Update

Zijlstra bekijkt vertraging cultuurkortingen

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) gaat een voorstel bekijken voor een langzamere invoering van bezuinigingen in de cultuursector. Hij zei dat vrijdag in een reactie op een voorstel in die richting van de Raad voor Cultuur. Volgens de raad kan met een overgangsperiode 'onherstelbare schade' worden voorkomen.

De kortingen van bij elkaar 200 miljoen in de sector, waarvan 125 miljoen op de basisinfrastructuur, zouden per 1 januari 2013 moeten worden ingevoerd. De Raad voor Cultuur adviseert alleen over het laatste bedrag. De rest is al ingevuld door de staatssecretaris.

De cultuurraad pleit voor een overgangsperiode van 2013 tot 2015. De instantie voorziet een grote verschraling van de cultuursector als de bezuinigingen zoals gepland worden ingevoerd. 'Er zullen enkele duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen en voor minstens evenveel zzp'ers loopt het inkomen gevaar.' De raad vindt ook dat de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent moet worden teruggedraaid.

De SP en de PvdA in de Tweede Kamer toonden zich vrijdag voorstander van de overgangsperiode .'De oproep voor een overgangsperiode is geen oplossing, maar wel een verzachting van de pijn', zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij noemde het pleidooi voor de lagere btw 'een terechte oproep'. De PvdA vond het advies een steun voor het eigen pleidooi om instellingen zich te laten voorbereiden op hun nieuwe situatie.

De PVV wil vasthouden aan de bezuinigingen en wees het advies af. 'In het verleden heeft de Raad voor Cultuur ook al de hakken in het zand gezet bij cultuurbesparingen', reageerde Kamerlid Martin Bosma. 'Zij gaan niet over bezuinigingen, ze gaan over de uitvoering daarvan. Ze moeten niet op de stoel van de staatssecretaris gaan zitten.'

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) vindt dat er in het advies van de Raad voor Cultuur sterke elementen zitten. Maar ze zijn ook geschrokken van sommige andere. 'Over de hele linie komen er heel forse bezuinigingen. Er blijven veel meer instellingen over dan verwacht.

Hans Onno van den Berg van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) noemde het 'op eerste oog een gebalanceerd advies' met een aantal goede aanbevelingen. 'De waarschuwingen zijn ons uit het hart gegrepen'. (ANP)

Staatssecretaris Halbe Zijlstra. FotoBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden