Zij deden een belofte aan Van der Laan, en hielden woord

Nadat Eberhard van der Laan begin 2017 zijn ongeneeslijke ziekte bekend maakte, deden verschillende Amsterdammers in een video (zie onderin dit artikel) een belofte aan de burgemeester en zijn geliefde Amsterdam. Dit is wat er, precies een jaar na zijn overlijden, van deze beloftes is terechtgekomen.

Eberhard van der Laan Beeld ANP
Eberhard van der LaanBeeld ANP

Overtuigen
In de korte film van productiehuis Wefilm beloofde de directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits (50) vorig jaar iedere Amsterdammer en bezoeker te overtuigen van het belang van kunst.

"Elk bezoek is een bijzondere ervaring en we zorgen ook voor de Amsterdammer. De tentoonstellingen in de tuin bijvoorbeeld. Die zijn gratis toegankelijk."

Taco Dibbets Beeld -
Taco DibbetsBeeld -

Knuffels
Linda Grootfaam (59) beloofde vorig jaar te zorgen voor haar medeburger 'zodat iedereen zich welkom voelt'. Die belofte heeft standgehouden.

"In een verzorgingshuis help ik andere bewoners. Ik geef knuffels en sluit vriendschappen met eenzame ouderen. Dat is het laatste jaar nog intensiever geworden. Beloofd is beloofd."

Linda Grootfaam Beeld -
Linda GrootfaamBeeld -

Alleenstaand
Fatima Oulad Hadj (40) beloofde hulp te bieden aan alle alleenstaande ouders 'omdat je als alleenstaande ouder niet alleen hoeft te zijn'.

Het hardop uitspreken van haar belofte aan de oud-burgemeester was het laatste zetje dat ze nodig had. "Ik heb een platform opgericht waar ouders terechtkunnen voor ondersteuning."

Fatima Oulad Hadj Beeld -
Fatima Oulad HadjBeeld -

Skatepark
Jordy van der Panne (36) beloofde dat er in de toekomst altijd een plek zou zijn in Amsterdam waar skaters onderdak kunnen vinden.

"Vooralsnog houdt die belofte stand. We zijn zelfs bezig met het uitbreiden van het skatepark. En ik zeg het graag nog een keer: zolang het in mijn macht ligt, blijf ik mijn belofte nakomen."

Jordy van der Panne Beeld -
Jordy van der PanneBeeld -

Liederen
Operazanger Henk Kreukniet (78) beloofde het Amsterdamse lied hoog te houden. "Ja, die gelofte is ingelost. Het centrum is uitermate geschikt om die juweeltjes in leven te houden."

"Tijdens mijn optredens combineer ik liederen van verschillende componisten, zoals die van Max Tak met het Amsterdamse lied."

Henk Kreukniet Beeld -
Henk KreuknietBeeld -

'Lieve burgemeester...'

Bekijk hier de video uit 2017, met beloftes aan Van der Laan:

Verder lezen

'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar,' schreef Eberhard van der Laan in zijn afscheidsbrief aan de Amsterdammers, vlak voordat hij, 5 oktober een jaar geleden, overleed. Hoe is het in de stad? Zijn we al een beetje liever geworden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden