Zijn die 'Joego's' echt de 'killers'?

AMSTERDAM - Milos 'Bato' P. staat terecht voor moordaanslagen in Amsterdam en ex- Joegoslavië. Sefto B. zou in 1993 Erwin Tra hebben gedood in de Rivierenbuurt. De 'Joego's' ontkennen.

In 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp begint maandag over een week het grote moordproces rond een reeks liquidaties in Amsterdam en omgeving, met vooral Nederlandse verdachten. In de rechtbank van Haarlem begon gisteren het proces tegen twee 'Joego's' die bij onderwereldmoorden betrokken zouden zijn geweest: Milos 'Bato' P. (51) en zijn rechterhand Sefto B. (46).

In één zaak, de moord op Srdjan 'Serge' Miranovic op 12 januari 2006 in Montenegro, zou Willem Holleeder de opdrachtgever zijn. Hij komt daarvoor pas later voor de rechter.

'Bato' P. speelde volgens justitie een sleutelrol bij aanslagen in Amsterdam en voormalig Joegoslavië. Voor zes moordpogingen, waarvan twee slaagden, staat hij nu terecht. In één zaak denken aanklagers Saskia de Vries en Koos Plooy te kunnen bewijzen dat Sefto B. de schutter was. Hij zou vijftien jaar geleden de Amsterdamse crimineel Erwin Tra hebben doodgeschoten.

Erwin Tra (27) had ruzie met zo'n beetje de halve Amsterdamse onderwereld. Hij verliet 20 december 1993 even na middernacht café Churchill in de Rivierenbuurt, op de hoek van de Scheldestraat en de Deurloostraat. Hij stapte voor de deur met drie anderen in een auto. Net toen de bestuurder de auto wilde starten, schoot een man door het rechterportierraampje één keer op Tra, die hoog in zijn rug werd getroffen en dezelfde dag overleed.

De schutter, in een zwarte leren jas en met een mutsje op zijn hoofd, stak de Scheldestraat over en liep via de Deurloostraat, linksaf, de Volkerakstraat in. Daar woonde Sefto B., in een woning op tweehoog. Een overbuurvrouw had er kort voor de moord twee mannen in lange, donkere jassen gezien in het trapportaal, van wie eentje een donkere 'pet of zo' op zijn hoofd zette voor ze naar de moordplek liepen. In telefoongesprekken sprak Sefto B. in de maanden daarna over grote bedragen die hij had verdiend en over wapens. Hij liet horen hoe hij de trekker van een wapen overhaalde. Nadat op de achtergrond het geluid van een vallend metalen voorwerp had geklonken, zei hij dat hij zijn 'blaffer' op de grond had laten vallen. Tegen zijn zus zei hij over een kennelijke rivaal dat hij 'die hond' als het moest 'voor één mark zou afschieten'. B. wijt zijn uitspraken, waarvan hij zich niets zegt te herinneren, aan drank en drugs. Zowel Sefto B. als Milos P. ontkent.

Inmiddels is er een anonieme, 'bedreigde getuige' die onder de codenaam X10 uitvoerige verklaringen aflegde over de betrokkenheid van de 'zeer gevaarlijke' Milos 'Bato' P. en Sefto B. bij, onder meer, de moord op 'die jongen' in 1993. Sefto voerde volgens de getuige 'liquidaties' uit voor P. Zijn kennis zegt X10 te hebben van een 'bron' uit de omgeving van Bato. Een Joegoslavische getuige die in België een straf uitzat voor een levensdelict, heeft Bato P. aangewezen als de sleutelfiguur bij de moorden. Justitie wil de getuige graag nog eens verhoren, maar sinds zijn uitzetting naar Servië is hij spoorloos. Dan is er nog de Servische gewezen politieman die naar eigen zeggen infiltreerde. Hij wijst Bato P. aan als opdrachtgever voor een reeks moorden. (PAUL VUGTS)

Vrouwe Justitia bij de ingang van de Haarlemse rechtbank. Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Vrouwe Justitia bij de ingang van de Haarlemse rechtbank. Foto ANP/Koen Suyck

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden