend in panden met een prostitutievergunning en die hebben salons niet. De gemeente heeft nu zo'n zestig massagesalons op de korrel. Meestal gaat het om zaken die Chinese massages aanbieden.

Toch wordt het steeds moeilijker om overtredingen vast te stellen. Eigenaren van zaken latexen de muren frequent en handhavers struikelen soms over de emmers met bleekwater, die elk spermaspoor in textiel kunnen wissen.

In reactie daarop ging de gemeente met zogenaamde 'mystery guests' werken; ambtenaren die als klant naar binnen gaan. Kregen ze een seksuele dienst aangeboden, dan was de exploitant in overtreding. Exploitanten weten dat inmiddels en worden voorzichtiger. Alleen als klanten er zelf op aandringen, gaat ook de onderbroek uit.

25 euro extra
De eigenaar van een massagesalon is verantwoordelijk voor wat er in zijn zaak gebeurt. Een happy end kan deel uitmaken van het bedrijfsmodel, maar soms gaat het personeel zelfstandig op zoek naar extra inkomsten. Een massage van een uur kost zo'n zestig euro, waarvan de masseuse ongeveer een tientje mag houden. De 25 euro voor een 'happy end' kan een masseuse zelf houden, al zijn er voorbeelden waarbij ook dat geld naar de baas gaat.

Bij de handhavingsacties gaan de gemeenteambtenaren niet alleen op pad. Behalve het NFI sluiten ook een Chinees-Nederlandse tolk en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan, die de arbeidscontracten van de masseuses doorlicht.

De Inspectie stuit geregeld op overtredingen, omdat veel van de (doorgaans) Chinese vrouwen te weinig verdienen of illegaal in Nederland verblijven. Als het vermoeden bestaat dat de vrouwen het slachtoffer zijn van mensenhandelaren, wordt ook de vreemdelingenpolitie bij de zaak betrokken. Dat was bij de zaak in de Paleisstraat niet het geval.

Bij de handhavingsactie sluit verder een medewerker van een zorginstelling aan. Vrouwen die gedwongen worden geprostitueerd, kunnen aankloppen voor hulp. Geen van de masseuses deed dit keer een beroep op die zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden