Zilveren Camera voor fotoserie van wateroverlast in Jakarta

Fotograaf Cynthia Boll heeft de Canon Zilveren Camera 2018 gewonnen voor haar fotoserie 'Sinking Cities Jakarta'.

Beeld uit de winnende fotoserie Sinking Cities Jakarta.Beeld Cynthia Boll

Boll reisde meerdere malen naar de hoofdstad van Indonesië om daar de gevolgen vast te leggen van bodemdaling en klimaatverandering. Het resultaat is volgens de jury van de Zilveren Camera "van een uitzonderlijke kwaliteit".

De jury roemt verder "de subtiele beelden van de vrouw in haar stoel, haar voeten in het wassende water; de koranschool met een verkleuring op de muur die laat zien hoe hoog het water kwam bij de vorige overstroming."

Bekijk hieronder de winnende fotoserie.

Muara Baru, de wijk direct grenzend aan de zeewering, is de laatste 4 jaar met 1 meter gezakt. De bewoners zijn zich niet of nauwelijks bewust van de dreigende situatie:

Beeld Cynthia Boll

Een inwoner raapt plastic van wat 4 jaar geleden nog de vloer van haar woonkamer was. Haar huis, gebouwd op palen boven de zee, zakt snel in het water:

Beeld Cynthia Boll

De almaar groeiende economie heeft behoefte aan water. Dit water moet worden opgepompt uit de grond en dat is de hoofdoorzaak van de bodemdaling van Jakarta. Inwoners wijten de wateroverlast aan een reclamatieproject in de baai van Jakarta:

Beeld Cynthia Boll

Februari is het hoogtepunt van de regentijd. Intense regenval, gebrek aan een fatsoenlijk drainagesysteem en bodemdaling veroorzaken ernstige overstromingen:

Beeld Cynthia Boll

Illegaal gebouwde huizen op de oevers van de Ciliwung overstromen. In de regentijd overstroomt de rivier regelmatig. De wijken staan 1,5 meter onder water en bewoners worden gedwongen hun huizen te verlaten:

Beeld Cynthia Boll

Anisa slaapt in haar slaapkamer. Het huis is gebouwd op palen boven zee. Ieder jaar moet haar vader het verhogen om te voorkomen dat het in de zee zakt:

Beeld Cynthia Boll

In de regentijd staat het grootste deel van de wijk Kampung Aquarium permanent onder water. Scholen zijn dagenlang dicht en de kinderen spelen thuis in het vervuilde water:

Beeld Cynthia Boll

De waterlijn in de Koranschool in Muara Baru is een stille getuige van de laatste overstroming:

Beeld Cynthia Boll

Veel Jakartanen hebben thuis geen sanitaire voorzieningen. Ze maken hiervoor gebruik van de rivieren en zijn aangewezen op de zogenaamde 'MCK': Mandi, Cuci, Kakus. Vertaald: bad, wassen en toilet. Bij overstromingen verandert de stad in een open riool:

Beeld Cynthia Boll

Wanneer er overstroming dreigt in de laaggelegen wijk Muara Baru, brengen bewoners hun spullen naar de eerste verdieping. Mevrouw Sarmini wacht op haar echtgenoot om haar met de laatste spullen te helpen:

Beeld Cynthia Boll

Het vervuilde water zorgt voor gezondheidsproblemen bij veel kinderen. "Normaal ontvangen we 80 kinderen op het consultatiebureau, maar in het regenseizoen zijn dat er soms wel 120", zegt mevrouw Dina van de kliniek.

Beeld Cynthia Boll

De hoofdstraat in Muara Baru, een wijk in Noord Jakarta en grenzend aan zee, staat vaak onder water. Het is een van de snelst dalende delen van de stad. Het water stroomt erin maar er niet meer uit:

Beeld Cynthia Boll

De laatste weken van het Slotervaart

Paroolfotograaf Dingena Mol heeft met haar fotoserie Rest in Peace over de laatste weken van het Slotervaartziekenhuis een Zilveren Camera gewonnen in de categorie 'Nieuws Regionaal - Serie'. Bekijk hier de beelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden