Zijn de 'loterij-miljoenen' wel of niet op de goede plek beland?

Op het Renooiplein in Zuidoost werden de resterende miljoenen van de Postcodeloterij verdeeld. Zijn ze nou wel of niet op de goede plek beland?

Wijkfeest van de Postcode Loterij in Gaasperdam in Zuidoost. Beeld Jean-Pierre Jans
Wijkfeest van de Postcode Loterij in Gaasperdam in Zuidoost.Beeld Jean-Pierre Jans

Op het Renooiplein deelden medewerkers van de loterij gisteravond sjaaltjes en poncho's uit aan de vele honderden bewoners van de wijk te horen kregen hoe de prijzenpot van 21,8 miljoen euro werd verdeeld. De grote vissen, zeven prijzen die oplopen tot ruim zes miljoen euro, werden vorige week al verdeeld. Nu gaat het om eenzelfde bedrag dat wel zal moeten worden verdeeld onder een groot aantal bezitters van loten.

Net als bij een vliegramp zijn er de verhalen van de mensen die de dans net ontsprongen zijn, of beter, de boot hebben gemist. Een mevrouw vertelt dat de activering van haar twee loten op oudejaarsdag als gevolg van een computerstoring niet was gelukt. 'Sneu,' zegt ze opgewekt. 'Ik werk op de Vrije Universiteit op de rechtenfaculteit. Studenten hebben mij nog aangeboden er werk van te maken, maar ik laat het er toch maar bij zitten.'

Verhaal op zich
Dat het lot Reigersbos trof, is een verhaal op zich. Ook Gaston vertelt hoe blij hij was toen hij hoorde waar de vrachtwagen met geld dit jaar zijn bestemming had gevonden, alsof de mensen in Zuidoost het beter kunnen gebruiken dan anderen. Op internet kunnen de reacties in twee categorieën worden verdeeld: mensen die vinden dat de miljoenen op de enige goede plek zijn beland en mensen die weinig fijnzinnig stellen dat het vermogen, net als de ontwikkelingshulp, hopeloos verkeerd besteed is.

Voorzitter Muriël Dalgliesh van de bestuurscommissie in Zuidoost behoort nadrukkelijk tot de eerste groep. Op het podium geroepen voor een praatje maakt zij eerst een dansje met Gaston met in haar hand een opvallend grote boodschappentas.

Tijdens haar korte toespraak roept Dalgliesh - door Gaston consequent aangesproken als stadsvoorzitter - de winnaars op in Zuidoost te blijven wonen, en hun boodschappen in het stadsdeel te blijven doen.

Nog even wachten
Tegen achten heeft de sirene vier maal geklonken en is de prijs per lot opgelopen tot negenduizend euro. De winnaars moeten zich tot het einde van de maand beheersen, want pas dan zal het geld op hun rekening worden gestort.

In de tussentijd moeten zij het doen met de wijze woorden van zanger Wolter Kroes, die een nummer over hoe hij samen met mevrouw Kroes een orgastisch hoogtepunt bereikt, inleidde met een waarschuwing voor het plein: 'Zonder liefde is geld geen fuck waard.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden