Zilveren duim voor badjuf die jongen (6) redde

Badjuf Frederieke Nijenhuis (52) van het Sloterparkbad reanimeerde op 18 juni een jongetje (6). De politie heeft haar hiervoor een Zilveren duim uitgereikt.

Badjuf Frederieke Nijenhuis (52) van het Sloterparkbad reanimeerde op 18 juni een jongetje (6). De politie heeft haar hiervoor een Zilveren duim uitgereikt. Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland
Badjuf Frederieke Nijenhuis (52) van het Sloterparkbad reanimeerde op 18 juni een jongetje (6). De politie heeft haar hiervoor een Zilveren duim uitgereikt.Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland

Bij een uitzonderlijke prestatie kan de politie overwegen aan Amsterdammers een Zilveren duim te overhandigen. Vaak gaat dit dan om belangrijke hulpverlening aan anderen.

Zo ook aan badjuf Frederieke Nijenhuis. "Je weet nooit hoe je in zo'n situatie gaat handelen," zegt ze over haar heldenactie waarbij ze een Bulgaars jongetje redde, die zonder zwemdiploma in het water terecht was gekomen. "Ik dacht alleen: adem, adem, alsjeblieft."

Noodgeval
Nijenhuis, die verantwoordelijk is voor de toezichthouders in het zwembad, stond buiten met een collega toen zij een melding kreeg: 'Een noodgeval'. Meteen rende ze naar binnen en zag een jongetje langs de kant van het bad liggen. "Wat je dan voelt. Dat is niet te beschrijven. Ik trilde van top tot teen."

Het zwembad van 1,30 meter was diep genoeg voor de jongen om te kunnen verdrinken. Nijenhuis legde hem op zijn rug om te voelen of hij nog ademde. Dit bleek niet het geval. "Twee keer per jaar krijgen we een EHBO-opfriscursus, maar op zo'n moment gooi je alle protocollen overboord." Ze begon de jongen te beademen en hartmassage te geven. "Ik zou echt niet weten hoelang ik dat heb gedaan." Het werkte, want uit de mond van de jongen kwam water en hij begon weer te ademen.

Het jongetje werd naar het VUmc overbracht. Na een nacht in het ziekenhuis te hebben verbleven, kon hij de volgende ochtend in goede gezondheid weer naar huis.

Hoe kon het gebeuren dat hij in het te diepe zwembad terecht is gekomen? "Zijn ouders waren buiten. Kinderen zijn zo snel, die verlies je zo uit het oog," meent Nijenhuis. De ouders hebben na het ongeval geen contact meer met het zwembad of Nijenhuis opgenomen. De badjuf heeft het kunnen loslaten. "Misschien voelden ze schaamte. Of waren ze in shock. Ze spraken ook slecht Nederlands. Het is oké."

Confronterend

De volgende dag is Nijenhuis weer gewoon gaan werken. "Ik ben die dag naar de plek gelopen waar het gebeurde. En ja, dat is confronterend. Maar als je dat niet gelijk doet, dan wordt het steeds moeilijker."

Een mooi gebaar, vindt Nijenhuis de Zilveren duim. Maar ze is vooral blij dat het goed is afgelopen. "Het blijft heel heftig. Maar ik weet nu wel van mijzelf dat ik in extreme situaties hulp kan bieden. Dat is een fijne gedachte."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden