'Zikavirus leidt mogelijk ook tot syndroom van Guillain-Barré'

Het zikavirus, waardoor in Zuid-Amerika al miljoenen mensen besmet zijn en dat in verband wordt gebracht met de hersenaandoening microcefalie, zou ook aan de oorsprong kunnen liggen van het sydroom van Guillain-Barré. Dat blijkt uit een studie die vandaag werd gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Muskieten in een reageerbuisje. Beeld anp
Muskieten in een reageerbuisje.Beeld anp

Het gaat om 'de eerste keer dat een link wordt aangetoond tussen het zikavirus en het syndroom van Guillain-Barré', aldus professor Arnaud Fontanet, coördinator van de studie en verantwoordelijke van de epidemiologie-eenheid van het Institut Pasteur in Parijs.

De studie is gebaseerd op gegevens die verzameld werden in Frans-Polynesië, waar tussen oktober 2013 en april 2014 tweederde van de bevolking getroffen werd door een zika-epidemie.

De studie wordt door bepaalde experts positief onthaald, anderen zijn afwachtend, aangezien de resultaten van de studie mogelijk enkel van toepassing zijn in de onderzochte regio.

Verlamming
Het syndroom van Guillain-Barré, dat leidt tot het verminderd functioneren van de spieren en verlammingen, wordt in verband gebracht met virale infecties, zoals griep of dengue, maar ook met bacteriële infecties.

Volgens de studie is 'het risico om het syndroom van Guillain-Barré te ontwikkelen door het zikavirus 2,4 op 10.000', aldus Fontanet.

De bevestiging van het verband berust op drie elementen. Zo werden er 20 keer meer gevallen van het syndroom geregistreerd dan gewoonlijk tijdens de epidemie in Frans-Polynesië, en hadden patiënten een week voor ze neurologische problemen kregen tekenen van een zikabesmetting. Bovendien vonden de onderzoekers bij alle patiënten met Guillain-Barré een recente aanwezigheid van het zikavirus, en uit bloedtesten bleek dat de antilichamen bij 93 procent van de patiënten recentelijk werden ontwikkeld. Uit het onderzoek blijkt niet hoe het virus mogelijk leidt tot het neurologisch syndroom.

Een medewerker van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) voert bloedtesten uit in een lab in Puerto Rico. Beeld ap
Een medewerker van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) voert bloedtesten uit in een lab in Puerto Rico.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden