Plus

Zij maken elke dag de Amsterdamse parken schoon

Zomers afval overspoelt op mooie avonden de parken. Toch zijn ze snel weer schoon, dankzij Hakan Kaynak en zijn collega's van Pantar.

Team Sloterplas in actie.Beeld Marc Driessen

Iemand stuurde eens een hond op hem af. Soms wordt er geschreeuwd. Wat moet hij daar, met zijn auto in het park. "Dan zeg ik sorry, maar ik begrijp eigenlijk niet waarom ze boos worden," zegt Hakan Kaynak (42), terwijl hij zijn wagen over een fietspad langs de Sloterplas stuurt. "Ik ben hier toch om hun park schoon te maken."

Kaynak is voorman van de vier ploegen van sociaalwerkbedrijf Pantar die dagelijks in Nieuw-West de parken schoonmaken. Dat begint deze ochtend vroeg met een rondje Sloterplas. Vuilnisbakken legen, afval prikken. Dat werk.

Kaynak vindt het al 14 jaar prachtig, tot zijn eigen verbazing. "Eerder hield ik het nooit lang vol. Werkte ik in de beveiliging, en stond ik de hele dag voor een deur of in een supermarkt. Of maakte ik lange dagen als naaimachinist in confectiefabrieken. Een paar maanden binnen werken lukte meestal nog wel, maar daarna ging het mis. Nu ben ik altijd buiten, voel ik me vrij."

Opzij voor hardlopers
Wat ook scheelt: boze reacties komen niet vaak voor. Veel vaker wordt hij vriendelijk gegroet. Door hardlopers bijvoorbeeld, als hij zijn wagen even van het fietspad stuurt zodat ze door kunnen rennen.

De vuilnisbakken rond de Sloterplas zitten stampvol. Het vuil zwerft rond. Het is rommelig, maar een vuilnisbelt is het niet.

"Je merkt dat nu veel mensen op vakantie zijn," zegt Kaynak. "Je had het vorige maand moeten zien. Toen waren er dagen dat we wel vier of vijf keer op een dag naar de vuilstort moesten rijden."

Bij de afdeling Openbare Ruimte van Pantar werken 1200 mensen. Ze halen niet alleen het vuil op, maar ze schoffelen en harken ook het groen, verwijderen graffiti en beheren fietsstallingen of parkeergarages. Zo wordt in opdracht van de gemeenten Amsterdam en Diemen een miljoen vierkante meter groen onderhouden. In vijf van de zeven stadsdelen maken Pantar­medewerkers de parken schoon.

"Voor veel Amsterdammers zijn dit onzichtbare mensen," zegt manager Karin Ruben vanaf de achterbank. "Maar als ze zouden stoppen met werken komt de stad tot stilstand."

Kaynak wijst op twee verlaten barbecues op een grasveld. "Daar betalen mensen dan dertig of veertig euro voor. Ze gebruiken hem een keer en mogen wij hem weggooien."

Het gedrag van Amsterdammers blijft hem verwonderen. Net zoals de matrassen, tafels en stoelen die achterblijven. Of de vele condooms en slagroompatronen die hij vindt. Op een parkeerplaats aan de oostkant van de plas ligt een hele berg ervan, een avond eerder gebruikt voor het lachgas.

"Overal vind je ze. Ik weet niet wat ze er zo leuk aan vinden, voor ons is het niet leuk," zegt Kaynak. De ronde, metalen hulzen zijn moeilijk met de vuilnistang te pakken. Dus raapt Kaynak op zijn knieën alles bij elkaar.

Handen wassen
Meestal met blote handen: handschoenen horen bij de standaarduitrusting, maar het is gedoe om daarmee een prullenbak open te maken of een vuilniszak dicht te knopen. "Ja, je wordt vies. Maar dat hoort bij het werk. Je moet gewoon goed je handen wassen bij iedere pauze."

Dat sommige vuilnisbakken soms zo volgepropt zijn dat het vuilnis er aan kanten uitsteekt en er uitvalt als de bak wordt geopend, vindt Kaynak geen probleem. "Dan ligt het in ieder geval in de buurt van de bak. We zijn ook blij met de mensen die hun afval zelf in een zak doen en bij de bak leggen. Wel goed dichtbinden, anders halen de vogels alles er weer uit."

Wat ook fijn zou zijn: voortaan liever niet schreeuwen of honden op hem afsturen als hij met zijn vuilniswagen over het fietspad rijdt. Het is echt nodig. "Als wij hier een paar dagen niet langskomen is het een grote bende."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden