Zijn de blauwe vinkjes in WhatsApp een inbreuk op privacy?

Sinds gisteren werkt WhatsApp met blauwe vinkjes. Die krijg je te zien als de ontvanger jouw bericht heeft gelezen. Voorheen waren de vinkjes groen, dat gaf alleen aan dat het bericht was aangekomen bij de ontvanger.

Joep School
null Beeld anp
Beeld anp

1. Waarom doet WhatsApp dit?

Het bedrijf ziet het vooral als een extra functie voor gebruikers. Voorheen was het onduidelijk of de ontvanger het bericht daadwerkelijk gelezen had. Met de invoering van de blauwe vinkjes weet je zeker dat de ontvanger het gelezen heeft, maar weet je het ook wanneer die je vervolgens negeert. Daar is niet iedereen blij mee.

2. Inbreuk op mijn privacy!

Daar kan je over twisten. Er verandert eigenlijk weinig. De blauwe vinkjes leveren vooral sociaal onhandige situaties op als aan een gelezen bericht urenlang geen gehoor wordt gegeven. WhatsApp is overigens niet de eerste met deze 'gelezen'-functie. Hij bestond al bij Facebook Messenger. En laten WhatsApp en Facebook nou toevallig dezelfde eigenaar hebben.

3. Kan ik de blauwe vinkjes niet gewoon uitzetten?

Nee. De functie zit automatisch bij de WhatsApp update. Je kan niet meer doen alsof je een bericht niet gelezen hebt. Als je echt iets te verbergen hebt, kan je het blauwe vinkje wel proberen te omzeilen. Op de meeste smartphones kun je instellen dat je nieuwe WhatsApp-berichten als pop-up krijgt, of dat ze in je notificatiebalk verschijnen. Op die manier kun je het bericht toch lezen, zonder dat je de app hoeft te openen. En dus geen blauwe vinkjes.

Een andere mogelijkheid: vóórdat je WhatsApp opent je internetverbinding uitzetten. Daarna het bericht lezen, om vervolgens tegenover je contactpersoon te kunnen ontkennen dat je het gelezen hebt. Hoezo omslachtig?

4. Ik krijg niet in al mijn gesprekken blauwe vinkjes. Hoe kan dat?

Nog niet iedereen heeft de nieuwste versie van WhatsApp. Alleen als jij en je contactpersoon de laatste update hebben, krijg je de vinkjes. Het updaten van de app kun je eventueel nog wél uitstellen, maar bij gebruikers die hun apps automatisch laten updaten (de meerderheid), is het kwaad al geschied. Als je in groepsgesprekken wilt weten wie jouw bericht gelezen heeft, kun je een eigen bericht ingedrukt houden en kiezen voor de optie 'info'. Daar vind je een overzicht, waarbij zelfs de tijden van lezen vermeld staan.

5. Wordt het niet eens tijd om over te stappen naar een andere chat-app?

Dat zou je misschien zeggen. Toen Facebook WhatsApp overnam, won het concurrerende Telegram in korte tijd aan populariteit. Nu is er weer ophef over privacy. En er zijn voldoende alternatieven: Threema, TextSecure en Google Hangout, bijvoorbeeld. Daarbij krijgt vooral TextSecure lof toegezwaaid om het privacy-beveiligingssysteem. De YO-app is uitsluitend een alternatief als je elke boodschap in één woord kunt vatten: YO. Privacy gegarandeerd. Overstappen kan dus, maar in je eentje rondhangen op Google Hangout, terwijl al je vrienden en contacten WhatsApp blijven gebruiken...? Lastig.

6. Maken we ons te druk?

Het is in elk geval onrustig op social media. Op Twitter wordt volop gediscussieerd over potentiële relatiebreuken en gekrenkte ego's: je wordt immers niet graag genegeerd. Toch sluiten experts niet uit dat het, op termijn, mogelijk wordt de functie uit te zetten. Net zoals je uit kunt zetten dat contactpersonen kunnen zien wanneer je voor het laatst online was. En... adem uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden