Zijlstra wijst PvdA-plan vermogenstaks af

Voor de VVD is de grens voor het hoger belasten van vermogens bereikt. 'Dat is een straf op goed gedrag. Dat gaan we niet doen.' Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD zei dat vandaag tijdens een partijcongres in Bussum.

Redactie
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.Beeld anp

Zonder coalitiegenoot PvdA met name te noemen, haalde hij uit naar de plannen van die partij. Zij wil de lasten op arbeid verlagen om meer banen te scheppen. De VVD is het daarmee eens, maar wil niets weten van de manier waarop de PvdA haar plan wil financieren: door vermogens extra te belasten in plaats van te snijden in de overheidsuitgaven. Volgens Zijlstra is het belasten van vermogens van ondernemers ook schadelijk voor de economie, omdat het investeringen in de weg staat en dus banen kost. Eerder waarschuwde de VVD-fractieleider ook al tegen een hogere vermogensbelasting.

Kritiek op Spekman
Zijlstra haalde ook uit naar PvdA-voorzitter Hans Spekman, opnieuw zonder hem bij naam te noemen. Hij waarschuwde voor politici die het 'een feestje vinden als de koek anders wordt verdeeld in plaats van hem groter te maken'. Spekman noemde eerder 'nivelleren een feest'.

In zijn toespraak zei Zijlstra verder dat het afgelopen moet zijn met de regeldruk die ondernemers het leven zuur maakt. Hij noemde diverse voorbeelden van bedrijven die niet kunnen functioneren door de regels waarmee waarmee de overheid hen lastig valt en de stapels papier die ze moeten invullen.

Zijlstra verweet onder meer PvdA en D66 dat ze collectieve regelingen voor zelfstandigen in het leven te willen roepen en CDA en GroenLinks dat ze het wettelijk recht op thuiswerk willen regelen. 'Een stukadoor moet niet thuiswerken, hij moet aan uw huis werken.'

Zijlstra reageerde terughoudend op pleidooien van leden uit de grensprovincies om de accijns op autobrandstof terug te draaien. 'We houden het in de gaten, maar ik ga geen beloftes doen die ik niet kan nakomen.'' Vrijdag, bij het begin van het congres, hadden boze pomphouders uit het grensgebied nog geprotesteerd tegen de hogere accijns, die hun veel klanten kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden