Zit deze Russische hackersgroep achter de bommeldingen in Amsterdam?

De bommeldingen van donderdag op enkele Amsterdamse scholen passen in een internationaal patroon. De afgelopen dagen zijn in meerdere steden wereldwijd vele tientallen scholen ontruimd na soortgelijke valse bommeldingen.

Jasper Piersma en Thomas Sijtsma
Het account van Evacuation Squad is inmiddels van Twitter verwijderd. Beeld Twitter
Het account van Evacuation Squad is inmiddels van Twitter verwijderd.Beeld Twitter

Naast Amsterdam, werden ook scholen in Frankrijk, Engeland, Australië, de Verenigde Staten, België en Japan ontruimd. Een groep Russische hackers die zich de Evacuation Squad noemt, zou volgens The Independent in elk geval de bommeldingen in Frankrijk en Engeland hebben opgeëist, al is dat door geen van de landen bevestigd.

Via het Twitteraccount @Ev4cuati0nSquad riep de groep op aanvragen voor bommeldingen op scholen of werk in te sturen. 'Wil je een dag vrij van school? Wil je de de politie weg leiden van een misdaad die je gaat begaan? Mail ons.'

Prijslijst
In een verklaring schrijft de hackersgroep over hun beweegredenen. 'We doen wat we doen om een paar reden: we haten autoriteit en we houden ervan verwarring te veroorzaken.' Het account is inmiddels van Twitter verwijderd. Wel is er een Russisch emailadres verspreid waarop aanvragen kunnen worden ingediend.

Volgens The Independent is er bovendien een prijslijst gedeeld, waarop 5 dollar voor een bommelding op een school gevraagd wordt en 50 dollar voor een groot sportevenement.

Computerstem
Op drie middelbare scholen kwam donderdag een dreiging met een 'aanslag' binnen. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan kwam de dreiging 'uit de terroristische hoek'. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld om de melder te achterhalen.

Een van de scholen die een melding binnenkreeg, is het Amsterdams Lyceum in Zuid. 'De conciërge, die alle telefoonoproepen beantwoordt, kreeg te horen dat bommen onder de school waren geplaatst', zegt rector Roel Schoonveld. 'Ik wist direct dat het onzin was. De toon van de stem klonk niet als een waarschuwing, ik hoorde dat het een soort van computerstem was.'

Ook in Sydney kwamen de dreigingen via een geluidsfragment met een 'robotachtige' stem binnen.

Een van de Amsterdamse scholen die een dreigement ontving, is het Amsterdams Lyceum. Beeld anp
Een van de Amsterdamse scholen die een dreigement ontving, is het Amsterdams Lyceum.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden