Zijn meer huurhuizen echt goed voor betaalbaarheid stad?

De plannen van Amsterdam om meer betaalbare huurhuizen te bouwen, zullen de prijzen van koopwoningen verder doen stijgen. 'Als je de ene groep helpt, gaat dat ten koste gaat van de andere groep.'

Michiel Couzy
Bezichtiging van een sociale huurwoning op de Olmenweg in Oost. Beeld Arie Kievit/Hollandse Hoogte
Bezichtiging van een sociale huurwoning op de Olmenweg in Oost.Beeld Arie Kievit/Hollandse Hoogte

De gemeente maakte donderdag bekend de ­komende jaren tienduizenden goedkope en middeldure woningen te bouwen.

Voor nieuwbouw gold altijd de richtlijn dat 30 procent sociale huur moest zijn en dat de rest bestemd was voor huurhuizen in de vrije sector en voor koopwoningen. Voortaan is dat 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent koop.

Huurders van sociale woningen mogen niet meer verdienen dan 36.000 euro, voor middeldure huur geldt een inkomensgrens van 52.000 euro, ongeveer anderhalf keer modaal.

SP-wethouder Laurens Ivens noemt de plannen noodzakelijk voor de betaalbaarheid van de stad. Is dat zo?

Sven Heinen, voorzitter Makelaars­vereniging van Amsterdam
"Ik denk dat het verstandig is van de gemeente om zwaar in te zetten op het middensegment. Daar is veel vraag naar. Maar dat geldt ook voor koopwoningen. En als de vraag zo groot is, maar het aanbod van huizen gering, blijven de prijzen stijgen. Ik verwacht met de huidige rente­stand dat de huizenprijzen de komende tijd sowieso zullen stijgen. Dus het wordt steeds lastiger voor mensen die een huis willen ­kopen."

"Een paar jaar geleden bestond slechts 9 procent van de Amsterdamse huizenmarkt uit koopwoningen. Inmiddels is dat 30 procent, dus we hebben stappen gezet. Maar landelijk is het bijna 60 procent. Dus we zijn er nog lang niet."

Nic Vrieselaar, econoom Rabobank
"Amsterdam heeft van oudsher heel veel sociale huurwoningen. Ook nu bestaat nog meer dan de helft van de Amsterdamse woningmarkt uit ­sociale huur. Landelijk is dat 30 procent. Het is een van de redenen dat het in de hoofdstad nu zo'n gekkenhuis is op de vrije huur- en koopmarkt. Het zou goed zijn voor de stad als koopwoningen terrein winnen, want de vraag is veel groter dan het aanbod, doordat meer mensen een baan hebben. Dit kan inderdaad tot hogere prijzen leiden."

"Maar de stad telt ook weinig middeldure huurhuizen. Mensen die net iets meer dan ­modaal verdienen, bijvoorbeeld een agent die een relatie heeft met een verpleegster, kunnen al niet meer terecht in sociale huurwoningen. Dan is het voor werkende mensen erg moeilijk om voet aan de grond te krijgen in Amsterdam."

"Het is goed dat de stad meer bouwt, maar het lijkt er niet op dat de mismatch tussen vraag en aanbod op de vrije huur- en koopmarkt wordt opgelost."

Robin Fransman, econoom bij De ­Argumentenfabriek
"Ik heb begrip voor de maatregelen die Amsterdam neemt. De woningmarkt is de laatste jaren erg veranderd door kabinetsbeleid, waardoor de huren fors stijgen. Sociale huur staat hierdoor onder druk."

"Het grote dilemma op de Amsterdamse ­woningmarkt is dat als je de ene groep gaat helpen, dat ten koste gaat van de andere.

Mensen die een huis willen kopen, hebben pech. Het aanbod van koophuizen nam al af doordat ­particuliere verhuurders hun huis niet meer verkopen, vanwege de lucratieve huren die ze kunnen innen. Deze maatregelen zullen het aanbod verder afkalven."

Egbert de Vries, directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties
"We zijn het erg eens met de plannen van de ­gemeente. Wij hebben hier al maanden om ­gevraagd en de wethouder stond daar voor open. Ongeveer 40 procent van de woningmarkt bestaat uit sociale huur via de corporaties. We willen graag op dat niveau blijven."

"Wij kunnen die 40 procent sociale huur bij nieuwbouw leveren. Corporaties zijn financieel in staat zo'n 2500 sociale huurwoningen per jaar te bouwen. Dat volstaat. Het is ook goed dat Amsterdam kijkt naar het middensegment. Ja, kopers komen er bekaaid vanaf. Maar elke nieuwe grens levert weer nieuwe grensgevallen op."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden