Update

Zilveren medaille voor dirigent Reinbert de Leeuw

Dirigent Reinbert de Leeuw heeft zaterdag de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam gekregen van burgemeester Femke Halsema vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek.

Het Parool
Dirigent, pianist, componist en muziekpedagoog Reinbert de Leeuw is zaterdag tachtig jaar geworden. Beeld anp
Dirigent, pianist, componist en muziekpedagoog Reinbert de Leeuw is zaterdag tachtig jaar geworden.Beeld anp

Ook ontving hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 150.000 euro.

De uitreikingen vonden plaats tijdens een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Aan de avond werkten zangeres en dirigente Barbara Hannigan, het Asko|Schönberg Ensemble, pianiste Tamara Stefanovich en actrice Katja Herbers mee. Het verjaardagsconcert was rechtstreeks te horen op NPO Radio 4.

Reinbert De Leeuw heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse muziekleven. Na studies aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag zette hij zich af tegen de traditionele muziek-elite.

Moderne componisten
Hij richtte het Schönberg Ensemble op, tegenwoordig bekend als Asko|Schönberg, waar hij als vaste dirigent al meer dan vier decennia lang muziek van moderne componisten toegankelijk maakt voor een groot publiek.

Twee jaar geleden kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. De Leeuw werd toen geroemd als onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw.

Edison
De Leeuw ontving voor zijn werk al veel onderscheidingen en prijzen. Zo is hij onder andere Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs. In datzelfde jaar ontving hij eveneens de Amsterdamprijs in de categorie 'bewezen kwaliteit'.

Dit jaar werd De Leeuw genomineerd voor een Grammy, met de cd 'Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir'. Hij won de onderscheiding niet, maar de zo kritische Hongaarse componist Kurtãg was zelf heel tevreden over het album.

Zilveren Medaille
De Zilveren Medaille wordt toegekend aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied naar buiten toe hebben uitgedragen.

Eerder ontvingen onder anderen Louise Gunning en Hein Blocks de Zilveren Medaille.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden