Zilver voor Yngling-zeilsters

QINGDAO - De Nederlandse zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen hebben zondag in Qingdao olympisch zilver behaald in de Yngling-klasse. De ploeg slaagde er in de laatste race niet in om voor Groot-Brittannië te eindigen. In dat geval hadden de drie Nederlandse vrouwen goud gehaald.

De Britse vrouwen wonnen echter de medalrace, voor Duitsland en Griekenland. De Nederlandse boot kwam als vijfde over de finish. Het brons in het eindklassement werd een prooi voor Griekenland.

De succesvolle combinatie werd pas kort voor het olympische toernooi samengesteld. Mulder, Bes en Witteveen maakten jarenlang deel uit van een groter gezelschap van negen zeilsters die in een soort masterplan van bondscoach Maurice Paardenkooper in wisselende samenstellingen drie boten bevolkten.

Het plan ontstond na de Olympische Spelen van Athene 2004, waar de Nederlandse zeilers geen medaille veroverden. De negen kernploegzeilsters waren collega's, maar ook concurrenten van elkaar. Door ze vanaf 2005 jarenlang steeds met en tegen elkaar te laten varen, hoopte Paardenkooper een hoog niveau in alle omstandigheden te bereiken.

Zes van hen moesten echter afvallen. Pas begin juli van dit jaar werden stuurvrouw Mulder, Bes (middenpositie) en Witteveen (voordek) benoemd als olympisch trio. Een gewaagde keuze van Paardenkooper, omdat deze drie zeilsters nog weinig grote wedstrijden hadden gevaren. Het trio beschaamde het vertrouwen van de coach geenszins en deed in Qingdao vanaf het begin mee om de prijzen. Het zilver was daarmee voor Paardenkooper ook een persoonlijke bekroning van vier jaar arbeid. (ANP)

Foto ANP/Vincent Jannink Beeld
Foto ANP/Vincent Jannink
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden